BREAKING NEWS
latest

30 Μαΐου, 2017

Το ”Βλαχογιάννειο” μουσείο της Βέροιας ένα διαμάντι που πρέπει να επισκεφθούμε όλοι!


Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ευγενώς παραχώρησαν το πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη,

ώστε με την μετατροπή του σε Μουσείο να ζωντανέψουν και να διατηρηθούν οι μνήμες του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε την εκπόνηση μελετών από την αρχιτέκτονα κ. Αναστασία Πάπαρη για την αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να ενταχθεί η υλοποίηση του έργου στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Β’ Κ.Π.Σ..

Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιήθηκε μουσειολογική μελέτη και διαμορφώθηκαν οι εσωτερικοί χώροι για να φιλοξενήσουν το νέο αυτό Μουσείο, που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη της Βέροιας.

Σύντομο βιογραφικό του συλλέκτη και εκθέτη Κανέλλου Σωτ. Ντόντου

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στην Θεσσαλονίκη. Εισήλθε στην ‘’Σχολή Μονίμων Υπαξ\κων’’ το 1982 και αποφοίτησε το 1984. Υπηρέτησε επί 26 χρόνια σε Μονάδες των ΄΄Ειδικών Δυνάμεων΄΄ και του ΄΄Πεζικού΄΄.

Λόγω του ότι προερχόταν από οικογένειά που στελέχωσε την “Ελληνική Χωροφυλακή” και τις “Ενοπλες Δυνάμεις”, επηρεάστηκε από μικρός στο να αγαπήσει την Ελληνική και ξένη ιστορία και ότι σχετίζεται με αυτήν, και έτσι ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού υλικού, το οποίο αναζητούσε και συνεχίζει έως και σήμερα να αναζητεί και να συλλέγει.

Αποστρατεύτηκε το 2008 με τον βαθμό του Λοχαγού, και έκτοτε ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προβολή της συλλογής του.

Η συλλογή του περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα που έχουν σχέση με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, και τα οποία αποκτήθηκαν από προσωπικές αγορές από εξειδικευμένα ειδικά καταστήματα, από ελληνικές και ξένες δημοπρασίες, από δωρεές φίλων και από χορηγήσεις του “Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”, και κυρίως από οικογενειακά κειμήλια. Η συλλογή του πλέον εκτίθεται στο “Βλαχογιάννειο” μουσείο που του παραχώρησε ο Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, και του οποίου μουσείου είναι και ο υπεύθυνος.

Ζει από το 1999 στην πόλη της Βέροιας, είναι παντρεμένος με την Ελένη Σταύρου, και έχει τρεις γιους, τους Σωτήριο Αντώνιο και Φαίδωνα

Το μουσείο και η Συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου

Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου.

Ο κ. Ντόντος επιμελήθηκε και τη νέα εμφάνιση του Μουσείου που πλέον αφορά στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και στην προβολή στρατιωτικών ενδυμασιών και εξοπλισμών διαχρονικά (περίοδος 1900 – 1980).

Διαθέτει δύο ορόφους με εκθέματα. εισερχόμενοι στον πρώτο όροφο, πληροφορούμαστε μέσω πινάκων, κειμένων και φωτογραφικών αρχείων περί της εθνικής δράσης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους αγωνιστές από διάφορα της Ελλάδας μέρη αναφέρονται και ονόματα γηγενών Βεροιωτών. Η δεύτερη μάλιστα αίθουσα επέχει τη θέση ηρώου και είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σ’ αυτούς με αναγραφή των ονομάτων τους εις μνημόσυνον αυτών. Τα κείμενα συμπληρώνουν οι δωρεές διαφόρων ευεργετών που συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και διέθεσαν οικογενειακά κειμήλια της εποχής, ώστε να μην τα βλέπουν μόνο λίγοι, αλλά να γίνονται γνωστά σε όλους.

Ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα και πολλές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και οικιακά είδη. Επίσης εκτίθεται το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως με παλαιές φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στον Δεύτερο όροφο εισαγόμαστε στον κόσμο και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμούς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Επίσης μπορεί να δει και στολές από παρεμφερείς ειδικότητες όπως π.χ. νοσοκόμες, αλλά και ξένων χωρών.
  

 Ένα ελάχιστο δείγμα από τα εκθέματαΠηλήκιο και μετάλλια του Τχη ε.α. Κυριάκου Αυλωνίτη (εξ Μον.Υπαξκων1912-1996 ο οποίος εικονίζετε στη φωτογραφία) από την Δράμα, ο οποίος έλαβε μέρος κατά την διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-1941 στο Αλβανικό μέτωπο, και αργότερα κατά την περίοδο 1947-1949 στην περιοχή της Πελοποννήσου όπου και τραυματίστηκε δύο φορές (δωρεά υιού κ.Αυλωνίτη Χρήστου).

Μετάλλια και φωτογραφία του έφεδρου Υπολοχαγού (ΠΒ) Ευγενίδη Ιωάννη από την Βέροια, ο οποίος πολέμησε ως ΔΕΑ, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός και έφεδρος Υπολοχαγός από το 1940 έως το 1949. Τα μετάλλια με τα οποία τον τίμησε η Ελλάδα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα του είναι (από αριστερά) ο Πολεμικός Σταυρός Γ΄Τάξεως, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, το Αναμνηστικό Μετάλλιο 1941-45, και το Αναμνηστικό Μετάλλιο 1940-41 (δωρεά της οικογένειας Ευγενίδη εκ Βέροιας).

Μερική πανοραμική άποψη από τον 2ο όροφο του ‘’Βλαχογιάννειου’’ μουσείου με εκθέματα που είναι σχετικά με την Ελληνική ιστορία κατά την περίοδο 1945-1960.

Μερική πανοραμική άποψη από τον 2ο όροφο του ‘’Βλαχογιάννειου’’ μουσείου με εκθέματα που είναι σχετικά με την ιστορία του Β΄ΠΠ.

Εξωτερική άποψη του ''ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ'' μουσείου της Βέροιας

Ώρες Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας ‘’Βλαχογιάννειου’’ μουσείου Βέροιας…. Δευτέρα έως και Σάββατο 09.30πμ έως 13.00μμ Παρασκευή 18.00μμ έως 21.00μμ Εκτάκτως για Κυριακές και αργίες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στον υπεύθυνο του μουσείου κ. Κανέλλο Ντόντο στο τηλ. 6942578628-2331060630

Είσοδος δωρεάν.

« PREV
NEXT »

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ