ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ... ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ...Άνω του 1 δισ. ευρώ οι ζημιές της ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Διαδώστε το

Οι ζημιές μέχρι στιγμής από τις κατολισθήσεις στο λιγνιτωρυχείο του Αμύνταιου που σημειώθηκαν το Σάββατο, ξεπερνούν στο 1 δισ. ευρώ και το οικονομικό πλήγμα για την ΔΕΗ είναι τεράστιο

Αντωνόπουλος Γιώργος

Από τις κατολισθήσεις, κοίτασμα λιγνίτη 25 εκατ. τόνων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος, ενώ ολική καταστροφή υπέστησαν και οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.

Για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο, εκτός λειτουργίας τίθενται και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ), με το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες, να καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι περίπου 1.350 εργαζόμενοι στο ορυχείο και τις μονάδες μένουν επί της ουσίας χωρίς αντικείμενο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες και ορυχεία της ΔEΗ.

Στο κόστος δεν συνυπολογίζεται ο λογαριασμός από τις απαλλοτριώσεις και μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης από τη λαϊκή συνέλευση των Αναργύρων στην οποία βρέθηκε συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. Μ. Παναγιωτάκη, βουλευτών και αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας και υπηρεσιακών στελεχών. Όπως είπε ο Υπουργός «η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι μια πολύ συντεταγμένη διαδικασία, με συγκεκριμένα στάδια που εκτελείται. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη πιο γρήγορη διαδικασία.

Η μετεγκατάσταση είναι μια δεύτερη διαδικασία, σαφής, είναι μια διαδικασία πιο περίπλοκη, αλλά είναι σαφής η διάκριση». Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό και τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στους Αναργύρους, με τη συμμετοχή και των δημάρχων Αμυνταίου και Εορδαίας, αλλά και της ΑΝΚΟ, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
dikaiologitika.gr/

Διαδώστε το

ΕΛΛΑΔΑ