BREAKING NEWS
latest

02 Ιουλίου, 2017

"Ειλικρινής και από καρδιάς συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΣΕΡΡΩΝ." Υπγου Αθανάσιου Μακράκη!


Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στο enoplos τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

 Καλησπέρα σας κ. Μακράκη.

 Καλησπέρα σας, και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την       ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε.

 Θεωρείτε κ. Μακράκη και έτσι μπαίνω δυναμικά στη συζήτησή      μας, ότι ο συνδικαλισμός στις Ε.Δ. διακυβεύει την πειθαρχία;

Αυτό είναι μια ουτοπία. Πάρα πολλοί τόσο παλαιότερα όσο και τον τελευταίο καιρό μιλούν έντονα και θέτουν προβληματισμούς αναφορικά με τον συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις. Επρόκειτο συνήθως για πρόσωπα έξωθεν των Ε.Δ. οι οποίοι εκφράζουν μεγάλη επιφυλακτικότητα. Τα σωματεία όμως αποβλέπουν αποκλειστικά στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλου του προσωπικού καθώς και στη σύσφιξη των σχέσεων. Εμείς που υπηρετούμε τις Ε.Δ. επί πολλά χρόνια, θεωρώ ότι τις αγαπάμε παρεμπιπτόντως περισσότερο από αυτά τα εξωγενώς προερχόμενα πρόσωπα γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας γι’ αυτές. Συνεπώς επιφυλασσόμαστε επί των μαθημάτων που λαμβάνουμε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά το χώρο για τον οποίο εκδηλώνουν υποδεικτική άποψη. Δεν θα επιτρέπαμε οι ίδιοι τη διακυβεύση της πειθαρχίας, η οποία δεν υφίσταται, καθόσον η χρηστή διοίκηση λειτουργεί με μηχανισμούς ασφαλείας. Η δυναμική όμως παρουσία των σωματείων, εκτός ορισμένων ενδεχομένως κακώς κειμένων, ενοχλεί και είναι φυσικό.

Για πιο λόγο ασχοληθήκατε με τις Ενώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών;
Η απόφασή μου ήταν αποκλειστικά για ιδεαλιστικούς και όχι υλιστικούς λόγους. Για ορισμένους η τοποθέτησή μου αυτή μπορεί να θεωρηθεί «ρομαντική» αλλά οι δικές μου αρχές και αξίες, τις οποίες νοιώθω, αποβλέπουν στη συνοχή και αλληλεγγύη όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως βαθμού, προέλευσης και κλάδου των Ε.Δ. Με εδραιωμένες ηθικές αξίες παράγεται εμπιστοσύνη και αποστασιοποιείται ο ωφελιμισμός.

Δίνετε παρατηρώ έμφαση σε ηθικές αρχές και αξίες. Ποιες είναι αυτές για ’σάς;
Από την αρχαιότητα οι ηθικές αρχές ήταν το επιστέγασμα κάθε κοινωνίας. Κάθε προσπάθεια απέβλεπε στο κοινό καλό, παραγκωνίζοντας την προσωπική ωφέλεια του κάθε πολίτη. Οι αξίες λοιπόν είναι δεσμευτικές αρχές και εντολές ηθικού χαρακτήρα, που πρέπει να διέπουν την ανθρώπινη δράση καθόσον αποτελούν συνθετικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναφέρομαι λοιπόν στις αρχές της ελεύθερης σκέψης, γνώμης και έκφρασης, της δημοκρατίας, της νομιμότητας, της ισότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της πολιτικής ουδετερότητας, της πλήρους ενημέρωσης του προσωπικού κ.λπ. οι οποίες αποτελούν θεσμούς με επίκεντρο το σεβασμό της κοινωνίας και κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αυτές συνήθως μεταλαμπαδεύονται στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου, γι’ αυτό προσωπικά ευχαριστώ δημόσια τους γονείς μου, μερικές φορές βέβαια αφομοιώνονται αργότερα, αλλά βραδύτερα εκ του διδακτικού παραδείγματος. Εάν λοιπόν δεν τις διαθέτει κάποιος που επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στα σωματεία, το μόνο που προσφέρει είναι η απαξίωση και του εαυτού του αλλά και της ελπίδας των ανθρώπων που εκπροσωπεί.

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να ρωτήσω εάν αφήνετε εμμέσως να εννοηθεί ότι έχουν εισρεύσει στα σωματεία φαινόμενα πατρωνίας.
     Θεωρώ και το εκφράζω ευθέως ότι καμία θέση δεν κληρονομείται και δεν καταλαμβάνεται εις το διηνεκές. Η επιλογή κάθε προσώπου πρέπει να γίνεται με αξιοκρατία και διαφάνεια, μέσα από τη συνειδητή αντίληψη του καθενός μας. Οι θέσεις στα σωματεία είναι κατά φύσιν πυλώνες προσφοράς για το σύνολο και όχι εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, δεν ακολουθώ πρόσωπα αλλά υγιείς πράξεις ξεκάθαρων δημοκρατικών και νόμιμων ομάδων και ιδίως της φωνής όσων με εξέλεξαν.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πραγματική συλλογική έκφραση;
Έχω οραματιστεί τη συλλογική έκφραση με τρόπο ώστε οι αποφάσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα(π.χ. ασφαλιστικό, οικονομικά, υγεία κ.ά.π.), να λαμβάνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και σε τελικό στάδιο, από το πανελλήνιο συνέδριο της ομοσπονδίας. Αυτό βέβαια να προκύπτει με διαφανή τρόπο. Η ομοσπονδία να λειτουργεί ξεκάθαρα, συντονιστικά, αποκεντρωτικά με πυρήνα τη βάση των σωματείων και όχι συγκεντρωτικά και με a priori ληφθείσες αποφάσεις. Η εκδήλωση οποιασδήποτε πρότασης ή παραπόνου να αποτελεί πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και δείκτης προόδου, η οποία να λαμβάνεται υπ’όψιν,αποκομμένη από στατικές, αυτοπεριοριστικές, στερεοτυπικές και πεπαλαιωμένες αγκυλώσεις λιμνάζουσας κατάστασης. Όλες οι προτάσεις να εξετάζονται είτε μας αρέσουν προσωπικά είτε όχι. Απαντήσεις θα πρέπει να δίδονται σε όλα τα ερωτήματα των μελών. Είναι σοβαρό το θέμα. Διαφορετική αντιμετώπιση απαξιώνει τη νομιμότητα και τα συλλογικά συμφέροντα αλλά και δεν αποτελεί δείγμα πολιτισμού και αξιοπρέπειας. Περαιτέρω, έντεχνη δημιουργία αληθοφανών φανταστικών καταστάσεων που εδράζονται σε επικοινωνιακά τρικ, που οιοσδήποτε εάν εμβαθύνει σε αυτά αποκαλύπτονται, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο,να τα δεχόμαστε.

Τι άποψη έχετε για τον πρωτεργάτη της συλλογικής έκφρασης στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Εννοείτε βέβαια τον κ. Τσουκαράκη. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία τον έχει κατατάξει αδιαμφισβήτητα ως τον άνθρωπο που εκκίνησε και εδραίωσε μαζί με ορισμένους άλλους συναδέρφους το συνδικαλιστικό κίνημα των εν ενεργεία στρατιωτικών στην Ελλάδα. Εντούτοις, οι πράξεις του θα κριθούν από την ιστορία στα επόμενα χρόνια και όχι στην παρούσα χρονική στιγμή.

Εμπιστεύεστε το θεσμό της δευτεροβάθμιας εκπροσώπησης;
Βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει οποιοσδήποτε την εμπιστοσύνη του άλλου είναι όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις του τελευταίου να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Διαφορετική προσέγγιση θεωρώ ότι είναι νοσηρή και για τα πρόσωπα διοίκησης αλλά και για τα μέλη που εκπροσωπούν. Συνεπώς, η υλοποίηση αυτού του σκεπτικού, στα αρχικά βήματα των επαγγελματικών σωματείων, θα επιφέρει λογικά και την ύπαρξη ή μη του συστατικού της εμπιστοσύνης.

Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια «εμφυλιοπολεμική» αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΟΕΣ και της νεοσύστατης ΠΟΜΕΝΣ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Να κυριαρχήσει η έλλογη νομιμότητα. Η διάσπαση και η κατ’ ακολουθία αντιπαράθεση αποπροσανατολίζει την επίτευξη του λόγου ύπαρξης των σωματείων. Οι πλειονότητα, που αποτελείται από τακτικά μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων είμαστε παρατηρητές και τα δυνητικά υποψήφια μέλη, δηλαδή τα εν ενεργεία στελέχη, απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στα σωματεία.

Η σημερινή εκπροσώπηση σωρευτικώς, σας ικανοποιεί;
Χρειάζεται βελτίωση. Πρέπει να επιδιωχθεί η ολιστική άνοδος με προσέλκυση περεταίρω άξιων ανθρώπων με προσόντα. Μερικές φορές αναφέρομαι σε προσόντα και μερικοί τρομάζουν ή κατεβάζουν το κεφάλι τους. Εννοώ καταρχήν προσόντα αξιών και αρχών, εργασιακού ζήλου και ανιδιοτελούς προσφοράς που βρίσκονται θεωρώ υπό καθεστώς έκπτωσης σε μια κοινωνία που δυστυχώς βρίσκεται σε περιβάλλον κρίσης. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω βέβαια και τα τυπικά προσόντα που καταδεικνύουν καταβολή κόπου απόκτησής τους και εν συνεχεία διευρυμένη σκέψη και πολυπλευρικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Αϊνστάιν ο οποίος ανέφερε ότι η «φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Συνεπώς οι διοικούντες των σωματείων πρέπει να διαθέτουν πρωτίστως ηθικές αρχές, φαντασία, σοβαρότητα (όχι σοβαροφάνεια), τυπικά καθώς και ουσιαστικά προσόντα, απαλλαγμένοι από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, από αποστερημένη διάθεση και έλλειψη φαντασίας, απεξαρτημένοι από στενά ιδία οφέλη ώστε τελικώς να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός.


Υπάρχουν ηγετικές μορφές αυτή τη στιγμή που μιλάμε στα σωματεία;
Θεωρώ ότι πρέπει να αναλάβουν ενεργό δράση πρόσωπα που θα διευρύνουν και θα εκσυγχρονίσουν τα σωματεία με δημιουργικότητα και πρωτοποριακές ιδέες θέτοντας δύσκολους στόχους και χτίζοντας το όραμα των σωματείων. Διαφορετικά το επίπεδο των σωματείων θα παραμένει σε χαμηλή στάθμη και παράλληλα δημιουργείται κατεστημένο και πεποίθηση στους επόμενους για μια εύκολη υπόθεση η οποία όμως μεγεθύνει το πρόβλημα και τα καθιστά αδύναμα επ’ αόριστον εξυπηρετώντας αποκλειστικά ταπεινά και ευτελή ατομικά και συντεχνιακά οφέλη. Εν πολλοίς δεν πρέπει να συσσωρευτούν στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων άτομα που αποσκοπούν σε ατομικά μικροσυμφέροντα (π.χ. αμετάθετο 3 ετών) και με σωματεία «φαντάσματα» καθώς και τακτικά μέλη που απλά θα υπάρχουν ως θιασώτες και πρόσωπα εκμετάλλευσης, μιας μικρής διοικούσας μειοψηφίας ατόμων, μη γνωρίζοντας ότι ικανοποιούν εκ βαθέων προσωπικές ωφελιμιστικές ανάγκες.
Επομένως θα πρέπει να αποφευχθεί το ηγετικό «πρότυπο» που παρουσίασε εξαιρετικά εύστοχα ο Honore Daumier το 1866 στο Περιοδικό «Charivari» συνοψίζοντας ένα κατεστραμμένο «ηγέτη» που βλέπει ή θέλει να βλέπει ένα κατεστραμμένο κοινωνικό περίγυρο.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας ρωτήσω αν θα πρέπει να υπάρχει «αμετάθετο». Αποτελεί κίνητρο;
Η περιορισμένη μεταθεσιμότητα των 3 ετών και υπό προϋποθέσεις, ενυπάρχει με σκοπό την αποφυγή διάσπασης της συνοχής για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην αρχή της θητείας από τη Γενική Συνέλευση. Οι σκοποί πρέπει να είναι στρατηγικοί και συνεπώς ως τέτοιοι λογίζονται άνω των 5 ετών. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακό μέτρο αλλά ευδοκιμεί μόνο σε κοινωνίες ωριμότητας που ευελπιστούν στο κοινό συμφέρον και επ’ουδενί στο ατομικό. Εν πάσει περιπτώσει, αυτό πρέπει να εξαρτάται από την απόδοση του Δ.Σ. και ενός εκάστου μέλους του με αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλαδή εφαρμόζοντας τον προδραστικό, αντιδραστικό και μεταδραστικό έλεγχο. Έτσι, δεν θα καταλαμβάνονται θέσεις δίχως μετέπειτα αποτελεσματικό και αποδοτικό έργο ή με απομεινάρια δικαιολόγησης στις Γενικές Συνελεύσεις. Επί αυτού θα πρέπει να υπερτονίσω τα λεγόμενα καλού συναδέρφου πριν τις εκλογές της δική μου Ένωσης ο οποίος μου ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι πόσο τρέχεις για να καταλάβεις τη θέση αλλά πόσο θα τρέξεις εφόσον την καταλάβεις».

Θεωρείτε ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να περιλαμβάνουν περιφερειακές ενότητες ή περιφέρειες;
Γίνεται μεγάλος λόγος γι’ αυτό το θέμα και έχουν αναπτυχθεί πολλές αντιδιαμετρικές απόψεις και από πολλές πλευρές. Ειλικρινώς θεωρώ ότι η περισσότερο αποδοτική και συνεπώς δόκιμη δομή οργάνωσης των σωματείων είναι βάσει των περιφερειακών ενοτήτων. Και αιτιολογώ. Δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή του μοντέλου εκπροσώπησης των βουλευτών, δηλαδή κατά Νομό, ο οποίος μετουσιώθηκε πλέον σε περιφερειακή ενότητα. Αν αυτό το μοντέλο είναι αποτυχημένο τότε θα αποτύχουν και οι περιφερειακές ενότητες. Ας ξεφύγουμε όμως από σκοπιμότητες και διά μέσου της ατομικής και συλλογικής έκφρασης ας αποφασίσουμε δημοκρατικά και όχι συντεχνιακά το τι τελικά επιθυμούμε ώστε τα σωματεία να εκπληρώσουν υπό βελτιστοποιημένη προοπτική τον τελικό σκοπό τους.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ύπαρξη μιας ιστοσελίδας που τηρείται αποκλειστικά από την Ομοσπονδία μέσα από την οποία και μόνο προβάλλονται τα πρωτοβάθμια σωματεία;
Η ρύθμιση αυτή, κατά γενική πρακτική, έχει χαρακτηριστικά συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης που περιορίζει την άμεση ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων. Θέτει λοιπόν τη δυναμική των σωματείων σε ημιενεργή κατάσταση και υπό σχετικό έλεγχο αν και αυτά ευρίσκονται υπό αυτονομία συλλογικής βούλησης στα γεωγραφικά οριοθετημένα σύνορά τους. Επίσης, η εγγραφή του Πρωτοβάθμιου Σωματείου στην Ομοσπονδία δεν είναι υποχρεωτική κατά την παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.1264/1982. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν υπό αυτή την προοπτική να προβληθεί διά του διαδικτύου το πρωτοβάθμιο σωματείο που δεν επιθυμεί περεταίρω εγγραφή, πράγμα όμως που το θέτει σε δυσμένεια έναντι των σωματείων που επιλέγουν την οδό της εγγραφής σε Ομοσπονδία.

Τι έχετε να πείτε για την τελευταία θέσπιση του επιδόματος των 2,77€ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης;
Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια θετική απόφαση που βέβαια δεν σχετίζεται με τη μισθοδοσία αλλά με την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας. Σε ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση να θεωρηθεί ότι συμψηφίζει-ισοσκελίζει την απώλεια του καθαρού εισοδήματος καθόσον η αποζημίωση συνδέεται αυτή καθ’ αυτή με το πάγιο αίτημα των στρατιωτικών για υπερωριακή εργασία με προεκτάσεις νομικής διάστασης αναφορικά με τη δικαιολόγηση των 40 ετών ασφαλιστικής κάλυψης. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν επέλθει απομείωση της μισθολογικής κατάστασης το επίδομα είναι θετικό, αν και μικρό, ως υπερωριακή και συνάμα νυχτερινή εργασία. Εύχομαι επίσης οι προϋποθέσεις που θα τεθούν με Κ.Υ.Α. σχετικά με την απόδειξη της υπερωρίας να είναι ο ορισμός της ως 24ωρης διανυκτέρευσης, όπως ισχύει σήμερα καθώς και το ανώτατο όριο αυτών να επιδρά στην υφιστάμενη εκτέλεση υπηρεσιών.

Πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση τροποποίηση του άρθρου 30Γ του Ν.1264/1982 που αφορά στη λειτουργία των σωματείων των Ε.Δ.. Το έχετε υπόψη σας;
Βέβαια. Ο νομοθέτης θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου και εις βάθος την επίσημη λειτουργία μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Επί αυτού, αντιτίθεμαι στα τιμητικά προνόμια των απερχόμενων μελών των Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών τα οποία δεν τα θεωρώ δημοκρατικά. Επιπρόσθετα, προβληματίζομαι ως προς τον υπόρρητο σκοπό της αναλογίας των 100 μελών για εκλογή ενός συνέδρου, σε συνδυασμό των ανωτέρω τιμητικών προνομίων. Κατά τη γενική κοινωνική αποδοχή, τα «τιμητικά» προνόμια πρέπει να απορρέουν αξιοκρατικά από τις δημοκρατικές διαδικασίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η επιτυχημένη θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. άλλωστε θα μετουσιώνεται σε επανεκλογή των μελών. Διαφορετικά θα υπάρχει η λογική και δημοκρατική αποχώρηση και όχι η παράλογη ανταμοιβή της αποτυχημένης πορείας ενός Δ.Σ της Ομοσπονδίας και της ύπαρξης μελών που δεν εκλέχθηκαν καν από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Έχουμε επίσης την τιμή να έχετε αναγράψει το τελευταίο διάστημα ορισμένα δυναμικά άρθρα στο enoplos.
Ο λόγος αναγραφής τους είναι διττός. Για τους συναδέρφους, έχουν διδακτικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα, ενώ για τον Οργανισμό ευελπιστώ να εκληφθούν, υπό θετικό και μόνο πνεύμα, ως μία μορφή καταιγισμού ιδεών προληπτικής, διορθωτικής και αναπτυξιακής υπόστασης προς αγαστή λήψη αποφάσεων.

Πως δραστηριοποιείται η δική σας Ένωση.
Θα μου επιτρέψετε αλλά για θέματα του σωματείου μου επισήμως η συλλογική έκφραση διατυπώνεται από τον Πρόεδρο. Ως εκ τούτου την προσωπική μου άποψη θα σας την εκφράσω σε δεύτερο χρόνο μετά την παρέλευση ενός εύλογου διαστήματος αξιολόγησής μας.

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για το σύνολο των απαντήσεών σας και δεύτερον να μας υποσχεθείτε ότι θα είστε παρόν στα κελεύσματά μας.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το enoplos για την ευγενική πρόσκληση, να σας ευχηθώ να συνεχίσετε την ενδελεχή, αδέσμευτη και αξιέπαινη ανοδική σας πορεία και να με θεωρείτε συμπαραστάτη της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, της πολιτικής ουδετερότητας για τον εκσυγχρονισμό των σωματείων και της ομοσπονδίας μας, με μοναδικό σκοπό την ευημερία των Ε.Δ. που μετουσιώνεται μέσα από το καλό των συναδέρφων.

Κλείνοντας θα ήθελα σας παρακαλώ να απευθυνθώ σε όλους όσους αποτελούν μέλη σωματείων και να πω ότι:
Η άγνοια και η αδιαφορία των μελών είναι δεινά για τα σωματεία. Πληροφόρηση στα μέλη και ενεργό ενδιαφέρον από τα μέλη θα ενισχύσουν τα σωματεία προσδίδοντας δυναμικό χαρακτήρα και αποτρεπτικό παράγοντα των τυχόν επίδοξων ωφελιμιστών.
Επίσης επισημαίνω ότι ο Θουκυδίδης πρέσβευε περί της ελευθερίας, κατά τα λόγια του Κορνήλιου Καστοριάδη, ότι «Ή ελευθερία ή ησυχία. Πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται». Περαιτέρω ο Hayek είχε πει: «Αυτοί που θα θυσιάσουν απαραίτητη ελευθερία για να αγοράσουν λίγη προσωρινή ασφάλεια δε δικαιούνται ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια».
Ας ερμηνεύσει ο καθένας μας το γενικότερο πεδίο και με ανάλογους συσχετισμούς θα βρεθεί στη λύση των λεγομένων των παραπάνω μεγάλων ανδρών.
Τέλος, θα αναφερθώ και πάλι στο Θουκυδίδη ο οποίος στον επιτάφιο του Περικλή διατύπωσε την αρχή της αξιοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Έκαστος πολίτης πρέπει να προτιμάται στα αξιώματα όχι διότι ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα, αλλά δια την προσωπικήν του αξίαν, εφόσον διακρίνεται εις κάποιον κλάδον». Παρακαλώ αγαπητοί συνάδερφοι βγάλτε, με γνώμονα πάντα τη λογική ερμηνεία, τα συμπεράσματά σας.

Θα έλεγα κλείνοντας ότι η ιστορία συνεχώς «γράφει» απαράμιλλα για όλους μας! Ας την προσέξουμε!

« PREV
NEXT »