ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΧΟ ΠΟΥ “ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ”

Διαδώστε τοΣ’ ένα παραμελημένο φυλάκιο της Πράσινης Γραμμής -εκεί όπου, όταν πέφτει το σκοτάδι ο εχθρός ακούει την ανάσα σου- ο λοχαγός κάνει επίδειξη ισχύος στους φαντάρους του λόχου και προσπαθεί να εκμαιεύσει οργίλες απαντήσεις.

«Ύψωσες τον τόνο της φωνής, στρατιώτη; Πάρε μια δεκάρα κράτηση, για να συμμορφωθείς». Η πρόκληση από ανώτερο, δεν πιάνει εδώ. Στο στράτευμα μετράει μόνο η αντίδραση στην πρόκληση. Αντέδρασες; Ξεκίνα να μετράς και μέρες φυλάκισης…
«Ξέρεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μας τους δύο, στρατιώτη;» «Βεβαίως, λοχαγέ! Εσείς, επιλέξατε να είστε εδώ. Εμένα, με υποχρέωσαν!» Δεν πα’ να έχεις χρησιμοποιήσει τον πιο μειλίχιο τόνο της φωνής σου… Σημασία έχει η απάντηση. Και δεν ήταν η «σωστή» για τον λοχαγό. Οπότε, πάρε άλλη μια δεκάρα να ‘χεις να προσθέτεις στο τέλος της θητείας σου.
Η απόλυτη ηδονή για τον λοχαγό: Να στερεί άδειες εξόδου και να επιβάλλει κρατήσεις και φυλακίσεις. Τη βλέπεις ζωγραφισμένη σ’ εκείνο το μόνιμα υπεροπτικό του βλέμμα. Τι πειράζει που σου ‘χουν δώσει ελαττωματικό όπλο και σ’ έχουν στείλει σε άσκηση βολής; Το γυάλισες; Δεν το γυάλισες ως έπρεπε. Ο λοχαγός θα έχει πάντα μια αφορμή για να σε τιμωρήσει. Φταις, δεν φταις…

Το ρητό λέει «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός». Σοφότατο, αν σκεφτείς ότι κάποιοι είναι υποχρεωμένοι, παρά τη θέλησή τους, να μαθαίνουν να πυροβολούν και να υπακούουν με ευλάβεια σε καθετί παράλογο που θα πει ο «ανώτερός» τους. Επειδή δεν μπορούν να αρνηθούν διαταγή! Επειδή σε κάθε «γιατί;» πέφτει φυλακή…
Κάνεις υπομονή (το μόνο που σου επιτρέπεται, χωρίς επιπτώσεις), υπηρετείς όση κράτηση σού έχει επιβληθεί χωρίς να χρησιμοποιήσεις έστω και μία ημέρα αναρρωτικής άδειας, από τους 14 μήνες θητείας, ευελπιστώντας ότι κάποιοι ανώτεροι θα το εκτιμήσουν. Αλλά φευ… Δεν έβρισες, δεν αντιμίλησες, δεν προκάλεσες, δεν έκλεψες, δεν δημιούργησες σοβαρό πρόβλημα. Αλλά, πιάστηκες κοιμώμενος σε ασφάλεια φυλακίου και βρέθηκες με σκονισμένα άρβυλα και… αγυάλιστα μάγουλα. «Εγκληματικά» παραπτώματα, ώστε να δικαιολογούν φυλακή άνω των 100 ημερών!
«Σε αδικήσαμε κάπως, είναι η αλήθεια, αλλά τι να κάνουμε; Τα έχει αυτά ο στρατός», θα πει υπερήφανος ο λοχαγός. Κι έπειτα θα ‘ρθει να σε βρει στη σκοπιά, για να σου ρίξει λίγη ακόμη χολή. «Πώς νιώθεις, στρατιώτη, που βλέπεις τους υπόλοιπους της σειράς σου να απολύονται αύριο, ενώ εσύ θα είσαι εδώ ώς τον Οκτώβρη;». Τράβα να κοιμηθείς, λοχαγέ, γιατί απάντηση δεν θα πάρεις ποτέ!
*Ο τίτλος, δανεισμένος από το ομώνυμο τραγούδι της αξέχαστης Αρλέτας.

Μία συνάδελφος δημοσιογράφος, η Παναγιώτα Στυλιανού που τυγχάνει να είναι και σύζυγος Λοχαγού της Εθνικής Φρουράς θέλησε να απαντήσει στο παραπάνω άρθρο του philenews μέσα από το προσωπικό της προφίλ
Αγαπητή κα. Ζήνωνος,
Απάντηση στο άρθρο: Δέκα στρατιώτες κι ένας λοχαγός

Καταρχάς να σας πω ότι χαίρομαι που επιτέλους κάποιος ασχολήθηκε με τους λοχαγούς και τα πραγματικά «προβλήματα» του κυπριακού στρατού. Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι τα προβλήματα ήταν άλλα! Έπεσα έξω η χαζή!
Ξέχασα να συστηθώ και είναι αγένεια. Ονομάζομαι Παναγιώτα Στυλιανού και έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Στο πρώτο έτος των σπουδών μου γνώρισα και αγάπησα έναν Εύελπι. Ένα 18χρονο τότε νέο, που επέλεξε και μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή και την τελείωσε στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Βλέπετε, στις Στρατιωτικές Σχολές κυρία Ζήνωνος δεν υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές». Φαντάζομαι γνωρίζετε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έτσι; Είναι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας, ισότιμο με τα υπόλοιπα ιδρύματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Ο τότε λοιπόν Εύελπις είναι σήμερα λοχαγός και πατέρας των δύο μου παιδιών.
Ήθελα πολύ να διαβάσουν το άρθρο σας τα παιδιά μου. Δε μ’ αρέσει να ζουν σ’ ένα γυάλινο κόσμο. Την τελευταία στιγμή όμως κώλωσα. Έλατε τώρα κυρία Ζήνωνος! Μην γουρλώνετε τα μάτια σας. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Ξέρετε λοιπόν γιατί κώλωσα; Γιατί δεν ξέρω αν στην ηλικία που είναι μπορούν να διαχειριστούν τη δημόσια προσβολή που κάνει κάποιος στο επάγγελμα του πατέρα τους προκειμένου να ικανοποιήσει τα καμώματα του δικού του παιδιού.
Ο λοχαγός κυρία Ζήνωνος, όπως και όλοι οι στρατιωτικοί, κάθε πρωί φιλάει ευλαβικά τα παιδιά του και τη γυναίκα του σαν να είναι η τελευταία φορά γιατί όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινά ο στρατός. Στο στρατό λοιπόν ακόμα και εν καιρώ ειρήνης δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Μπορεί να σε πλακώσει φορτηγό την ώρα που επιστρέφει η φάλαγγα από το πεδίο βολής, μπορεί να σβήνεις φωτιές γύρω από επικίνδυνα εμπορευματοκιβώτια ή ακόμη και να εκραγεί η ελαττωματική χειροβομβίδα στην αγκαλιά σου για να σωθούν άλλες ζωές.
Το δικό σας παιδί είναι υποχρεωμένο να πάει στρατό κι ας μην το θέλει. Το κατανοώ. Αχ και να ξέρατε πόσες υποχρεώσεις έχουν «οι κακούργοι» οι λοχαγοί. Τρεις, έξι, εννέα, δώδεκα μήνες μακριά από την οικογένειά τους σε σχολές πολέμου και ας μην το θέλουν ούτε τα δικά τους τα παιδιά. Η μεγαλύτερη τους όμως υποχρέωση κυρία Ζήνωνος είναι να σας παραδώσουν πίσω στην κοινωνία τους φαντάρους σας ακεραίους! Στο επάγγελμα τους, που όπως πολύ σωστά επισημάνατε είναι «επιλογή» τους, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.Όσον αφορά στην «απόλυτη ηδονή του Λοχαγού», σας εγγυώμαι ότι έχετε δίκαιο. Υπάρχει όμως μία μικρή λεπτομέρεια στην οποία ξεχάσατε να αναφερθείτε. Η απόλυτη ηδονή του Λοχαγού είναι αυτές τις ριμάδες δεκάρες και πεντάρες να τις μοιράζει στα βουνά του Πενταδακτύλου, στην Μόρφου, στην Κερύνεια…
Καλό χειμώνα να έχουμε κυρία Ζήνωνος.
Με εκτίμηση
Παναγιώτα Στυλιανού

Σημείωση:
Η συνολική εκπαίδευση των Ευελπίδων χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς:
Α. Ακαδημαϊκή εκπαίδευση,
Β. Εφαρμοσμένη Στρατιωτική εκπαίδευση,
Γ. Σωματική Αγωγή – Αθλητισμός.

  
Ακαδημαϊκή εκπαίδευση
Α. Μαθήματα Καθαρά Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης
Α1. Μαθήματα θεωρητικών επιστημών Ξένες Γλώσσες, Ελληνική Φιλολογία, Πολιτική Ιστορία, Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο, Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες, Οργάνωση Επιχειρήσεων Εργοστασίων,
Α2. Μαθήματα θετικών επιστημών Μαθηματικά, Οικονομικά Μαθηματικά-Στατιστική, Φυσική και Χημεία.
Α3. Μαθήματα Τεχνολογικών επιστημών Μηχανική, Τεχνικές Σχεδιάσεις, Ειδική Μηχανολογία, Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτρονική-Πληροφορική.

Β. Μαθήματα Στρατιωτικής Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης
Πολεμική Τέχνη, Στρατιωτική Ηγεσία, Στρατιωτική Ψυχολογία, Στρατιωτική Γεωγραφία, Στρατιωτική Ιστορία, Τοπογραφία, Στρατ. Ποινικό Δίκαιο, Εκρηκτικές Ύλες – Πυρομαχικά, Δημόσιο Στρατ. Λογιστικό, Βλητική, Χημεία Τροφίμων, Μεταφορές, μόνο για την ειδικότητα των Σωμάτων Εφαρμοσμένη Στρατιωτική εκπαίδευση Οπλομηχανήματα-Βολές Πεζικού, Πορείες, Ατομική Τακτική, Τακτική Μικρών Κλιμακίων, Μέρος Οπλισμού και Μέσων ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΔΒ, Ασκήσεις με χρήση Ε/Π-Α/Π Σκαφών, Ναρκοπόλεμος, Γενικοί Κανονισμοί, Μέθοδοι Εκπαιδεύσεως, Υγιεινή-Α’ Βοήθειες, Διέλευση Στίβου Μάχης και Στίβου Εμποδίων. Σωματική Αγωγή-Αθλητισμός Γυμναστική, Σκοποβολή, Ξιφασκία, Αυτοάμυνα, Κολύμβηση, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα, Στίβος, Τέννις, Χειρόσφαιρα, Σκάκι, Στρατιωτικό Πένταθλο.

ΠΗΓΗ: https://www.showtimecy.com/

Διαδώστε το

ΑΠΟΨΗ

slider

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!