ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Του Επισμηναγού (Ι) ε.α. Γεωργίου Β. Κασσαβέτη

Διαδώστε το

Του Επισμηναγού (Ι) ε.α. Γεωργίου Β. Κασσαβέτη
Μέλους του Δ.Σ. ΕΑΑΑ – τ. Δ/ντος Συμβούλου

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη λέει μια ελληνική παροιμία. Κι αυτό φαίνεται να ισχύει απόλυτα για τους νεοσουλτάνους της Αγκύρας. Αφού λοιπόν, με το ηττοπαθές πρόσχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή « Η Κύπρος είναι μακράν» - παραδόξως όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πλησίον- η Τουρκία δημιούργησε τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο, καταλαμβάνοντας το 38% του εδάφους της, προχωράει ακάθεκτη προς υλοποίηση του άλλου μεγαλεπήβολου στόχου της, ήτοι του ελέγχου του εναερίου χώρου του Αιγαίου αρχικώς και της καταλήψεως των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε ευθετότερο χρόνο. Ο εναέριος χώρος κάθε κράτους εξετάζεται από δύο πλευρές. Η μία αφορά τον έλεγχο της Διεθνούς Αεροπλοΐας και η δεύτερη τον Επιχειρησιακό Έλεγχο για την προάσπιση της εδαφικής του ακεραιότητος. Αναλυτικότερα.

α. Εξ’ Απόψεως Διεθνούς Αεροπλοΐας. 
Η αλματώδης εξέλιξη του αεροπλάνου μετά το τέλος τον Β’ΠΠ κατέστησε τις σχετικές με το αντικείμενο αυτό διατάξεις της Συνθήκες των Παρισίων αναχρονιστικές. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη Διεθνή Διάσκεψη του Σικάγου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (INTERNATIONAL CIVIL AVIATION ORGANIZATION – ICAO). Πρώτιστη αρμοδιότητα του ICAO είναι η παροχή ευκολιών δια την ασφαλή, αποτελεσματική, οικονομική και ταχεία διεξαγωγή των εναερίων μεταφορών. Για την υλοποίηση της προαναφερθείσης αρμοδιότητός του ο ICAO διαμοίρασε τον παγκόσμιο εναέριο χώρο σε επί μέρους περιοχές, τις οποίες ονόμασε Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων (FLIGHT INFORMATION REGION – F.I.R.). 

Οι περιοχές αυτές δεν είναι τίποτε περισσότερο από γεωγραφικούς χώρους εντός των οποίων το κράτος στο οποίο ανήκουν ασκεί τον έλεγχο για τη διακίνηση της Διεθνούς Αεροπλοΐας. Το F.I.R. Αθηνών, ήτοι η περιοχή εντός της οποίας τον έλεγχο ασκεί η χώρα μας δια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), οριοθετείται Δυτικά δια της μέσης γραμμής μεταξύ Κερκύρας και Πρίντεζι, Βορείως δια της οροθετικής γραμμής με την Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, Ανατολικά δια της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και Νότια δια της γραμμής, η οποία διέρχεται περί τα 60 Ν.Μ. νοτίως της Κρήτης.

Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προτιθεμένων να ιπταθούν αεροσκαφών είναι να υποβάλλουν, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την απογείωσή τους το σχέδιο πτήσεως προς την ΥΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος απογειώσεως., το ύψος πτήσεως, η διαδρομή, ο προορισμός και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι ο ICAO, ως πολιτικός οργανισμός, αναφέρεται μόνο στα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας και δεν κάνει καθόλου μνεία για τα στρατιωτικά . Το κενό αυτό κυρίως εκμεταλλεύεται η Τουρκία, με αποτέλεσμα τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να εισέρχονται καθημερινά κατά κύματα εντός του ελληνικού F.I.R. άνευ υποβολής σχεδίου πτήσεως, κατά παράβαση των κανόνων του ICAO.

β. Εξ’ Απόψεως Επιχειρησιακού Ελέγχου.
Βάσει της σχετικής διατάξεως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, πέραν της συλλογικής ασφάλειας «είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια του λαού τους». Για την εξυπηρέτηση του ζωτικού αυτού σκοπού ο έλεγχος του εναερίου χώρου του Αιγαίου ανήκει στον Έλληνα Διοικητή Αεραμύνης, ήτοι στον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή Εγκαίρου Προειδοποιήσεως υπ’ αριθ. 41 την ευθύνη του επιχειρησιακού ελέγχου της οποίας έχει ο Αρχηγός του ΑΤΑ περιλαμβάνει όλο τον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, μέχρι του γεωγραφικού μήκους 26,30, ήτοι του μεσημβρινού ο οποίος διέρχεται από το ανατολικό άκρο της Λέσβου, μεταξύ Σάμου και Ικαρίας και καταλήγει μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Όπως μπορούμε να δούμε στο χάρτη από την οριοθέτηση αυτή τα ελληνικά νησιά Κάρπαθος, Σάμος, Κως και Ρόδος από επιχειρησιακής απόψεως ανήκουν στη δικαιοδοσία του Τούρκου Διοικητού Αεραμύνης. Τούτο βεβαίως ουδόλως σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να αλωνίζουν πάνω απ’ τα νησιά αυτά, τα οποία ανήκουν στον εναέριο χώρο ενός άλλου κράτους. Η παμπόνηρη ανατολίτικη διπλωματία της γείτονος, εκμεταλλευόμενη το γεγονός αυτό, κατά τη διάρκεια της Ελληνο-Τουρκικής κρίσεως το 1964, λόγω του Κυπριακού, να προβεί σε σωρεία παραβιάσεων άνωθεν της Δωδεκανήσου.
Ευτυχώς η τότε Κυβέρνηση αντιμετώπισε το περιστατικό δυναμικά, στέλνοντας στις Αρχές του ΝΑΤΟ τελεσίγραφο, με το οποίο προειδοποιούσε ότι «από της 6ης πρωινής της επομένης κάθε παραβίαση του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου θα αντιμετωπίζεται δυναμικώς». Η δυναμική αυτή ενέργεια της Ελλάδος είχε διττό αποτέλεσμα. Αφ’ ενός μεν να μετατεθούν τα όρια της περιοχής υπ’ αριθ. 41 ανατολικότερα, ώστε να συμπίπτουν με τα όρια του FIR, αφ’ ετέρου δε να σταματήσει εν τω γενέσθαι κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκικής Αεροπορίας. Δυστυχώς η συμπεριφορά αυτή έμελλε να εξελιχθεί σε καθημερινή πρακτική μετά την μεταπολίτευση, συνεπεία της ηττοπάθειας όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων.

Μετά τα προαναφερθέντα επεξηγηματικά στοιχεία ευλόγως γεννάται το ερώτημα. Ποιες είναι οι απώτερες επιδιώξεις της Τουρκίας και ποιες οι θέσεις της χώρας μας; Συνοπτική απάντηση στα ως άνω ερωτήματα θα δοθεί στις επόμενες γραμμές.

Οι Επιδιώξεις της Τουρκίας.

Στο δίτομο έργο του Αδόλφου Χίτλερ « Ο Αγών μου» ( MEIN KAMPF), διαβάζουμε τους στόχους του Γερμανού Ναζί πολύ πριν αυτοί αιματοκυλίσουν την ανθρωπότητα. Προειδοποιώντας κυνικότατα ο αιμοσταγής Γερμανός δικτάτορας για το τι σκόπευε να κάνει έγραφε στον «Αγώνα του» τα εξής. « Αν το Εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα θέλει να κερδίσει πραγματικά στην ιστορία την καθιέρωση μιας μεγάλης αποστολής προς χάριν του λαού μας… πρέπει χωρίς να λογαριάσει τις «παραδόσεις» και τις «προκαταλήψεις, να εύρει το θάρρος να συγκεντρώσει το λαό μας και τη δύναμή του, για να τον ρίξει στο δρόμο, που θα τον βγάλλει από τη σημερινή στενόχωρη κατοικία του και θα τον οδηγήσει προς νέα εδάφη…… αν μετά 100 περίπου χρόνια υπάρχουν διακόσια πενήντα εκατομμύρια Γερμανών σ’αυτή την Ήπειρο, που να μη ζούν στριμωγμένοι σαν δούλοι των εργοστασίων δια τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σαν χωρικοί και εργάτες , που εξασφαλίζουν ο ένας στον άλλο τη ζωή τους, με την εργασία τους».

Διαδώστε το

ΑΠΟΨΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ