ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

Στο… οχυρό με τους «Φύλακες Άγγελους της Αττικής»

Διαδώστε το

Γράφει o Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες Γιάννης Κέμμος
Βίντεο Γιάννης Κέμμος

Πριν λίγα λεπτά είχαμε περάσει την πύλη του στρατοπέδου και μόλις μας είχε υποδεχθεί ο διοικητής της μονάδας, όταν ξαφνικά… ήχησε ο συναγερμός! Δεν ήμασταν σε κάποιο αεροδρόμιο όπου θα περίμενε κανείς να δει πιλότους και τεχνικούς να τρέχουν να επανδρώσουν τα μαχητικά, που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του αεροδιαδρόμου, έτοιμα για την εντολή άμεσης απογείωσης, παρόλα αυτά ο διοικητής μας ενημέρωσε πως το προσωπικό της μονάδας, έτρεξε να επανδρώσει τα συστήματα.

Το προσωπικό μας οδήγησε δίπλα στο κέντρο ελέγχου ώστε να βιώσουμε από κοντά την όλη διαδικασία. Ήμασταν μπροστά σε ένα πραγματικό γεγονός αντίδρασης που είναι σχεδόν καθημερινότητα για τους… «Φύλακες Άγγελους της Αττικής».

«Καλώς ήρθατε στους Πάτριοτ»... μας είπε ένα από τα «παιδιά» που επάνδρωναν το κέντρο ελέγχου των πυραύλων που ανήκουν διοικητικά στην 21η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων που εδρεύει στην Κερατέα.

Αυτό που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας ήταν κάτι που δεν γνωρίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου. Το γεγονός δηλαδή πως και οι Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν να κάνουν με αντιαεροπορικούς πυραύλους, όταν μπαίνουν «άγνωστα» ίχνη στο Αιγαίο, τίθενται σε συναγερμό και επανδρώνονται όλα τα συστήματα, έτσι ώστε οι πύραυλοι να είναι έτοιμοι για εκτόξευση αν χρειαστεί.

Αν σε υποθετικό σενάριο πολεμικής σύρραξης, κάποιο από τα αντίπαλα μαχητικά περάσει τον «φραγμό» των ελληνικών οδεύοντας προς την Αττική, στην προκειμένη περίπτωση, θα έχει να κάνει με τους πυραύλους του συστήματος «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία σίγουρα δεν θα έχει πει την τελευταία της λέξη καθώς οι πιθανότητες κατάρριψης του «εχθρικού» ίχνους αγγίζουν το 100%!

Ειδικά αν εκτοξευτούν εναντίον ενός αεροσκάφους δύο πύραυλοι, οι στρατιωτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν πως αυτό είναι «τελειωμένο». Σύμφωνα με το globalsecurity.org η έκδοση PAC-3 στην οποία ανήκουν οι «Πάτριοτ» που διαθέτει η Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να ιχνηλατήσουν έως 100 στόχους σε απόσταση από 3 μέχρι 170 χλμ. και να παράσχουν δεδομένα καθοδήγησης για εννέα πυραύλους ενώ είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικοί σε περιβάλλον με έντονα ηλεκτρονικά αντίμετρα.Σαν σύστημα έγινε ιδιαίτερα γνωστό κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, κατά τον οποίο έτυχε ιδιαίτερης προβολής καταρρίπτοντας τους βαλλιστικούς πυραύλους Scud με τους οποίους ο Σαντάμ Χουσείν προσπαθούσε να πλήξει το Ισραήλ, κυρίως, προκειμένου αυτό να απαντήσει και προκαλώντας έτσι «ρήγμα» στην συμμαχία των ΗΠΑ με αραβικές χώρες.

Αν και η αλήθεια είναι πως οι Scud του Σαντάμ δεν ήταν και η τελευταία λέξη της πυραυλικής τεχνολογίας, ωστόσο αποτελούσαν σημαντική απειλή, την οποία οι «Πάτριοτ» εξουδετέρωσαν σε σημαντικό βαθμό, κερδίζοντας μια περίοπτη θέση στο «πάνθεο» των πετυχημένων οπλικών συστημάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέραν των ΗΠΑ είναι πλέον στα οπλοστάσια χωρών όπως η Ταϊβάν, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Ιορδανία και η Ισπανία.

Ποιοι είναι οι «Πάτριοτ»

wkprpatr10

Διαβάστε την συνέχεια του εξαιρετικού άρθρου του newsbeast.gr/ ΕΔΩΔιαδώστε το

ΑΜΥΝΑ

slider

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!