ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – Τι κάνουν μυστικοί πράκτορες της Αγγλίας στη Λιβύη

Διαδώστε το

Μια άκρως απόρρητη επιχείρηση από βρετανούς πράκτορες στη Λιβύη για να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή τρομοκρατών στην Ευρώπη από διακινητές ανθρώπων έχει κλείσει μετά από επίθεση από κυβερνητικές πολιτοφυλακές.

Οι σκληροπυρηνικοί τζιχάντ και οι γκάνγκστερ που αποτελούν την πολιτοφυλακή είναι τώρα η ονομαστική ασφάλεια των ακτοφυλακών – αλλά, στην πραγματικότητα, εργάζονται με ανθρώπους-λαθρεμπόρους για περικοπή του τεράστιου εισοδήματός τους.

Ο πρωθυπουργός Fayez al-Sarraj, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναγνωρισμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ανίκανος να αναιρέσει την Ταξίαρχη Nawasi, μια από τις τρεις πολιτοφυλακές που ελέγχουν την Τρίπολη.

Τρεις αξιωματικοί των ΜΚΑ είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις αναγνώρισης για πολλούς μήνες στο λιμενικό συγκρότημα της πόλης, όπου συνεργάζονταν μαζί με την αστυνομία για την αναζήτηση τζιχάντ σε λίστα παρακολούθησης τρομοκρατίας.

Η ΕΑΑ είχε προγραμματίσει τη δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης με τη συμμετοχή βρετανικού προσωπικού και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής παρακολούθησης αργότερα αυτό το έτος. Ο οργανισμός είχε προσφύγει πρόσφατα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης για το πράσινο φως για να ξεκινήσει την αντιτρομοκρατική του ανάπτυξη στη χώρα με πλήρη απασχόληση.

Η αποστολή του έγινε ακόμα πιο επείγουσα μετά τον βομβαρδισμό του Μάντσεστερ τον Μάιο, στον οποίο ο Σαλμάν Αμπέδι σκότωσε 22 συναυλιακούς. Ο βρετανός γεννημένος Abedi ήταν καταγωγής Λιβύης και πιστεύεται ότι έχει λάβει τρομοκρατική εκπαίδευση στη χώρα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι οι τρομοκράτες μπαίνουν στην Ευρώπη κρυμμένοι μεταξύ των μεταναστών – παίρνουν λιμνάζοντα σκάφη από τη Λιβύη για να φτάσουν στην Ιταλία, από όπου μπορούν να ταξιδέψουν αλλού. Ήδη φέτος περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο.

Ενώ πολλοί θα επικαλεστούν το άσυλο ως πρόσφυγες από τον πόλεμο ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία είναι οικονομικοί μετανάστες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δύο από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Παρισιού του Νοεμβρίου του 2015, στις οποίες δολοφονήθηκαν 130 άνθρωποι, έπεσαν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, κρύβοντάς τα από την πλημμύρα των προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι αξιωματούχοι των ακτοφυλακών, εκνευρισμένοι από την απώλεια μιας ευκαιρίας να συνεργαστούν στενά με τους Βρετανούς, δήλωσαν: «Η ομάδα του NCA ήρθε στην Τρίπολη μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ και συμφώνησε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αυτή τη θηριωδία».Οι ένοπλοι του Ναυάσι ταξιαρχούσαν στο λιμενικό συγκρότημα στην Τρίπολη στις 19 Ιουλίου. Φτάνοντας σε τεθωρακισμένα οχήματα, απειλούσαν το προσωπικό της αστυνομίας με όπλα-μηχανήματα, φωνάζοντας: «Βγείτε! Βγες έξω! Έχουμε αναλάβει! »

Περισσότεροι από 70 αστυνομικοί αναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως, και απαγορεύθηκε η λήψη αρχείων ή εξοπλισμού. Ένας ανώτερος αστυνομικός που παρακολούθησε την επίθεση, δήλωσε: «Γνωρίζουμε αυτούς τους άνδρες. Συνεργάζονται με τους λαθρεμπόρους και κερδίζουν χρήματα από το λαθρεμπόριο αφρικανών μεταναστών σε βάρκες. Ονομάζουν τους εαυτούς τους προστάτες της δημόσιας ηθικής, αλλά δεν είναι παρά μια δέσμη γκάνγκστερ».

«Μερικοί από αυτούς φορούσαν εξοπλισμό μάχης. Άλλοι, οι θρησκευόμενοι, φορούσαν jalabiyas, την παραδοσιακή ρόμπα. Είναι ισχυροί στην Τρίπολη και η κυβέρνηση είναι αδύναμη και απελπιστική. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα, είχε βγει από τη χώρα. Στην πραγματικότητα, φοβάται την ταξιαρχία Ναβάσι και τις άλλες πολιτοφυλακές».

Η βρετανική παρέμβαση στην κρίση της εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη δεν ήταν ποτέ περισσότερο απαραίτητη. Την περασμένη εβδομάδα, ο βοηθός της Scotland Yard προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένα αδύναμο σημείο για την εθνική ασφάλεια τη στιγμή που ερευνήθηκαν 600 εξτρεμιστικές εκτάσεις.

Οι ιταλικές αρχές, εξοργισμένοι από την ανικανότητα της Λιβύης να σταματήσει την μεταναστευτική κρίση, η οποία έχει δει 600.000 ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στις ακτές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παίρνουν ήδη τα πράγματα στα χέρια τους.

Κάλεσαν να σταματήσουν τα σχέδια της ΕΕ να εκπαιδεύσουν τις λιμενικές ακτοφυλακές της Λιβύης και να επιστρέψουν έξι περιπολικά σκάφη από την επανάσταση του 2011 και έστειλαν ένα πολεμικό πλοίο γεμάτο όπλα για να ρίξουν την άγκυρα από τις ακτές της Λιβύης τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti απειλείται να στείλει μέχρι και πέντε ακόμα πολεμικά πλοία. Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα της Ιταλίας δεν είναι ευπρόσδεκτα, τουλάχιστον από την αστυνομική δύναμη που εξαντλήθηκε από την έδρα της παράκτιας πόλης από την Ταξίαρχη Nawasi. Μια πηγή δήλωσε: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή την επιθετική δράση της Ιταλίας, των πρώην αποικιακών μας πλοιάρχων. Μας λένε ότι ο αλ-Σαράι ζήτησε τη βοήθειά του, αλλά αν ναι, ενήργησε μόνος του, καταθλιπτόμεντας τη στιγμή που τα γραφεία μας έχουν αναληφθεί από εγκληματίες ».

Ο Matthia Toaldo, ανώτερος υπάλληλος της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Οι πολιτικές στη Λιβύη αντιμετωπίζουν αδιέξοδο. Πρόκειται για μια θλιβερή εικόνα, αν και σημαντικό στοιχείο ήταν η ανάπτυξη της ικανότητας της ακτοφυλακής της Λιβύης».

Αυτό το αισιόδοξο σημείωμα έχει πλέον ξεχαστεί από τη συντριβή της πρωτοβουλίας της ΕΑΑ.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΑΑ δήλωσε: «Η ΕΑΑ δεν επιβεβαιώνει ή δεν αμφισβητεί τη λειτουργική δραστηριότητα».

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε: «Γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».
crashonline.gr/


Διαδώστε το

ΔΙΕΘΝΗ

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!