ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

105η Επέτειος Απελευθέρωσης της Λήμνου

Διαδώστε το

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων  (ΤΠΚ)  ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ στην 105η  επέτειο απελευθέρωσης της νήσου Λήμνου. Στην εν λόγω εκδήλωση, παρέστη ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη  ΠΝ ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Λήμνου Αντιπλοίαρχος Θεόδωρος Δημητρακόπουλος ΠΝ.


Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός Στόλος με επικεφαλής το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, αγκυροβολεί στο Ρωμέικο γιαλό της νήσου Λήμνου και ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ζητά από τον Τούρκο διοικητή την άμεση παράδοση του νησιού. Ο Τούρκος διοικητής Μουτασαφίρης, λαμβάνει προθεσμία 24 ωρών για να επικοινωνήσει με την Κωνσταντινούπολη και να ζητήσει περεταίρω οδηγίες. Με την παρέλευση της προθεσμίας ο Τούρκος Διοικητής κοινοποιεί στον Ναύαρχο Κουντουριώτη την άρνησή του στην παράδοση της Λήμνου.Τη Δευτέρα στις 8 Οκτωβρίου 1912 το πρωί ξεκινά η απόβαση των ελληνικών μονάδων στη θέση Βουρλίδια κοντά στο Διαπόρι, στο χωριό Τσιμάνδρια. Το Αντιτορπιλικό Δόξα προσεγγίζει τις παρακείμενες ακτές, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη στις λέμβους που μεταφέρουν τα αγήματα. Εν συνεχεία, το αποβατικό σώμα κατευθύνεται προς τη Μύρινα αιχμαλωτίζοντας τις τούρκικες στρατιωτικές μονάδες του νησιού, οι οποίες παραδίνονται άνευ όρων, χωρίς να προβάλουν περαιτέρω αντίσταση.

Διαδώστε το

ΑΜΥΝΑ

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!