ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

Εκσυγχρονισμός F-16: “Αν επιμείνουν στο 1 δις μέχρι το 2020, δεν προχωρά το πρόγραμμα”

Διαδώστε το

Η τιμή προσφοράς του εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών F-16 τη ΠΑ από την Lockheed Martin,δεν είναι τελικά το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσει η συμφωνία. Η προσφορά είναι κοντά στο 1,6 δις δολάρια,όταν η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το πρόγραμμα έκανε λόγο 1,1 δις. Η ανακοίνωση προφανώς είχε εκδοθεί με εντολή της κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καταβολή του 1 δις μέχρι το 2020. Κορυφαία πηγή του ΥΠΕΘΑ στην οποία το Militaire.gr έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει αν στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρξει υποχώρηση από τις ΗΠΑ απάντησε πως “δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμα”.

Η ελληνική πλευρά είχε κάνει σαφές στους Αμερικανούς πολύ πριν το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τραμπ, πως το ταμείο “σηκώνει” πληρωμές 100 εκατομμυρίων ετησίως σε βάθος 10ετίας.Από την Lockheed Martin λένε πως τα χρήματα πρέπει να δοθούν μ΄ αυτό το τρόπο ,για να γίνουν οι αγορές των ραντάρ AESA και όλων των υλικών που θα ΄ναι απαραίτητα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Λένε ακόμη ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια που έχουν περισσέψει από την σύμβαση αγοράς 30 F-16 το 2005 και είναι βέβαιο ότι η πώληση των F-16 Block 30 στα ΗΑΕ θα φέρει άλλα 400. Ακόμη κι έτσι λείπουν χρήματα.

Από την άλλη πηγές του ΥΠΕΘΑ επισημαίνουν ότι οι ΕΔ δεν έχουν ανάγκη μόνο την αναβάθμιση των F-16. Υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και στο ΠΝ που πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθούν. Το συμμάζεμα των φρεγατών ΜΕΚΟ για παράδειγμα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα έχουν αρχίσει να ψιθυρίζονται άλλες ιδέες λύσεων , όπως το να γίνουν “διορθωτικές κινήσεις” στα αεροσκάφη -λινκ 16 σ΄ όλα για παράδειγμα- μ΄ ένα κόστος που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 800 εκατομμύρια.

Είναι νωρίς για προβλέψεις. Και τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί μέχρι να ΄ρθει η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις. Αυτό που είναι βέβαιο πως οι διαφορές που υπάρχουν είναι σημαντικές και καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει έτοιμη να κάνει πίσω. Και οι δύο λένε πως δεν έχουν περιθώρια “εκπτώσεων”.
ΠΗΓΗ militaire.grΔιαδώστε το

ΑΜΥΝΑ

slider

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!