BREAKING NEWS
latest

09 Ιανουαρίου, 2018

Σαν τα «κοτόπουλα» πέφτουν τα αμερικανικά ελικόπτερα στην Οκινάουα – Ιάπωνας ΥΠΑΜ: «Θα σκοτώσουν τους πολίτες μας – Μαζέψτε τους ανίκανους» – Συγνώμη από Ματίς


Υπό διάλυση βρίσκεται ο Αμερικανικός Στρατός. Τα συνεχή ατυχήματα στην Ιαπωνία ανάγκασαν τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς να ζητήσει συγνώμη από τον Ιάπωνα ομόλογο του ο οποίος κατακεραύνωσε τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα του μιλώντας για ανικανότητα που προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Αναφέρονταν στα συνεχή ατυχήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη από τον ομόλογό του της Ιαπωνίας έπειτα από διάφορα ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αμερικανικά ελικόπτερα στα ιαπωνικά νησιά, που παρότι δεν είχαν θύματα, αναζωπύρωσαν την οργή πολλών κατοίκων για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο Τζέιμς Μάτις «είναι ενήμερος για τα ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά της 6ης και της 8ης Ιανουαρίου, και ζήτησε συγγνώμη» για τα συγκεκριμένα συμβάντα, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας ομόλογός του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της κατεπείγουσας προσγείωσης ενός αμερικανικού ελικοπτέρου στο νησί Οκινάουα (στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους), όπου στρατωνίζονται οι μισοί από τους 47.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στην ιαπωνική επικράτεια. Άλλο αμερικανικό ελικόπτερο ενεπλάκη σε παρόμοιο ατυχές συμβάν το Σάββατο.

«Του μίλησα για το πρόβλημα, του έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα για πολλά ατυχήματα που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πέρυσι και τον Ιανουάριο φέτος στην Οκινάουα», απαρίθμησε ο Ονοντέρα.Ο υπουργός είπε πως ελπίζει να συζητήσει το θέμα αυτό στη Χαβάη με τον Χάρι Χάρις, τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Αν και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα πιο πρόσφατα ατυχήματα, ο κυβερνήτης της Οκινάουας Τακέσι Ονάγκα δεν έκρυψε την ενόχλησή του. «Δεν έχω λόγια, πραγματικά», είπε. «Ο αμερικανικός στρατός θα έπρεπε να ντρέπεται για την ανικανότητά του να ελέγξει τι κάνει», πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, ένα παράθυρο ελικοπτέρου έπεσε στο γήπεδο ενός σχολείου, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση Φουτένμα. Δύο μήνες νωρίτερα, ένα ελικόπτερο πήρε φωτιά κατά την προσγείωσή του σε ένα άδειο χωράφι στην Οκινάουα.

Τα συμβάντα αυτού του είδους εντείνουν την αντίθεση των κατοίκων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή αυτή την περιοχή του Ειρηνικού, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν συχνά τη μάστιγα της ηχορρύπανσης και τα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, όπως οι βιασμοί, οι επιθέσεις Aμερικανών στρατιωτών, ή ακόμη τα τροχαία που προκαλούν.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένα αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με 11 επιβαίνοντες συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιαπωνίας νοτιοανατολικά της Οκινάουα. Όπως είχε ανακοινώσει ο 7ος στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ειρηνικό την ώρα που επέστρεφε προς το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο έπλεε στην Θάλασσα των Φιλιππίνων.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα είχε πει στους δημοσιογράφους ότι μετά από ενημέρωση που είχε από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, η πτώση του αεροσκάφους πιθανότατα να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Ο τύπος του αεροσκάφους είναι C-2 Greyhound, μεταφέρει προσωπικό, αλληλογραφία και άλλα εμπορεύματα από χερσαίες βάσεις σε αεροπλανοφόρα που επιχειρούν σε θαλάσσιες περιοχές.

pentapostagma.gr« PREV
NEXT »