ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

Τι απάντησε ο Π. Καμμένος για θέμα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)

Διαδώστε το

Μία αδικία εξακολουθεί να συντελείται σε βάρος των ΕΜΘ. Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, είχανε καταταχθεί αρχικά ως Ο.Π.Υ και ακολούθως ως Εθελοντές μακράς θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 1513/1985, οι αποδοχές που τους υπόκειντο στις ίδιες κρατήσεις που προ βλέπονταν για τους μόνιμους υπαξιωματικούς. Με το άρθρο 15 παρ. 2 του ν. 2936/2001, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3257/2004, έγιναν μέτοχοι μεταξύ άλλων των Μετοχικών Ταμείων, ενώ ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη τους μέχρι την δημοσίευση του ως άνω νόμου αναγνωρίστηκε ως χρόνος μετοχικής σχέσης χωρίς καμία καταβολή πρόσθετης κράτησης. Επισημαίνεται ότι μέχρι την κατάταξη τους ως Ε.Μ.Θ, οι αποδοχές τους υπόκειντο σε κρατήσεις υπέρ κύριας και επικουρικής συντάξεως στο ΙΚΑ - TEAM και ΕΤΕΑΜ, συνολικού ποσοστού 14,25% και 6% αντίστοιχα.

Κατόπιν της δημοσίευσης του άρθρου 21 παρ. 1 και 4 του ν. 3865/2010, και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4024/2011 προβλέφθηκε η αναγνώριση του χρόνου που χώρισε στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ETAM και ETEAM των ΕΜΘ, ως χρόνου πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο Δημόσιο και η μεταφορά στο Δημόσιο των αντίστοιχων εισφορών που έχουν καταβληθεί για τον κλάδο κύριας σύνταξης και στα Μετοχικά Ταμεία για τον κλάδο της επικουρικής σύνταξης και συνεπώς , η δε συνταξιοδότηση τους ελάμβανε χώρα με πράξη αναγνώρισης του χρόνου που διανύθηκε στο ΙΚΑ και μεταφοράς των εισφορών που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Ο.Π.Υ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως και πράγματι συνέβη.Πλην όμως, ενώ οι εισφορές για την κύρια σύνταξη αποδόθηκαν στο Γ.Λ.Κ, και τους καταβλήθηκε «ενιαία» κύρια σύνταξη, οι αντίστοιχες εισφορές υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), μεταφέρθηκαν υπέρ των Μετοχικών Ταμείων τους χωρίς να τους αποδοθούν, είτε με την μορφή της επιστροφής αυτών, είτε με τη μορφή ενδεχομένως κάποιου πρόσθετου μερίσματος.

Συνεπώς, δεν προκύπτει από καμία διάταξη νόμου, ο λόγος για τον οποίο πρέπει οι συγκεκριμένες αποδοθείσες εισφορές τους να εξακολουθούν να βρίσκονται στα Μετοχικά Ταμεία και να μην τους αποδίδονται, αφού δεν «χρησιμέυσαν» στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Γιατί εξακολουθεί να υφίσταται η συγκεκριμένη αδικία σε βάρος των ΕΜΘ;

2. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο Ν. 3865/2010 ώστε τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή στο ΕΤΕΑΜ να αποδίδονται στους ΕΜΘ ή εάν τα ανωτέρω ποσά έχουν αποδοθεί, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, να αποδοθούν στους ίδιους από τα Ταμεία αυτά;

O Βουλευτής

Χρήστος Παππάς

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 1863/5-12-17) με θέμα: «Σχετικά με την επιστροφή καταβληθέντων εισφορών στους Εθελοντές Μακράς Θητείας»

Διαδώστε το

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

slider

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!