ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

5ο Συνέδριο Υψηλής Στρατηγικής: Τι συζητήθηκε

Διαδώστε το

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, το Πέμπτο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής: Η Γεωπολιτική στο τρίγωνο Ανατολική Μεσόγειος – Δυτικά Βαλκάνια – Εύξεινος Πόντος και Ευρασία.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 και Παρασκεύη 30 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου και ο Διοικητής της ΣΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Με αφορμή τις συνεχείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κρίθηκε σημαντική η εκτενής αναφορά στην Τουρκία και τις αλλαγές στην εσωτερική πολιτική της χώρας, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική της πολιτική.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην Ένωση, όπως και στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία από τους Καθηγητές Γ. Μανιάτη και Κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς οι κινήσεις της τελευταίας είναι καθοριστικές για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Λόγω των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν προκληθεί στις χώρες τις  Ανατολικής Μεσογείου, τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισής τους από τα κράτη. Η Πρέσβυς του Ισραήλ Irit Ben – Abba, επεσήμανε τη σημασία δημιουργίας συμμαχιών των χωρών της Αν. Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών, αλλά και την προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών τους συμφερόντων.

Η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η εμπλοκή της Ρωσίας στο γενικότερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας, αναπτύχθηκαν εκτεταμένα από την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Smith Kate. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στα κύρια γεωπολιτικά ζητήματα, ενώ ο Πρέσβυς ε.τ., Αλ. Μαλλιάς, πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης του κλίματος αστάθειας.

Οι αποτυχημένες οικονομίες των Βαλκανίων και ζητήματα παρέμβασης στους θεσμούς των κρατών αναλύθηκαν από τους Καθηγητές Δ. Καιρίδη και Ν. Τζιφάκη αντίστοιχα. Οι σχέσεις των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμφέροντά αυτών, τονίστηκαν από την Καθηγήτρια Μ. Κοππά, ενώ ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων Αφ. Λαγγίδης, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη προσέγγιση του Ισλαμικού στοιχείου στην Τουρκία και στην οικειοποίηση της ιδεολογικής της ταυτότητας με παραδείγματα από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Η ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και η σημασία της απασχόλησαν τους ομιλητές, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στη Ρωσία και την Κίνα, ως κύριους δρώντες της περιοχής. Ο Δρ. Κ.Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ι.ΔΙ.Σ., καθώς και ο Υποψήφιος Δρ. Κ. Μαργαρίτου, ανέλυσαν τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας, ενώ η Υποψήφια Δρ. Αλ. Δόγα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αστάθεια των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Υποψήφιος Δρ. Αν. Λιούμπας επεσήμανε την κινεζική επιθυμία για κυριαρχία στην Ευρασία, μέσω του «Νέου Δρόμου Μεταξιού».

Οι Καθηγητές Χ. Παπασωτηρίου και Κ. Λάβδας ανέλυσαν το ρόλο ΗΠΑ – ΕΕ, αφενός στις εξελίξεις σε Ασία και Μέση Ανατολή και, αφετέρου, το ρόλο του ΝΑΤΟ. Τέλος, ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των περιπτώσεων της Γιουγκοσλαβίας, του Κοσσόβου και της Κορέας, περιοχές στις οποίες επικράτησε κλίμα αστάθειας, για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως αυτές αναλύθηκαν από τον Στρατηγό ε.α. και επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Κ. Γκίνη και τους Υποστράτηγους ε.α Π. Ναλμπάντη και Ιπ. Δασκαλάκη αντίστοιχα.

Διαδώστε το

ΕΛΛΑΔΑ

Θέλεις τα νέα του enoplos.gr στο E- mail σου? ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!