ΙΣΤΟΡΙΑ

GRID_STYLE

Post/Page

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Η μεγάλη νύχτα των Στρατηγών. Πώς και γιατί αποφασίστηκε εσπευσμένα η άσκηση «Πυρπολητής»

■ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ της Τετάρτης δόθηκε διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα».  ■«Πολεμικό συμβούλιο» την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο. Πώς κ…


ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ της Τετάρτης δόθηκε διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα». 
■«Πολεμικό συμβούλιο» την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο. Πώς και γιατί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εσπευσμένα η άσκηση «Πυρπολητής». 
■ «Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. 
■ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «Πυρπολητής» μετρήθηκε ο πραγματικός χρόνος ενεργοποίησης και αντίδρασης μονάδων όλων των Όπλων. 

Από την περασμένη Παρασκευή οι νύχτες στο Αιγαίο είναι πιο μεγάλες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κα­τάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με το σύ­στημα συναγερμού ενεργό κάθε νύχτα, έτοι­μο να χτυπήσει σε κάθε προσπάθεια παραβί­ασης του αμυντικού φράχτη της χώρας. Μετά από μια ακόμη δύσκολη νύχτα, νωρίς το πρωί της Τρίτης οι Aρχηγοί των Γενικών Επιτελείων κλήθηκαν από τον ΥΕΘΑ για να πραγματοποι­ηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. 

Οι Aρχηγοί επέστρεψαν στα γραφεία τους «μαγκωμένοι» μετά τη συνεδρίαση. Κάλεσαν τους επιτελείς τους για ενημέρωση και οδηγί­ες. Άπαντες βγήκαν από τα γραφεία των Aρχη­γών σκυθρωποί. Ένας από αυτούς μετέφερε το κλίμα με τρόπο... κινηματογραφικό: «Ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες»! 

Η αναφορά στη βραβευμένη με Οσκαρ κινηματογραφική ταινία, που αφηγείται τις πολύ δύσκο­λες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει ο Τσόρτσιλ μόλις ανέλα­βε πρωθυπουργός της Βρετανί­ας, με 300.000 στρατιώτες του εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, δεν έγινε τυχαία. Ήταν αυθόρ­μητη, αφού το Συμβούλιο Άμυνας που έγινε το πρωί της Τρίτης ήταν επί της ουσίας ένα «πολεμι­κό συμβούλιο». 

Όλα τα σενάρια 

Η ατζέντα της συζήτησης που έγι­νε μεταξύ του ΥΕΘΑ και των Αρ­χηγών Γενικών Επιτελείων μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά σε τέ­τοιο επίπεδο, τουλάχιστον από το 1996 και την κρίση των Ιμίων. Εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Από απλά «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι μια ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή την απόπειρα δημιουργίας τε­τελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Κά­ποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη συ­ζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά. 

«Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλ­λη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ, υπενθυμίζοντας ότι από το 1974 και μετά η πολιτική της Ελλάδας είναι αμυντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στόχοι εντός Τουρκίας που θα την κάνουν «να ματώσει», σε περίπτωση που πάψει να συμπεριφέρεται με λογική. Στόχοι που διαρκώς «ενημερώνονται και επικαιροποιούνται». 

Η εξέταση αυτών των σεναρίων έφερε τη συζήτηση στην προ­ετοιμασία που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή τους κατά περίπτωση. Και αυτό οδήγησε σε συζητήσεις για τους χρόνους αντίδρασης και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ανθρώπινο δυναμικό, τη χρησιμότητα της Εθνοφυλακής και γενικώς για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αριθμητική ενίσχυση των Ε.Δ. Η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης που έτσι κι αλλιώς κατά καιρούς γίνεται, επαναλαμβάνεται ξανά, μετά τη συνεδρίαση του ΣΑΜ. 

Τα αποθέματα όπλων 

Εξετάστηκαν, επίσης τρόποι για την άμεση κάλυψη αναγκών που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όπλα, ειδικά σε αεροπορικά. Δόθηκε το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Π.Α. έχει επαρκή αποθέματα όπλων, που πάντα «έκαναν τη διαφορά με την Τουρκία» και τα οποία η Άγκυρα ακόμη και σήμερα δεν έχει τρόπο να τα αντιμετωπίσει. 

Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένα όπλα του Π.Ν., η έγκριση των οποίων θα γίνει αύριο στη Βουλή. 

Όλα αυτά αλλά και το γενικότερο βαρύ κλί­μα που υπήρχε στη συνεδρίαση του Συμβου­λίου Άμυνας δικαιολογημένα το μετέτρεψαν σε «πολεμικό συμβούλιο». Οι εντολές που έδωσαν στη συνέχεια οι Αρχηγοί προς τους επιτελείς τους κατέστησαν σαφές ότι η κατάσταση μπο­ρεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα». 

Στο πλαίσιο της δοκιμής των αντανακλαστι­κών των Ε.Δ., το ξημέρωμα της επόμενης ημέ­ρας στις 5 το πρωί, δόθηκε διαταγή για άμε­ση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα». Ήταν μια πραγματικά αιφνιδιαστική άσκηση και δεν είχε τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά ανάλο­γων ασκήσεων του παρελθόντος που δεν ήταν και τόσο... αιφνιδιαστικές. Αυτή τη φορά, με­τρήθηκε ο πραγματικός χρόνος ενεργοποίη­σης και αντίδρασης μονάδων όλων των Όπλων. Υπήρξαν κάποια προβλήματα που καταγράφηκαν, αλλά αυτός ήταν και ο στόχος της άσκη­σης «Πυρπολητής». Να δούμε πού «πονάμε». 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και τίποτα σχετι­κό δεν έχει ανακοινωθεί, βρίσκο­νται σε διαρκή επιφυλακή. Δεν ήταν η πρώτη φορά το πρωί της Τετάρτης που ενεργοποιήθηκε η «Δύναμη Δέλτα». Το ίδιο είχε γί­νει και το βράδυ της Παρασκευ­ής όταν υπήρξε ευρεία κινητοποί­ηση Ειδικών Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά, έξοδος πλοίων του Στό­λου στο Αιγαίο και προετοιμασία άμεσης απογείωσης πολλών μα­χητικών αεροσκαφών της Πολε­μικής Αεροπορίας. 

Είναι δεδομένο ότι το φετινό Πάσχα θα βρει τις Ε.Δ. στο σύνο­λό τους σε κατάσταση εγρήγορ­σης και είναι ενδεικτικό το γεγο­νός ότι μπορεί να μην κόπηκαν όλες οι άδειες του Πάσχα, δόθηκε όμως εντολή όσοι πάρουν άδεια να μην απομακρυνθούν από τον τόπο στον οποίο υπηρετούν. 

Η παρατεταμένη κατάσταση επιφυλακής των Ε.Δ. είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις Ε.Δ. να βρίσκονται επί μακρόν σε τέτοια κατάσταση και εξετάζεται το σενάριο η κόπωση να είναι ο πρώτος στόχος των Τούρκων πριν από την εκδήλωση οποιοσδήποτε ενέργειας. Αυτό δεν το υποτιμούν στο ΓΕΕΘΑ και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. 

Αυτό που έχει γίνει σαφές σε όλους τους επιτελείς είναι πως η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο και καμία διάθεση να κλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο, στην οποία η Ελλάδα ποντάρει πολλά. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων για το που θα φθάσει το θερμόμετρό της έντασης στο Αιγαίο ανήκει δυστυχώς στο κα­θεστώς Ερντογάν. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ-p.karvounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-01/04/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])