ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

ΥΠΛΓΟΣ (ΕΜ) Σ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑΣ: ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Διαδώστε το

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΣ: ΕΠΓΟ (ΥΔΚ) ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΡΩΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ  (www.pomens.gr)  Αθήνα

20 Απριλίου 2018
Κύριε Πρόεδρε

Έντονος προβληματισμός και πικρία, δεν το κρύβω, με διακατέχει τις τελευταίες ημέρες, λόγω εσφαλμένης διατύπωσης που διέλαθε της προσοχής μου και ατυχώς εμφιλοχώρησε σε πρόσφατη επιστολή μου, η οποία αφορούσε στην ανάγκη δημιουργίας ενός πληρέστερου πλέγματος προστασίας στα μέλη οικογενειών των θυμάτων στρατιωτικών (οι οποίοι απεβίωσαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος), ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έναντι της προσφοράς τους προς την πατρίδα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μοναδικός σκοπός μου ήταν να διεγείρω συνειδήσεις για να έρθουν τα πράγματα σε μια διάσταση εξέλιξης, για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο. 

Αναγνωρίζοντας ευθαρσώς την αμέλεια μου, ζητώ δημόσια συγγνώμη, καθόσον με το άρθρο 19 του Ν.1911/1990, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 18 του Ν.4361/2016, ο νομοθέτης έχει φροντίσει για την αποκατάσταση οικογενειών των αποβιωσάντων συναδέλφων. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν είχα καμία απολύτως πρόθεση να παραπληροφορήσω και δεν δέχομαι επ’ ουδενί ότι προσπάθησα να δημιουργήσω εντυπώσεις, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δυστυχώς, είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι πέραν κάθε αμφιβολίας έσφαλλα. Σφάλματα όμως κάνουν μόνο όσοι εργάζονται, όσοι παλεύουν, όσοι προσπαθούν, εν αντιθέσει με όσους επιλέγουν τον εύκολο ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.  


Με λυπεί το μένος των ολίγων που έσπευσαν να συκοφαντήσουν, να λοιδορήσουν και να χλευάσουν το ατυχές αυτό περιστατικό. Η σταδιοδρομία μου και η προσωπική μου διαδρομή στο χώρο της συλλογικής έκφρασης υπήρξε απολύτως διαυγής και αμέμπτου ηθικής, συνεπώς δεν θα μπω στη διαδικασία να ανταπαντήσω στους επικριτές μου. Πορεύτηκα μέχρι σήμερα υπερήφανα, αδέσμευτα, ακηδεμόνευτα, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προσκόλληση σε θεσμικά αξιώματα, χωρίς ιδιοτέλεια, με ειλικρίνεια και γνήσιο πνεύμα αλτρουισμού. Αυτό δεν αλλάζει και θα αλλάξει με τίποτα! Όπως άλλωστε δεν αλλάζει και το γεγονός ότι δεν «βασάνισα» το κείμενο που δημοσιεύτηκε όσο θα έπρεπε, παρασυρόμενος από τη ραγδαίως εξελισσόμενη κατάσταση, τη δυναμική των δυσάρεστων γεγονότων, τη συναισθηματική φόρτιση και τον υπερβάλλοντα ζήλο μου για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων. Ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε είναι μικρός και λίγο - πολύ γνωριζόμαστε. Πολλά ίσως μπορεί να μου καταλογίσει κάποιος κακοπροαίρετος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να μου προσάψει ροπή σε μηχανορραφίες για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπιμοτήτων. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι υπήρξα πάντα παρόν, με θέσεις και απόψεις διακριτές. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει τον δρόμο της «αφωνίας», η επιτηδευμένη σιωπή τους, υπήρξε βολικό εργαλείο του συστήματος και όχι ενοχλητικός «κρότος» που θα ταράξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την καθεστώσα τάξη.    

Ας πούμε όμως και άλλες ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Ομολογουμένως δεν είμαι νομομαθής στο βαθμό που δεν έχω σπουδάσει νομικές επιστήμες, ουδέποτε συνέδραμα καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε νομοπαρασκευαστική διαδικασία, δεν είχα την τιμή να διατελέσω σύμβουλος Υπουργού και προφανώς δεν έχω επαρκή προϋπηρεσία στα «χαρακώματα» της Μεσογείων. Αντιθέτως, πάντα υπήρξα «στρατιώτης» στον κοινό αγώνα. Προσπαθώ οι δημόσιες τοποθετήσεις μου να είναι στοιχειοθετημένες, να υποστηρίζονται με επιχειρήματα, ο λόγος μου να είναι μεστός και ενωτικός, μακριά από κάθε ίχνος λαϊκισμού και δημαγωγίας. Στην προκειμένη περίπτωση, υπήρξε χαρακτηριστική αστοχία, για την οποία αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη.  

Όταν εκτίθεσαι δημόσια και σε αυτό το επίπεδο, το κόστος είναι μεγάλο, όπως και ο κίνδυνος να εκτεθείς ή να δυσαρεστήσεις προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του τόπου. Όλοι μας έχουμε στο παρελθόν γίνει μάρτυρες μιας έντεχνης προσπάθειας οριοθέτησης της «ενοχλητικής» προς την εκάστοτε κυβέρνηση, συλλογικής παρουσίας και δράσης των ε.ε στελεχών. 

Δεν αρνούμαι ότι ασφαλώς και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχω υποπέσει σε λάθη! Είναι πράγματι ΑΛΗΘΕΙΑ! Ευτυχώς γιατί τα λάθη είναι τα πιο ουσιαστικά μαθήματα ζωής, όταν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου. Μέσα από τα λάθη ανακαλύπτεις διαφορετικές πτυχές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Αυτό φυσικά έχει μια κοινωνιολογική προέκταση. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες των αποφάσεων και των επιλογών μου και φροντίζω πάντα να μαθαίνω και να εξελίσσομαι μέσα απ’ αυτές, ακόμη και από τα σφάλματά μου.

Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι δε με αφορούν όσοι με αμφισβητούν μονοδιάστατα ή ιδεοληπτικά. Δικές τους οι αγωνίες, δικές τους και οι ανησυχίες. Με απασχολεί μονάχα η δική μου πορεία, τα δικά μου θέλω, τα δικά μου πρέπει, η χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες. Είμαι δεκτικός. Αναλύω και αξιοποιώ την κριτική που μου ασκείται καλοπροαίρετα. Η καλύτερη όμως κριτική αποτυπώνεται στο βλέμμα του συναδέλφου που χωρίς να τον γνωρίζεις προσωπικά, σπεύδει να σε χαιρετίσει ή σε ορισμένες περιπτώσεις σου εμπιστεύεται το πρόβλημά του, καταθέτοντας τις δικές του αγωνίες.

Κύριε Πρόεδρε

Θα ήταν ειλικρινά ευχής έργο, η παρούσα επιστολή προς την Ομοσπονδία, να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ώστε να διεκδικήσουμε την επέκταση των όποιων ευεργετικών μέτρων στις οικογένειες όλων των αποβιωσάντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως των αιτιών θανάτου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις επονείδιστες διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.4387/2016 που αφορούν κανονισμό της σύνταξης για τα μέλη οικογενείας σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, αποτελεί μνημείο αναλγησίας και άδικης αντιμετώπισης συγκεκριμένης μερίδας πολιτών, που μάλιστα το πεπρωμένο επεφύλαξε για αυτούς τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη της απώλειας συγγενικού προσώπου (σύζυγος).

Τέλος, για μια ακόμη φορά ζητώ ταπεινά συγνώμη και εκφράζω την ειλικρινή  μεταμέλειά μου για το ακούσιο αυτό ατόπημα που αισθάνομαι ότι άθελά μου με εξέθεσε στα μάτια συναδέλφων και συνοδοιπόρων. 

Υ.Γ.: «Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο» (Albert Einstein).
                                                                                                   

Με εκτίμηση,
ΥΠΛΓΟΣ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑΣ    
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Διαδώστε το

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ enoplos.gr ΣΤΟ E-MAIL ΣΟΥ ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!