ΙΣΤΟΡΙΑ

GRID_STYLE

Post/Page

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Η Τουρκία απάντησε στην απαγόρευση των ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών F-35 λόγω των S-400

Η Τουρκία απάντησε στην απαγόρευση των ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών F-35 λόγω των S-400 Η άγκυρα θα βρει εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την …

Η Τουρκία απάντησε στην απαγόρευση των ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών F-35 λόγω των S-400

Η άγκυρα θα βρει εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας να σταματήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.Την παραμονή το Κογκρέσο  υιοθέτησε [1] την  έκδοσή του  σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού για το

  2019. Προβλέπει τη λήξη της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής του Αμερικανικού μαχητικού   πέμπτης γενιάς F-35, λόγω των προθέσεων  της να αγοράσει  Ρωσικά  συστήματα  αεράμυνας  S-400. Μεταξύ των αποκαλούμενων λόγων  [2] επίσης είναι η παρακράτηση του Αμερικανού πολίτη Andrew Brunson.

«Αυτή είναι μια ατυχής εξέλιξη της κατάστασης, αλλά η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική λύση. Τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Γερουσίας των ΗΠΑ είναι  λυπηρό γεγονός , που έρχεται  σε αντίθεση με το πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, «-  το τηλεοπτικό κανάλι NTV [3] επαναλαμβάνει τα λόγια του Γιλντιρίμ.

Η Τουρκία συμμετέχει στο έργο μαζί με άλλες οκτώ χώρες. Η συμβολή της στην ανάπτυξη ήταν να δαπανήσει  περίπου 11.000.000.000 δολάρια. Η Άγκυρα έχει επενδύσει περίπου 800.000.000 δολάρια στο έργο. Αντ ‘ αυτού, οι ΗΠΑ έπρεπε να της παραδώσουν   εκατό μαχητικά.

Η κατάσταση γύρω από τα S-400Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν αφού η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία δανείου για το S-400 το Δεκέμβρη του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Άγκυρα θα αγοράσει δύο μπαταρίες της αντιπυραυλικής  αεράμυνας , οι οποίες θα εξυπηρετηθούν από το Τουρκικό προσωπικό. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης στην τεχνολογική συνεργασία για την ανάπτυξη της παραγωγής του S-400 στην Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως επικρίνει την Άγκυρα για τη συμφωνία με τη Μόσχα. Έτσι, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Wess Mitchell δήλωσε ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προμήθεια των  F-35 στην Τουρκία. Το Τουρκικό Υπουργείου Εξωτερικών  απάντησε ότι η Άγκυρα θα αναλάβει δράση κατά της Ουάσινγκτον, εάν οι προμήθειες των μαχητικών αεροσκαφών μπλοκαριστούν .

triklopodia.gr