ΙΣΤΟΡΙΑ

GRID_STYLE

Post/Page

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης Διοικητής του 251 ΤΠ «ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

Αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης Διοικητής του 251 ΤΠ «ο Λεωνίδας της Κερύνειας» Ο Παύλος Κουρούπης γενήθηκε το 1929 στα Δεντρά Μεσσηνίας. Από γο…

Αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης Διοικητής του 251 ΤΠ «ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

Ο Παύλος Κουρούπης γενήθηκε το 1929 στα Δεντρά Μεσσηνίας. Από γονείς αγρότες, είναι το τρίτο κατά σειρά, από τα 6 παιδιά του Γεώργιου και της Ευαγγελίας Κοuρούπη και τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα πέρασε στον τόπο που γεννήθηκε,εκεί που έμαθε να τιμά τις αξίες της ζωής και να σέβεται τον ιδρώτα που ποτίζει τη γη. Από μικρός ήθελε να βελτιώνεται και είχε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα συνέχισε και τελείωσε το σχολείο στη Καλαμάτα.

Μεγάλο όνειρο του ήταν να ακολουθήσει στρατιωπκή καριέρα αγωνίσθηκε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που με επιτυχία αποφοίτησε το 1952. Μέσα στην σχολή ήταν υπόδειγμα Εύελπι, και σαν Ανθυπολοχαγός κατέστρωνε σχέδια για το μέλλον με προσωπική βελτίωση και πρόοδο. Με ένα και μοναδικό σκοπό να τιμήσει την στολή που του έδωσε η Πατρίδα και το όνομα της οικογένειάς του με το κύρος την αξιοπρέπεια και την τιμή που αρμόζει να φέρει κάθε έντιμος Έλληνας Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Το παιδί της Μεσσηνιακής γης με ηθικές αξίες και ιδανικά πάλευε τη ζωή με την Παιδεία.Έμαθε τρεις ξένες γλώσσες ανάμεσα σε στρατιωπκές εκπαιδεύσεις και υπηρεσίες,φοιτώντας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου το 1965 αποφοίτησε αριστεύοντας στον τομέα της Νομικής και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου απ’ όπου αποφοίτησε το 1967.

Σύντομα δε,ο έρωτάς του με τη Μαρία Καρβούνη κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο από τον οποίο απέκτησαν μία κόρη,την Ευαγγελία.
Το 1972 μετατέθη στην Νήσο Κύπρο όπου τον πρώτο χρόνο υπηρέτησε στο χωρίο Μύρτου και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Διοικητής στο 251 ΤΠ Κερύνειας.
Υπερασπίστηκε με πείσμα την πόλη καταφέρνοντας να καθηλώσει την τουρκική απόβαση για 2 μέρες στην ακτή του όρμου Πεντεμίλι διοικώντας 2 μόνο λόχους Πεζικού (σύνολο 645 άνδρες), από τους οποίους οι 345 βρέθηκαν ακριβώς απέναντι στο αποβιβαζόμενο Τουρκικό 50ο Σύνταγμα Πεζικού, με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Καραογλάνογλου (ο οποίος σκοτώθηκε την πρώτη μέρα της απόβασης).Κράτησε τις θέσεις του για δύομισι ολόκληρες μέρες, πολεμώντας 1 προς 7 (μια υπεροχή που αν προσθέσουμε και την υπεροπλία του υλικού, αλλά και την συνεχή προστασία από θάλασσα και αέρα των Τούρκων, φαίνεται θαύμα), Οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Μεχμέτ Αλή Μπιράντ “Απόβαση, Απόβαση”, περίμεναν ότι θα έκαναν περίπατο.

Οι άνδρες όμως του Κουρούπη, με αυτόν στην πρώτη γραμμή της μάχης τους ανάγκασαν να μείνουν “κουρνιασμένοι” σε μια “λωρίδα” ακτής, μήκους 500 μ. και βάθους μόνο 50 μ., που το σφυροκοπούσαν τα “ένφηλντ” του 251 Τ.Π. του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

‘Αντεξαν από τις 5.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου έως τις 14.30 το απόγευμα της 22ης, όταν οι Τούρκοι με την προστασία των κανονιών των αντιτορπιλικών τους και την πλήρη κάλυψη από την αεροπορία τους που κατέκαιε με βόμβες ναπάλμ τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, αποβίβασαν τα άρματα Μ47, που άνοιγαν δρόμο προς Αγ.Γεώργιο και Κερύνεια. Και όπως είναι γνωστό, με “ένφηλντ” δεν σταματάνε τα τάνκς…

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσουν, μη μπορώντας η λιγοστή δύναμη που αντιστεκόταν να αναχαιτίσει τα τουρκικά άρματα.Υπήρξε η κορυφαία μορφή της μάχης της Κερύνειας,όπου και δέχτηκε καταιγισμό πυρών κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης την οποία διέταξε ο ίδιος. Αγνοείται από τη μάχη αυτή στις 22 lουλίου 1974.

43 χρόνια μετά και οι πολιτείες Ελλάδας και Κύπρου του χρωστούν την αναγνώριση και η ιστορία το δικό του κεφάλαιο δόξας.Οι συμμαθητές του της Τάξης 1952 σε αναγνώριση της γενναιότητάς του κατασκεύασαν και τοποθέτησαν την προτομή του σε κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και έδωσαν το όνομά του σε εφημερίδα που εκδίδει ο σύλλογός τους.

Η σύζυγός του Μαρία Κοθρούπη αντάξια σύζυγος Μεγάλου Έντιμου και γενναίου ‘Έλληνα Αξιωματικού επανειλλημένως έχει δηλώσει « είμαι εδώ και αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι το τέλος μου,μέχρι να μαθευτεί η Αλήθεια».


ΠΗΓΗ: elkosmos.gr/