ΙΣΤΟΡΙΑ

GRID_STYLE

Post/Page

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Γιασάρ Γκιουλέρ: Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας υπεύθυνος δολοφονιών εκατοντάδων αμάχων

Γιασάρ Γκιουλέρ: Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας υπεύθυνος δολοφονιών εκατοντάδων αμάχων Έναν από τους πλέον έμπιστους του στρατιωτικούς, τον στρατηγό Γι…

Γιασάρ Γκιουλέρ: Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας υπεύθυνος δολοφονιών εκατοντάδων αμάχων

Έναν από τους πλέον έμπιστους του στρατιωτικούς, τον στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ επέλεξε ο Ερντογάν ως διάδοχο του ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ που από χθες είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο νέος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας κατάγεται από το Αρνταχάν και είναι 64 ετών.

Ο Γκιουλέρ είχε κερδίσει από καιρό την εμπιστοσύνη του Τούρκου προέδρου, αλλά οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου 2016 στη γειτονική χώρα. Τότε ο νυν ΑΓΕΕΘΑ ήταν αρχηγός των δυνάμεων της Χωροφυλακής. Τον συνέλαβαν οι πραξικοπηματίες και τον φυλάκισαν σε τουρκική βάση από όπου στη συνέχεια απελευθερώθηκε. Μετά την 15η Ιουλίου 2016 αντικατέστησε τον αρχηγό του τουρκικού Στρατού Ξηράς Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ ενώ σύντομα έγινε Β’ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γκιουλέρ εμφανιζόταν πάντα δίπλα στον νέο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, γεγονός που δείχνει πως είχε ισχυροποιήσει τη θέση του.

Στο μεταξύ Ο δημοσιογράφος Amed Dicle, συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνομιλίες Τουρκίας-ΡΚΚ 2005-2015», σε σημερινή του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατηγορεί ευθέως τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ως υπεύθυνο δολοφονιών εκατοντάδων αμάχων Κούρδων.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ως διοικητής του Τάγματος Εσωτερικής Ασφάλειας, στη Σιλώπη, την περίοδο 1992-1994, διέταξε τη σύλληψη εκατοντάδων πολιτών, η τύχη των οποίων έκτοτε αγνοείται.Πολλοί από αυτούς αποδείχτηκε ότι δολοφονήθηκαν και στη συνέχεια οι υφιστάμενοι του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, πέταξαν τα πτώματά τους σε πηγάδια με οξύ, για να λοιώσουν και να χαθούν τα ίχνη τους.

Εκτός του Χουλουσί Ακάρ και του Γιασάρ Γκιουλέρ, διορίστηκαν και ο αναπληρωτής ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ (πρώην διοικητής της 1η Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη) και ο νέος διοικητής του τουρκικού Στρατού Ξηράς αντιστράτηγος Μετίν Γκουράκ.
crashonline.gr