ΙΣΤΟΡΙΑ

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Τι Σηματοδοτεί Η Επίσκεψη Του Τούρκου Αρχιπράκτορα Στην Ρωσία

Τι Σηματοδοτεί Η Επίσκεψη Του Τούρκου Αρχιπράκτορα Στην Ρωσία Με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, θεωρεί πως σχετίζεται η επίσκεψη του τούρκου υπου…


Τι Σηματοδοτεί Η Επίσκεψη Του Τούρκου Αρχιπράκτορα Στην Ρωσία

Με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, θεωρεί πως σχετίζεται η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Ρωσία, συνοδεία του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κώστας Φίλης.

Μιλώντας στο news.gr ο καθηγητής επεσήμανε ακόμα πως σε κάθε περίπτωση αποτελεί και μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μας είπε συγκεκριμένα:

«Υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες μια αναζωπύρωση των διαβουλεύσεων για το ζήτημα της Συρίας, ειδικότερα δε για την περίπτωση της Ιντλίπ. Μια περιοχή στην οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή αντικαθεστωτικοί, μέρος των οποίων συνομιλεί με την Τουρκία και φαίνεται πως οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζονται για μια τελική επίθεση ανακατάληψης της πολης.

Η πόλη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Τουρκία και για το καθεστώς του Άσαντ, διότι η Άγκυρα δεν μπορεί να φανεί απέναντι στους αντικαθεστωτικούς ότι τους «πουλάει», υπέρ της σχέσης που έχει αναπτύξει με την Ρωσία και το Ιράν και μέσω αυτών κατ’ επέκταση με τον Άσαντ.


Πρέπει η Τουρκία να δείξει πως έχει κάποιο ρόλο σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Να το δείξει και στην διεθνή κοινότητα αλλά και στους αντικαθεστωτικούς για να μην χάσει τα όποια ερείσματα έχει σε αυτούς.

Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ, φαίνεται αυτή την στιγμή να βρίσκεται σε μια συζήτηση με τους Κούρδους στην Συρία. Αυτοί είναι ο μεγάλος εφιάλτης της Τουρκίας καθώς συνδέονται οργανικά με το PKK και άρα οποιοδήποτε είδος αυτονομίας έχουν οι Κούρδοι εντός της Συριακής επικράτειας, δημιουργεί ένα πρόβλημα που η Άγκυρα θέλει πάσει να αποφύγει. Θεωρώ πως οι συζητήσεις αυτές που γίνονται με την Ρωσία έχουν να κάνουν και με το να αποκτήσει η Τουρκία κάποιου είδους πρόσβαση μέσω της Μόσχας και της σχεδόν προνομιακής σχέσης που έχει με αυτή, στο καθεστώς Άσαντ, όχι για να ελέγξει τις συζητήσεις μεταξύ Άσαντ και Κούρδων της Συρίας αλλά για να μπορεί να έχει μια ενημέρωση και στον βαθμό που τις επιτρέπεται να μετριάσει αυτή την σχέση.

Στην πραγματικότητα θα ήθελε να μην δει τους Κούρδους της Συρίας να έρχονται πιο κοντά με το καθεστώς Άσαντ. Επειδή οι Κούρδοι της Συρίας είναι πιθανό να αισθάνονται και κάποια απογοήτευση από τον αμερικανικό παράγοντα. Διόλου δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να έρθουν πιο κοντά και με την Ρωσία.

Η Τουρκία λόγω της σχέσης που έχει με την Ρωσία θα ήθελε με κάποιο τρόπο να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Η παρουσία του επικεφαλής της ΜΙΤ νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με την Συρία. Η στρατιωτική συνεργασία είναι δεδομένη. Υποτίθεται πως η Τουρκία περιμένει του χρόνου την πρώτη παραγγελία των S-400. Στο ενεργειακό και το εμπορικό επίσης τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους αρα δεν χρειάζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εφόσον πάει αυτός αν δεν είναι ακόμα μια απόπειρα της Τουρκίας να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι εν μέρει και αυτό. Αν δεν είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να διαρρεύσει ότι δήθεν μπορεί να μίλησαν για τα Σουχόι και άρα να αναζητά τρόπο να αντικαταστήσει τα F-35 σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η παραγγελία από τις ΗΠΑ που έχει μπλοκαριστεί. Μπορεί πράγματι να έχει και τέτοιο χαρακτήρα. Το να συνοδεύεται όμως από τον επικεφαλής της ΜΙΤ δεν χρειάζεται για τέτοιες συζητήσεις, ούτε για τα αεροπλάνα, ούτε για τους S-400. Συνεπώς εμένα με παραπέμπει αυτό περισσότερο στο Συριακό. Είναι καθοριστικής σημασίας σχετικά με την επόμενη μέρα στην Συρία οι εξελίξεις στο Ιντλίπ. Δεν έχω κάποια πληροφόρηση. Αυτό που σας περιγράφω είναι από τις πηγές μου,οι οποίες είναι κοντά στην πραγματικότητα. Εκτός αν είναι κάποιο παιχνίδι επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό αλλά δεν το πιστεύω γιατί τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ τις εξελίξεις στη Συρία που είναι γρήγορες. Πιστεύω πως η παρουσία του επικεφαλής της ΜΙΤ έχει να κάνει με την Συρία.

Εδραιώνεται μια σύμπραξη Ρωσίας και Τουρκίας και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους αμερικανούς. Όταν ο Ερντογάν λέει ότι «έχουμε εναλλακτικές» και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον επικεφαλής της ΜΙΤ πηγαίνουν στην Μόσχα έρχεται να επιβεβαιώσει τον τούρκο πρόεδρο. Είναι και ένα μήνυμα προς την Αμερική. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να μην το «διαβάσει» και έτσι».
newsbeast.gr/