ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο www.enoplos.gr, είμαστε ένα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ιστολόγιο, με θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Ελληνικής και Διεθνής Επικαιρότητας.

Τα άρθρα που αναρτώνται στον παρόντα χώρο φέρουν την αποκλειστική (νομική - αστική - ποινική) ευθύνη των συντακτών τους και της πηγής τους.

Το περιεχόμενο αυτών δεν εκφράζει και δεν δεσμεύει επ΄ ουδενί το ιστολόγιο μας.

E-mail επικοινωνίας: enoplos.com@gmail.com

«Πόρτα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Ξεχάστε το, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην Ιεράπολη» – H Oυάσινγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους

Διαδώστε το

«Πόρτα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Ξεχάστε το, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην Ιεράπολη» – H Oυάσινγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους

Απαγορευτικό έβαλαν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν και στον τουρκικό στρατό σχετικά με την επικείμενη εισβολή του στην Ιεράπολη, δείχνοντας τις άγριες προθέσεις τους στα νέο-οθωμανικά σχέδια υφαρπαγής της Βόρειας Συρίας, διότι πολύ απλά οι ίδιοι ετοιμάζουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν.  

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί μετακινούν ένα μεγάλο κονβόι από ΤΟΜΑ και πεζοναύτες μαζί με φορτηγά με καύσιμα στην πόλη σε μια κίνηση να «κλειδώσουν” τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις.

«Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην πόλη Manbij», δήλωσε σήμερα το πρωί  ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Διευκρινίζοντας ο ίδιος τι ακριβώς εννοούσε, απάντησε: «για το άμεσο μέλλον οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν στα όρια της Ιεράπολης με κανέναν τρόπο» .

Ο Pahon εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για την πόλη, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του στις αρχές Ιουνίου,  ήταν μια «γενική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό την συνεργασία, αλλά η αρχική συμφωνία δεν είχε λεπτομέρειες.

Ένα βασικό στοιχείο του οδικού χάρτη περιλαμβάνει κοινές περιπολίες μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων.

Αυτές οι περιπολίες όμως θα διεξαχθούν εκτός της πόλης , επειδή ορισμένα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης παραμένουν προς επίλυση.«Έχουμε μεταφέρει εξοπλισμό  για να αρχίσουμε την εκπαίδευση για τις περιπολίες και «έχουμε εγκαταστήσει τον εκπαιδευτικό χώρο”, δήλωσε ο Pahon, συνεχίζοντας «στέλνουμε προσωπικό εκεί», (δηλαδή νέες μονάδες Αμερικανών πεζοναυτών).

Ο Pahon παραδέχτηκε ότι για λίγο η κατάσταση στην Ιεράπολη  ήταν «τεταμένη», αλλά «το διευθετήσαμε  αυτό».

Οι παρατηρήσεις του Pahon πραγματοποιήθηκαν μετά την σφοδρή  κριτική από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «η δουλειά καθυστερεί στην Ιεράπολη . Η συμφωνία στην οποία ήρθαμε με τις ΗΠΑ δεν εφαρμόζεται προς τη σωστή κατεύθυνση», παραπονέθηκε ο Ερντογάν.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο οδικός χάρτης έπρεπε να εφαρμοστεί εντός 90 ημερών από τη συμφωνία της 4ης Ιουνίου, αλλά όπως εξήγησε ο Pahon, «υπάρχει  ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα. Δεν  καταφέραμε να κάνουμε την δουλειά μέσα σε  90 ημέρες, αλλά σημειώνεται πρόοδος», επιβεβαίωσε.

Ο Pahon εξήγησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίασαν πολύ διαφορετικές εικόνες μιας άλλης πτυχής του οδικού χάρτη, με τη συμμετοχή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα των Τούρκων.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως το συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρεί  τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ βλέπουν το YPG ως ξεχωριστή οντότητα.

Πριν μια εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη παρουσία του YPG στην Ιεράπολη .

Ωστόσο, το ζήτημα για τους Τούρκους αξιωματούχους είναι ότι τα μέλη του YPG βρρίσκονται ακόμα στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ιεράπολης  (MMC).

Η πόλη αυτή έχει σε ποσοστό 60% Άραβες , ενώ το υπόλοιπο 40% είναι συνδυασμός Κούρδων, Τουρκμένων και Κυρκάσιων, σύμφωνα με τις δημογραφικές στατιστικές των ΗΠΑ.

Όσοι εκτιμούν όμως ότι Τουρκία και ΗΠΑ  «θα τα βρουν»  στην Συρία πλανώνται .

pentapostagma.grΔιαδώστε το

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ