BREAKING NEWS

[getBreaking results="25" label="recent"]

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ αποφασίζει αναβάθμιση των F-16 και απόκτηση των Fremm και Belharra – Τρέχουν να προλάβουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο


Εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας με την έγκριση πιθανότητα του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και την απόκτηση, σε πρώτη φάση των δύο φρεγατών Fremm από την Γαλλία, με την διαδικασία του leasing, και εν συνεχεία της αγοράς 2+2 Belharra.

Το κόστος της αναβάθμισης των F-16 (το πρόγραμμα είχαν συμφωνήσει στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ) φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ του 1,2 – 1,35 δισ. Για τις φρεγάτες δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δηλώσει πώς θα προβούν στην ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για το πρόγραμμα ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών η Αθήνα κινείται με ταχύτατα ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες (και πάλι Γαλλικές) φρεγάτες Belharra, που συζητά με το Παρίσι.

Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των Fremm, φαίνεται ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε. Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα ομάδα Γάλλων για να ξεκαθαρίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά που δεν ξέρει «τι της ξημερώνει», θέλει δύο πάνοπλες Fremm στο Αιγαίο το ταχύτερο δυνατό, κι από την αίσθηση που υπάρχει μετά την επικοινωνία  Τσίπρα-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποδεσμεύσει τα εν λόγω πλοία. Για τους Γάλλους αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό τους ρόλο στηρίζοντας την Ελλάδα, και κυρίως την αμυντική τους βιομηχανία που έμεινε πίσω την τελευταία δεκαετία έναντι των Γερμανών.

Είναι χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, οι Γερμανικές εταιρείες πήραν σχεδόν «τα πάντα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα η ανάγκη της Ελλάδας για προηγμένα πολεμικά πλοία, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γάλλους να επιστρέψουν και μάλιστα για καιρό, αφού πέραν της πενταετίας προδιαγράφουν και τις επόμενες αγορές για λόγους ομοιοτυπίας.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα απαιτήσει μήνες, όπως επίσης και οι υποδομές που πρέπει να ετοιμαστούν, πιθανότατα θα καθυστερήσουν το σχέδιο ενοικίασης. Εξ άλλου, αυτό το μοντέλο χρήσης μέσων, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κρύβει πολλές νομικές παγίδες. Το ελληνικό αίτημα παραδόθηκε στους Γάλλους την Παρασκευή το πρωί και τώρα αναμένεται η απάντησή τους για τα απαραίτητα βήματα.

Με αυτές τις φρεγάτες το Γαλλικό Ναυτικό συμμετείχε στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον της Συρίας, από την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Έλληνες ναύαρχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάθεση των Γάλλων να δώσουν τα πιο σύγχρονα όπλα (που θα ανεβάσουν βέβαια το ενοίκιο), για τον εξοπλισμό των FREMM καθώς έτσι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά δυνατότητα «βαθέος πλήγματος», στοιχείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο Αιγαίο.
ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr