ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πτήσεις αριστούχων με ΑΗ-64 Apache στα εικοστά γενέθλια της 1η ΤΑΞΑΣ

23 Ιουλίου, 2018

Πτήσεις αριστούχων με ΑΗ-64 Apache στα εικοστά γενέθλια της 1η ΤΑΞΑΣ

Με μια θαυμάσια εκδήλωση που περιελάμβανε ακόμη και πτήσεις αριστούχων των πανελλαδικών, βραβεύσεις των γηραιότερων ιπταμένων κ.α., γιόρτασε η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο τον προστάτη της Προφήτη Ηλία και τα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ελικοπτεράδες από όλη τη χώρα έδωσαν σήμερα ραντεβού στην 1η ΤΑΞΑΣ και θυμήθηκαν τα χρόνια που υπηρέτησαν στον μοναδικό αεροπορικό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.
Παρουσία του Υποστρατήγου της 1ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Δεμέστιχα, πολλών επισήμων και εκπροσώπων ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, ο διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ, Ταξίαρχος Γ. Ματζουράνης στην ημερήσια διαταγή του, αναφέρθηκε στον Προστάτη Προφ. Ηλία και στα 20χρονα της Ταξιαρχίας, τα αεροπορικά μέσα της οποίας συμπλήρωσαν 270.000 ώρες πτήσης σε ασκήσεις, εντός κι εκτός χώρας, διακλαδικές, σε αποστολές κοινωνικής προσφοράς, διακομιδές κ.α.Ακολούθησε μετάβαση των προσκεκλημένων στο υπόστεγο του 1ου ΤΕΕΠ όπου λειτουργούσε στατική έκθεση ελικοπτέρων και παλιών αεροπλάνων της ΑΣ ενώ έγινε πτητική επίδειξη από δύο ζεύγη ελικοπτέρων UH-1H και ΑΗ-64 Apache A και D.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν ο αρχαιότερος εν ζωή ιπτάμενος χειριστής της Αεροπορίας Στρατού (Τάξη Ευελπίδων 1948), Υποστράτηγος ε.α. Γ. Φανής (βραβεύτηκε από τον νεότερο ιπτάμενο χειριστής της ΑΣ) και ο αρχαιότερος εν ζωή ιπτάμενος μηχανικός, Συν/χης ε.α. Αρ. Λιάπης, επίσης από τον νεότερο ιπτάμενο μηχανικό της ΑΣ και ακολούθησε δεξίωση.

Ιδιαίτερο τόνο στην εξωστρέφεια του σχηματισμού στην κοινωνία, έδωσε η ενέργεια του Διοικητή κ. Ματζουράνη να οργανώσει πτήση με ΑΗ-64 Apache A και D για τους δύο πρώτους των πανελλαδικών εξετάσεων από Μαγνησία και Λάρισα.

Ο πρώτος των πρώτων της Μαγνησίας Στάθης Ηλιάκης από το ΓΕΛ Αλμυρού πέταξε με χειριστή τον Ταγματάρχη Θωμά Τσώνη και η πρώτη από το νομό Λάρισας Τσιρώνη Μαρία πέταξε με χειριστή τον Υπολαχαγό Ιωαν. Παπαγιαννόπουλο.

Οι δύο αριστούχοι είχαν την ευκαιρία μιας μοναδικής εμπειρίας με πτήση με τα κορυφαία επιθετικά ελικόπτερα που αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος του ΕΣ και απόλαυσαν την πτήση πάνω από την Κάρλα και την ευρύτερη περιοχή.

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (2)

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (12)

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (13)

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (19)

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (21)1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (25)

1HTAXAS_STEFANOVIKEIO (27)

www.myvolos.net/