Σε “καλή ρότα” οι Belhara: Μαζί με τους πυραύλους Scalp Naval το ΠΝ “κλειδώνει” το Αιγαίο

Σε “καλή ρότα” οι Belhara: Μαζί με τους πυραύλους Scalp Naval το ΠΝ “κλειδώνει” το Αιγαίο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Επιβεβαιώνουν ανώτατες πηγές από την κυβέρνηση τα όσα έχουν ειπωθεί για τις Γαλλικές φρεγάτες τύπου Belhara. Με πολύ λακωνικό τρόπο σημείωσαν πως «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συζητήσεων, παρ όλα αυτά τώρα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο προς το παρόν».


Το ζοφερό Ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων πλοίων στον πολεμικό στόλο έχει πολλές προεκτάσεις και στην στρατιωτική διπλωματική σκακιέρα το «παιχνίδι» γίνεται ολοένα και πιο στρατηγικό.

Πως η Ελλάδα αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο και όχι μόνο

Αν ο πύραυλος Scalp των μαχητικών Mirage 2000 & Mirage 2000-5 έκαναν την ηγεσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να ιδρώνει, ο Scalp Naval- η ναυτική έκδοση του υποστρατηγικού πυραύλου- κάνει την στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας να έχει ένα πονοκέφαλο διαρκείας ειδικά από την ημέρα που πιθανό η πρώτη Belhara ντυθεί στα Ελληνικά χρώματα και γευτεί στα ύφαλά της την ιδιαίτερη αλμύρα του Αιγαίου.

Το αντίπαλο δέος του γνωστού πυραύλου Κρούζ από τις Αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις είναι ο Scalp Naval, ο πύραυλος της συμπαραγωγής Γαλλίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος στα σχέδια της νέας φρεγάτας Belhara-που έχει δει από κοντά στο ναυπηγείο κλιμάκιο της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- έχει προσαρμοστεί πάνω στο σκαρί της και αποτελεί το υποστρατηγικό όπλο που είναι ικανό να «κλειδώσει» το Αιγαίο ακόμη και να προστατεύσει και την Κύπρο.Με βεληνεκές κοντά στα 1000 χλμ και οπλοστάσιο έξι Scalp Naval ουσιαστικά ακόμη και δυο μόνο πλοία στέκονται ικανά να κρατούν αλώβητο όλο το Αιγαίο με σχετική ευκολία και μικρές στρατηγικές κινήσεις.

Εφόσον κλείσει η συμφωνία για τις νέες Γαλλικές φρεγάτες και ο αριθμός τους αυξηθεί μελλοντικά τότε με τέσσερις μονάδες επιφανείας αυτού του τύπου μπορεί η Ελλάδα να μιλήσει για την απόλυτη ναυτική υπεροπλία, να υπενθυμίσουμε πως το αρχικό πλάνο που είχε δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε έξι νέου τύπου φρεγάτες που θ’ αντικαταστήσουν τις 40άρες σε ηλικία φρεγάτες τύπου S .

To Scalp είναι ικανό για πλήγμα βαθιά στα μετόπισθεν των εχθρικών δυνάμεων στρατηγικών στόχων και ταυτόχρονα επηρεάζει ακόμη και τα εχθρικά αεροσκάφη από τη στιγμή που κανένας ιπτάμενος αντίπαλων δυνάμεων δεν θα τολμούσε να επιχειρήσει εντός της εμβέλειας των πυραύλων.
Οι Belhara που είδαν τόσο στο Γαλλικό ναυπηγείο οι Έλληνες αξιωματούχοι της διεύθυνσης εξοπλισμών όσο και στα σχέδια που έχουν μαζί τους οι άνθρωποι του Γαλλικού κλιμακίου και που συζητούν με την Ελληνική πλευρά, εκτός των Scalp Naval διαθέτει πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών, 16 πυραύλους τύπου Aster 30 (μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διαδραστικότητα με συνδυασμούς βλημάτων Mica και τους Aster).

Σημαντική είναι η άμυνα και επίθεση του σκάφους κατά άλλων πλοίων με τους πυραύλους επιφανείας MM 40 Block 3 και εκτοξευτές στον αριθμό των 8 καθώς επίσης και ο γνωστός Exocet, ένα ακόμη γνωστό όπλο στην Ελλάδα. Στο οπλοστάσιο της Belhara προστιθέμενη αξία έχουν και οι 6 τορπιλοσωλήνες για τους κυνηγούς των υποβρυχίων που ακούνε στο όνομα MU 90. Για την εγγύς προστασία προσωπικού και πλοίου υπάρχουν και πυροβόλα των 20 χιλιοστών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού δεν συζητούν τίποτα άλλο εκτός από την προμήθεια «αντιαεροπορικών» φρεγατών ώστε να έχουν το πάνω χέρι στην αντιαεροπορική άμυνα της ευρύτερης περιοχής Αιγαίου και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με ραντάρ AESA αλλά και σόναρ Captas-4.
Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι είναι ότι οι Belhara έχουν μικρότερο όγκο (121 μέτρα μήκους & 4.200 τόνοι εκτόπισμα) σε σχέση με τις Fremm που είχαν απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου από το 2009 και που πάνω σ’ εκείνη την απόφαση του τότε ΚΥΣΕΑ πατά σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας.

Αυτό σημαίνει πως η πιθανή εγκατάστασή τους στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας δεν θα είναι πρόβλημα για τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κρύβουν σε καμία περίπτωση τον ενθουσιασμό που υπάρχει καθώς γνωρίζουν το πώς θ’ αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ της χώρας μας απέναντι στις νέες ενεργειακές προκλήσεις που ανοίγονται στο μέλλον, ωστόσο επισημαίνουν πως το 2023 δεν είναι τόσο κοντά…

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com