ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: Σημαντικές συνομιλίες με τον Άγγλο ΑΓΕΕΘΑ Στγό Carter

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: Σημαντικές συνομιλίες με τον Άγγλο ΑΓΕΕΘΑ Στγό Carter

Συνομιλιες την Παρασκευή στο γραφείο μου για τη στρατιωτική πλευρά του BREXIT με τον νέο Άγγλο ΑΓΕΕΘΑ Στγό Carter. Το προβλημα της σχέσης του Ηνωμενου Βασίλειου στους τομείς ασφαλειας και Αμυνας με την ΕΕ αποτελεί ενα εξαιρετικα σημαντικό θεμα για ολες τις χώρες μέλη, το οποιο ομως επι του παρόντος εχει ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής διαπραγμάτευσης ΕΕ-ΗΒ. Η σχεση αυτή δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της αλλα ούτε και να απομονωθεί απο τις πολιτικές και θεσμικές προσπάθειες των διαπραγματευτών για τη τελική διαμόρφωση της.

Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ Sir Nick Carter εξαιρετικα ικανός και καταξιωμένος, με καθαρή σκέψη και σαφέστατη εικονα της κατάστασης, συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης. Στη συνέχεια επίσκεψη και ενημερωση της Στρ.Επιτροπής στο EUROCONTROL, απο οπου ελέγχεται όλη η εναέρια κυκλοφορία της Ευρωπης. Εδω ειναι το κέντρο που διαχειρίζεται και κατευθύνει 36000 πτήσεις ημερησίως πάνω απο την Ευρώπη, καθώς και το σύνολο των αεροδρομίων. Ελέγχει 41 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες.Ο Γενικός Δντης (Ιρλανδός) Eamonn Brennan έκανε μια εντυπωσιακή επαγγελματική παρουσίαση, απο τις καλύτερες που εχω δει ποτέ. Ειναι απίστευτο να βλέπεις στις Βρυξελλες τι καθυστέρηση εχουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και το κυριωτερο γιατι συμβαίνει αυτο. Η επίσκεψη εγινε λόγω της εντατικοποίησης των επαφών των πολιτικών με τις εθνικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές αρχες στο πλαίσιο της σχεδίασης της νέας αρχιτεκτονικής του εναέριου χώρου της Ευρώπης. Η ΕΕ συμμετέχει εντατικά σ αυτο.

Χώρες στα όρια του εναέριου χώρου οπως η Ελλάδα, με διαρκεις παραβιάσεις και εμπλοκές των στρατιωτικών αεροσκαφών τους πρέπει να εχουν πρωτο λόγο στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει απο τα μελλούμενα Γιατι θα αγνοηθεί. Απαιτείται σαφης ενίσχυση της παρουσίας και της συμμετοχής μας. Για να μη βρεθούμε προ τετελεσμενων που δεν θα μπορούμε να ανατρέψουμε και να αποφύγουμε ετσι την περιθωριοποιηση των προβλημάτων μας και την ανεπιθύμητη απομόνωση της χωρα μας,.

Φωτογραφία του Mikhail Kostarakos.