ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

“Έκλεισαν” και τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16 “από τα παλιά”, τα νέα έπονται

22 Ιουλίου, 2018

“Έκλεισαν” και τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16 “από τα παλιά”, τα νέα έπονται

“‘Έκλεισαν” ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν να κάνουν με παλαιότερες συμβάσεις αγοράς F-16. Αφορούν  ΑΩ που δεν εκτελέστηκαν από την εταιρεία  Sipican (προμήθεια συσκευών για πλοία  του ΠΝ) αξίας πιστωτικής κάτω από $1 εκ. Την Sipican την έχει αγοράσει η Lockheed Martin πριν από 12 χρόνια.Το θέμα που “καίει” όμως είναι τι θα γίνει με τα ΑΩ που έχουν να κάνουν με την σύμβαση εκσυγχρονισμού των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξουν, αλλά τελικά θα προκύψουν, αφού η σύμβαση βάση της οποίας γίνεται η αναβάθμιση των αεροσκαφών, δεν είναι νέα ,αλλά αποτελεί “επέκταση” της συμφωνίας αγοράς των F-16, το 2005.

Τα ΑΩ από τους Αμερικανούς δεν είχαν αποκλειστεί. Σύμφωνα με το έγγραφο της Defense Security Cooperation που είχε κυκλοφορήσει μετά από την ανακοίνωση από Τραμπ και Τσίπρα της αναβάθμισης Agency, δεν αποκλείονταν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται κάποιων αντισταθμιστικών. Οποιαδήποτε συμφωνία για αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας”, έγραφαν οι Αμερικανοί που μάλλον κάτι παραπάνω ήξεραν.

ΠΗΓΗ: militaire.gr/