“ Χαιρετίζουμε την επιστροφή των δύο Στρατιωτικών μας στην Πατρίδα “


“ Χαιρετίζουμε την επιστροφή των δύο Στρατιωτικών μας στην Πατρίδα “


Γράφει: Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

 Χαιρετίζουμε   με συγκίνηση ,  την απελευθέρωση και την επιστροφή   του Ανθυπολοχαγού  Άγγελου Μητρετώδη    και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στην Πατρίδα .

Οι δύο Στρατιωτικοί μας  , όντως απέδειξαν με την στάση τους αυτές τις 167 ημέρες της κράτησής τους ,  αξιοπρέπεια , θάρρος  , ψυχραιμία και καρτερικότητα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της   Ανδριανούπολης .

Η απόφαση της αποφυλάκισης  ,  ήταν  κατά την άποψή μου , μία αιφνιδιαστική   στροφή   της Τουρκικής  διπλωματίας  ,  επηρεασμένη ,   από τις  οικονομικές πιέσεις που δέχεται από τον Αμερικανικό παράγοντα λόγω του θέματος με τον  Πάστορα Άντριου  Μπράνσον  , αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή  την πόρτα της Ευρωπαικής Ένωσης    για τα επόμενα οικονομικά της  βήματα .

Η κινήσεις της Κυβέρνησης συνολικά κρίνονται θετικές  ,ας μην μεμψιμοιρούμε για κάθε καλό γεγονός που συμβαίνει στη χώρα ,  παρά τα όποια αρχικά λάθη χειρισμών και ανεξάρτητα  αν η απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  ήρθε  καθυστερημένα  ,   για ένα γεγονός  που υπό κανονικές συνθήκες ,   θα  μπορούσε να είχε λυθεί  από  τις πρώτες ώρες  δημιουργίας του συνοριακού  επεισοδίου.Δεν ήταν  ώρα  για πανηγύρια  , ούτε για  επιδεκτικά  “show “ ,   τόσο μέσα  στο αεροσκάφος  , όσο και  στην   υποδοχή  κατά την  προσγείωση    σε πολιτικό αεροδρόμιο που είναι ασυμβίβαστο  σύμφωνα με την στρατιωτική τους ιδιότητα . Αντιθέτως ,    ο στοχασμός  της όλης περιπέτειας  σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρει  καλύτερο έργο ,  αφού η  ιστορία αυτή είχε το κόστος της στις τάξεις του Στρατεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό του.

Ελπίζω ότι  η υπάρχουσα  Ένορκη Διοικητική Εξέταση ( ΕΔΕ ) θα συμπληρωθεί με την κατάθεση των δύο στελεχών και εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες  για τους υπεύθυνους της όλης ιστορίας  , θα αντιμετωπιστούν από την  Στρατιωτική Δικαιοσύνη ανάλογα   . Είμαι  δε , βέβαιος ,   ότι έχουν  ήδη ληφθεί  όλα τα  απαραίτητα μέτρα   από τους αρμόδιους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων  , ώστε να μην  επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

 Η  Τουρκία με την πράξη αυτή και λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο ,   ίσως    επιθυμεί να αλλάξει ρότα και να ανοίξει   ένα  παράθυρο  συνεννόησης με την Ελλάδα   -  θα  δούμε την εξέλιξη του έργου -  με στόχο  την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών ,  στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι ο Υπεύθυνος Πολιτικής Του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι