NEWSROOM

[getBreaking results="20" label="recent"]

ΠΟΜΕΝΣ - ΑΝΕΑΕΔ: Αποκατάσταση της ΑλήθειαςΤην Παρασκευή 21.09.2018 στις 16:30 η ΠΟΜΕΝΣ είχε αναγγείλει διοργάνωση Ημερίδας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών (ΛΑΕΔ) με θέμα: «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Επειδή το θέμα διαχρονικά, από τα ενεργά μου χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, με ενδιέφερε, πήγα με πρωτοβουλία μου και ως απόστρατος να την παρακολουθήσω.

Εισερχόμενος στη Λέσχη δεν έγραψα το όνομά μου πουθενά και δεν δήλωσα ότι εκπροσωπώ οποιονδήποτε φορέα. Την Κυριακή το πρωί, με δυσάρεστη έκπληξη, είδα το όνομά μου με τον τίτλο των καθηκόντων μου στην ΑΝΕΑΕΔ, να υπάρχει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΕΝΣ.

Επικοινώνησα άμεσα ηλεκτρονικά μαζί τους, τους ενημέρωσα για την παρουσία μου στην Ημερίδα και τους ζήτησα ευγενικά να απαλείψουν το όνομά μου από την ανακοίνωση. Μάλιστα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επικοινώνησα τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρό τους κ. Ρώτα που μου υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει το αίτημά μου, μόνον επειδή ήταν Κυριακή και έλειπε ο χειριστής της ιστοσελίδας τους θα το υλοποιούσε με την πρώτη ευκαιρία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας είδα ότι είχαν γίνει αλλαγές στην εν λόγω ανακοίνωση, χωρίς να έχει διορθωθεί στο σημείο που αιτήθηκα. Ενημέρωσα ξανά τον κ. Ρώτα και επειδή η σκοπιμότητα φαίνεται πως κυριαρχεί, αποφάσισα να απευθυνθώ δημόσια για την αποκατάσταση της αλήθειας. Δλδ, η ΑΝΕΑΕΔ δεν συμμετείχε στην Ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ. Άλλωστε δεν είχε καν προσκληθεί. Αυτά ως προς τα διαδικαστικά.

Για την ουσία της Ημερίδας, η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα αλλά δεν είχα σκοπό περαιτέρω δημόσιας κριτικής γι αυτή. Άλλωστε γνωρίζω και εκτιμώ τον κόπο που χρειάζεται για υλοποίησή της. Ευκαιρία δοθείσης όμως, θα ήθελα να κάνω μερικά καλόπιστα σχόλια.
Από την μιάμιση ώρα που διήρκησε η Ημερίδα ο μισός χρόνος δόθηκε σε χαιρετισμούς πολιτικών. Το θέμα της ημερίδας εντοπίστηκε επιδερμικά από τους νομικούς κ.κ. Βερβεσό και Ευαγγελάτο (έλλειπε η δυναμική προϊστορία του) και με ευχολόγια από τον Πρόεδρο. Την τιμή έσωσε η παρέμβαση της Πρόεδρου του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού Αλχίας (ΔΒ) κ. Κατερίνας Μαρκουλλίδου.

Ευτυχώς οι αναφορές των συνδικαλιστών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μας θύμισαν ότι βρισκόμαστε σε Ημερίδα για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Άγνοια των διοργανωτών, ως νέων στα περί συνδικαλισμού στο χώρο των ε.δ. ή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Έτσι κι αλλιώς ο χρόνος θα δείξει. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι της διεκδίκησης λύσης στα προβλήματα των στρατιωτικών, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε βαθιά. Χαιρόμαστε για τη νομιμοποίηση, αποδοχή και τη μαζικοποίηση της διεκδικητικής συλλογικότητας στο χώρο μας. Πάσχισαν, στερήθηκαν, λοιδορήθηκαν, απαξιώθηκαν και κυνηγήθηκαν συνάδελφοι για να φτάσουμε ως εδώ, ας μην τα ξεχνάμε! Τίποτα δεν μας έχει χαρισθεί, γι αυτό και δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί κανείς τίποτα. Οι σύγχρονοι αγώνες, της νέας! εποχής είναι μπροστά μας.

Εμείς δεν μπορούμε παρά να εμπιστευόμαστε την κρίση των συναδέλφων μας. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν συλλογικότητες, είμαστε ιδιώτες. Και σταματώ εδώ, δεν θα συνεχίσω αντιπαραθετικά.
Για τη «συνδικαλιστική» διαμάχη μεταξύ της ΠΟΕΣ και της ΠΟΜΕΝΣ, η ΑΝΕΑΕΔ είχε πάρει θέση με ανακοίνωσή της από τον Μάιο του 2017 με αφορμή ίδιου προβλήματος που είχε δημιουργηθεί. Για την ενημέρωσή σας παραθέτω την ανακοίνωση, επειδή η ιστοσελίδα της ΑΝΕΑΕΔ και όχι μόνον, έχει γίνει σμπαράλια από παρεμβάσεις ξένων δακτύλων.

Αθήνα, 24/9/2018

Με ειλικρινή αγωνία για τα τεκταινόμενα στον μικρόκοσμό μας
Ευθύμιος Γκιτέρσος
Απόστρατος ΠΑ