BREAKING NEWS

[getBreaking results="20" label="recent"]

Κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Συρία: Έντονη ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ για τους S-300Τρομερά επικίνδυνα «βαρομετρικά χαμηλά” έχουμε στον συριακό εναέριο χώρο μετά την παραλαβή από την συριακή αεράμυνα πυραύλων S-300V4 καθώς και συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor.

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για άμεση «αντεπίθεση” από την Συρία, δημιουργείται η περίπτωση να αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης, μεταξύ των ισραηλινών και των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές με γνώση της κατάστασης.

Η κατακόρυφη αναβάθμιση της συριακής αεράμυνας θα επιτρέψει στη Μόσχα να διαθέτει πλέον περισσότερο έλεγχο στον συριακό εναέριο χώρο και στις συριακές αεροπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος φίλιου χτυπήματος στο έδαφος.

Ωστόσο, η παρουσία ρωσικών αναβαθμισμένων πυραύλων θα οδηγήσει επίσης στο γεγονός ότι περισσότεροι Ρώσοι στρατιωτικοί θα βρίσκονται στη γραμμή πυρός μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, δια στόματος Νετανιάχου, ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει τις «συριακές” πυραυλικές συστοιχίες εδάφους-αέρος, οι οποίες θα απειλήσουν τα αεροσκάφη του.

Ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής του ρωσικού προσωπικού στο σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, η ισραηλινή απειλή αφορά και τους ίδιους.

Έτσι, οι ειδικοί του ινστιτούτου στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι, ακόμη και αν η Ρωσία κατορθώσει να αποφύγει τις απώλειες σε μελλοντικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της συριακής αεράμυνας και της ισραηλινής αεροπορίας, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Ο λόγος αφορά το γεγονός ότι το Ισραήλ θα εκτοξεύσει πυραύλους αντι-ραντάρ για να καταστρέψει τις συριακές συστοιχίες S-300 τις οποίες η Ρωσία παρέδωσε στη Συρία” οπωσδήποτε”.


Αυτό μπορεί να είναι πολύ κακό όμως για τη Μόσχα, η οποία διαφημίζει εδώ και καιρό τις δυνατότητες αυτών ειδικά των συστημάτων αεράμυνας, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος πολλών κερδοφόρων εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Ρωσίας.

Το Ισραήλ όμως θα αντιδράσει σίγουρα με αυτόν τον τρόπο, έχοντας σαφή σκοπό να υπονομεύσει την φήμη των ρωσικών πυραύλων S-300, διότι ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος σε κάποια επιδρομή να κτυπηθεί κάποιο υπερσύγχρονο ισραηλινό αεροσκάφος F-35, καταρρακώνοντας έτσι το κύρος της ισραηλινής αεροπορίας.

Μια λιγότερο πιθανή, αν και επικίνδυνη πιθανότητα είναι, η Ρωσία να αποφασίσει να εξασφαλίσει την επιτυχία ελέγχου του συριακού εναέριου χώρου χρησιμοποιώντας το δικό της σύστημα αεροπορικής άμυνας εναντίον του Ισραήλ.

Τυχόν προσπάθειες όμως της Ρωσίας να αποτρέψουν με αυτόν τον τρόπο μια μεγαλύτερη σύγκρουση στη Συρία, μπορεί να έχουν εντελώς αντίθετες συνέπειες.

Η Μόσχα αν επιτεθεί στα ισραηλινά αεροσκάφη τότε θα αυξήσει όχι μόνο τον κίνδυνο κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά θα τον μετατρέψει αυτόματα σε μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση, καταλήγει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Από την ​άλλη πλευρά η Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, κατανόησε βαθιά ότι αν θεωρείσαι υπερδύναμη τότε πρέπει να το δείχνεις και στην πράξη και όχι μόνο με λόγια, διότι κινδυνεύεις να χάσεις την αξιοπιστία σου.

Το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το γεγονός εμπλοκής του Ισραήλ στην κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους «αναπάντητο», κάτι που προμηνύει ακόμα χειρότερες εξελίξεις στην Συρία.
pentapostagma.gr