ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ηρωισμός... Και Μνήμες Του '40 Στην Αναπαράσταση Της Μάχης Καλπακίου[Βίντεο-Φωτό]

28 Οκτωβρίου, 2018


Με την αναπαράσταση της Μάχης Καλπακίου κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για τον εορτασμό της "Επετείου του Έπους του '40".

Πρόκειται για μια μάχη με  ιδιαίτερη βαρύτητα,   καθώς  είχε δείξει τότε στους Ιταλούς ,πως το πέρασμα  τους στην Ήπειρο δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση ,με 370 νεκρούς ,1200 τραυματίες,2.000 αιχμάλωτους  και 70 αγνοούμενους ..

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα  Καλπάκια ξύπνησαν μνήμες από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας ,με το Μνημείο του Μαχητή ,του στρατιώτη  που πολέμησε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Στον ιστορικό τόπο από νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε να καταφθάνει πλήθος κόσμου από τα Ιωάννινα  και    μαζί με πολλούς   επισκέπτες από  διάφορες  περιοχές της Ελλάδας  παρακολούθησαν την εντυπωσιακή  και άρτια οργανωμένη εκδήλωση ,από το Δήμο Πωγωνίου και την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων.


Της αναπαράστασης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση ,προσκλητήριο νεκρών και  κατάθεση στεφάνων  παρουσία  εκπροσώπων των τοπικών Αρχών ,της Αστυνομίας ,του Στρατού της Πυροσβεστικής ,  με την Υφ.Παιδείας κ.Μερόπη Τζούφη να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και  τη Βουλή ,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων  , Γιάννης Στέφος.


O Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ενώ  ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος καθήλωσε με την ομιλία του για τα ιστορικά γεγονότα της ηρωικής  εποχής .
Οι εκδηλώσεις για τα Καλπάκια 2018 ξεκίνησαν  την Κυριακή 21 Οκτωβρίου   και θα ολοκληρωθούν αύριο στην Ιερά Μονή Σωσίνου  με  Θεία λειτουργία ,επιμνημόσυνη δέηση ,κατάθεση στεφάνων ,ενώ μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Παρακαλάμου θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο .
epirus-tv-news.gr