BREAKING NEWS

[getBreaking results="25" label="recent"]

«Βουλιάζουν» τα Χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη – Μεγάλη ανησυχία για την ΑθήναΤα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπιασαν κόκκινο. Η άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες στην Wall Street με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν μεγάλη πτώση.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό επταετίας σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 3,23% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39%.

Το ίδιο σκηνικό και στην Ασία. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν κατά 4% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχανε 3,25% με την αγορά της Σανγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% και να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας. Παρόμοια εικόνα και στην Αυστραλία με τον δείκτη S&P/ASX200 να χάνει 2% και να βρίσκεται κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου

Την ίδια ώρα και στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 διολισθαίνει 1,61% υποχωρώντας σε χαμηλό από τις 3 Απριλίου. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,21%, ακολουθούμενος από τον CAC 40 στο Παρίσι που αποδυναμώθηκε 2,11%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB οπισθοχώρησε 1,71% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 1,27% και έφτασε σε χαμηλό εξαμήνου.

Το κύμα ρευστοποιήσεων στην Wall Street αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έκρινε ότι η απόφαση της Fed να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί». Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους παραπέμπει σε πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει πως παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει πέσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 29η Αυγούστου.

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ” αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (…) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους..

Η Αθήνα, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, καθώς συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναζητά τη χαμένη του ομαλότητα υπό τον φόβο ενός νέου «μίνι» κραχ.
crashonline.gr/