ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στελέχη ΕΔ: Η Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας και οι Ανισότητες που Υπάρχουν

05 Οκτωβρίου, 2018


Στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων επικοινώνησε μαζί μας και μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα με φέρνοντας στη δημοσιότητα διάφορα προβλήματα και ανισότητες που αντιμετωπίζουν εμείς εδώ στο enoplos.gr δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω τα λέει όλα το στέλεχος στο μήνυμα του

Διαβάστε το:

Καλημέρα σας,  ονομάζομαι............ υπηρετώ στις Ε.Δ και είμαι πατέρας 3τεκνων.

Θα ήθελα να θίξω ένα ακόμα   - μέσα στις αμέτρητες ανισότητες που υπάρχουν-   θεσμικό πρόβλημα που επικρατεί στις ΕΔ σε σχέση με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα. 

Με τον ασφαλιστικό νόμο 3865/2010 για τους στρατιωτικούς και για τους εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας, με τον οποίο εισήχθηκαν οι όροι ΒΑΣΙΚΗ και ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ και τέθηκαν νέες ημερομηνίες «σταθμοί» οι 31/12/2014 και 01/01/2015. Απο 01/01/2015 όλοι οι νέοι εργαζόμενοι των Ε.Δ και Σ.Α προκειμένου συνταξιοδοτηθούν πρέπει να συμπληρώσουν ή 40 έτη υπηρεσίας ή να καταληφθούν απο το όριο το 60 ετών. 

Πολλοί συνάδελφοι μου, και ιδίως αυτοί που εισήλθαν με διαγωνισμούς (ΕΜΘ ΕΠΟΠ κλπ)  εισήχθησαν σε ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών στις ΕΔ και έτσι πχ.  

Αν κάποιος κατατάχθηκε σε ηλικία 27 ετών θα συνταξιοδοτηθει με 33 έτη υπηρεσίας. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα λάβει την πλήρη δικαιούμενη σύνταξη. Το κράτος μας δίνει το δικαίωμα να αναγνωρισουμε επί πληρωμή τα λεγόμενα ''  5 χρονια εκστρατείας'' όπου  στην ουσία τα δουλεύουμε αφού εργαζόμαστε 24 ώρες υπηρεσίες, νυχτερινές, ασκήσεις κλπ. Ήτοι πολλές ώρες παραπάνω από το προβλεπόμενο του δημόσιου 40ωροΜε τον Ν. 3865/10  αρθ. 6 παρ. 12,  που  ισχύει οτι για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, '' με εξαίρεση τους ένστολους που υπαγόμαστε στο στρατιωτικό ασφαλιστικό καθεστώς'', προβλέπει ότι ο υπάλληλος μπορεί να εξαγοράσει επιπλέον συντάξιμο χρόνο που είναι ένα (1) έτος για το πρώτο τέκνο και δύο (2) έτη για το δεύτερο, μέχρι και το τρίτο τέκνο, δηλαδή μέχρι και πέντε (5) πλασματικά έτη, με την πληρωμή όπως ορίζεται στο αρθ. 17 του Ν. 2084/1992, δηλαδή ίσο με το 6,67% επί του συνόλου των αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης. Επίσης προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση και την προσαύξηση της σύνταξης, εφόσον ο υπάλληλος έχει τουλάχιστον 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας. 

Τα επαγγέλματα  του στρατιωτικού,  αστυνομικού, πυροσβέστη και λιμενικού,  είναι με βάση έρευνες και μελέτες τα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο εργασιακό στρες λόγω των ακατάστατων ωραρίων εργασίας, επικινδυνότητα, εργασία κατά την  νύχτα, συχνών μεταθέσεων, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας κλπ.

Τι προστίθενται  να κάνουν προκειμένου να αρθεί η αδικία και να δίνεται  η δυνατότητα  σε όποιον ένστολο επιθυμεί να αναγνωρίζει  αυτά τα πλασματικά ετη τέκνων? 

Σ' αυτή τη χώρα με την μεγάλη  υπογεννητικότητα και το τεράστιο δημογραφικο πρόβλημα γιατί δεν δίνονται κίνητρα στις οικογένειες να τεκνοποιησουν.

Άλλωστε το έτος 2018 έχει ανακηρυχθεί έτος μέριμνας προσωπικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά που βγαίνει ενας ευνοϊκώς Νόμος (ασφαλιστικο,  άδειες κλπ) θα πρέπει εμείς οι Στρατιωτικοί να κάνουμε αγώνα για να διεκδικούμε τα αυτονόητα. 

Ακουστε τα προβλήματα μας και δώστε άμεσα λύσεις.  

--ΑΜΕΣΕΣ-- αλλαγές που δεν χρειάζονται δημοσιονομική δαπάνη έχουν ανάγκη οι Έλληνες Στρατιωτικοί καταλάβετε επιτέλους. 

Τα προαναφερθέν θέμα απασχολεί πολλούς συναδέλφους μου. 
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση, 
Ένας υπερήφανος 3τεκνος πατέρας.