Κρίσιμη Εβδομάδα για τα Ελληνοτουρκικά
Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα. Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις Ελληνικές ΕΔ. Νέο σκηνικό έντασης επιχειρεί η Τουρκία στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX που αποκλείει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών.

Η Τουρκική NAVTEX:
TURNHOS N/W : 1059/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 31 OCT 18 FROM 1101Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E (SHORE)
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.Η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον και «Πορθητή» καθώς ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση, αύριο, ημέρα εθνικής γιορτής για τα 95 χρόνια ίδρυσης του τουρκικού κράτους.

Το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να «κόβει βόλτες» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ελληνική φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» να έχει γίνει η «σκιά» του, την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι η Άγκυρα γνώριζε για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Με τρεις κινήσεις απαντάει το ελληνικό Πεντάγωνο στους Τούρκους που επιμένουν να ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή μας. Πρώτον, ελληνικά F-16 εκπαιδεύονται αυτές τις μέρες μαζί με 11 ισραηλινά, που βρίσκονται στη Λάρισα. Δεύτερον, ελληνικά ελικόπτερα «Απάτσι» κάνουν για πρώτη φορά ασκήσεις στην Κύπρο, προερχόμενα μάλιστα από το Ισραήλ.

Και τρίτον, άλλη μια ελληνική φρεγάτα, η «Λήμνος», πλέει προς την Κύπρο για να λάβει μέρος στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ», νότια του νησιού.

Σκηνικό έντασης με λίγα λόγια που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Χρειάζεται άμεση εγρήγορση, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Είμαστε σίγουροι πως οι Ελληνικές ΕΔ θα απαντήσουν όποτε και εάν χρεαστεί.
pentapostagma.gr