Τι πραγματικά συμβαίνει με τα “τουρκικά” F-35 και γιατί κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν να τα δώσουν στην Άγκυρα;Το Κογκρέσο ζητά από τη διοίκηση Τραμπ να “παγώσει” τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία και ο Λευκός Οίκος δεν το αποκλείει. Από την άλλη το Πεντάγωνο φαίνεται να κάνει δεύτερες
σκέψεις και φυσικά η κατασκευάστρια εταιρεία θα ήθελε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. 

Τα λεφτά της τουρκικής συμμετοχής στο F-35 είναι πολλά και η Lockheed Martin, όπως ξέρουμε πολύ καλά και στην Ελλάδα δεν αφήνει να χαθεί ούτε …δολάριο! Ο λογαριασμός που μας έβγαλε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 είναι η τελευταία επιβεβαίωση αυτής της άποψης.

Σ΄ αυτό το “παιχνίδι” με τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία εντάσσονται και οι απόψεις που θέλουν το πρόγραμμα του F-35 να καταστρέφεται σε περίπτωση που οι παραδόσεις των αεροσκαφών σταματήσουν. 


Το Bloomberg επανέλαβε σε ρεπορτάζ του πως αν η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα του F-35, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην υποστήριξη των αεροσκαφών, αφού 10 τουρκικές εταιρείες παράγουν μέρη του αεροσκάφους. 

Η Τουρκία είναι από τις χώρες που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα από την αρχή και γι΄ αυτό έχουν αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Είναι αλήθεια ότι αν η Ουάσινγκτον της δείξει “κόκκινη κάρτα” θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

 Ωστόσο δεν θα ΄ναι σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικό όσο το να φθάσουν στους Ρώσους τεχνολογικές λεπτομέρειες, μέσω Τουρκίας. Αυτή είναι η ανησυχία όσων ζητούν στην Αμερική να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία. 

Όλα τ΄ άλλα που ακούγονται και γράφονται έχουν να κάνουν με τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευάστριας εταιρείας,η οποία έχει ήδη πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει με το F-35 και δεν θα ΄θελε ένα ακόμη.

ΠΗΓΗ: militaire.gr