Ρωσικός θυμός για την Ελλάδα! Νέο επεισόδιο στην κρίση των σχέσεων (photo)Ειρωνικά παρουσιάζονται τα δημοσιεύματα  του Ρωσικού Τύπου σχετικά με την δραστηριότητα του EMB-145H της ΠΑ το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα πήρε μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των ρωσικών συστημάτων S-300PMU-2 τα οποία παραδόθηκαν από τη Ρωσία στη Συρία.

Σύμφωνα με  άρθρο της ρωσικής ιστοσελίδας topwar.ru η Ελλάδα με την επιχείρηση αυτή έδειξε το «πραγματικό της πρόσωπο» απέναντι στη Ρωσία, αλλά τόσο τα σχέδιά της, όσο και αυτά των ΗΠΑ «έπεσαν στο κενό».

Στο κυνήγι των ρωσικών S-300 πήρε μέρος ξαφνικά και η Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.«Μετά την εμφάνιση στο διαδίκτυο βίντεο από την παραλαβή των πρώτων στοιχείων του S-300PMU-2 από τη Συρία, ένα αμερικανικό RC-135V / W “Rivet Joint” πραγματοποίησε αποστολή ραδιεντοπισμού Α/Α συστημάτων με επίκεντρο της περιοχή της Λαττάκεια.


Τα συστήματα πάντως ηλεκτρονικού πολέμου που είναι ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, δεν επέτρεψαν στο αμερικανικό αεροσκάφος να αντλήσει στοιχεία από την διαδικασία μεταφοράς των S-300.

Αλλά το Rivet Joint δεν ήταν μόνο: Πετώντας σε διεθνή εναέριο χώρο 800 με 100 χλμ. νότια από την Κύπρο ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Αεροπορίας EMB-145H AEW πετούσε στην περιοχή, κάτι που διασταυρώθηκε από την ιστοσελίδα syria.liveuamap.com με στοιχεία από το Flightradar24.

Το ραντάρ του αεροσκάφους PS-890 “Erieye”, το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει εναέριους στόχους σε αποστάσεις 480 με 520 χλμ. όπως και να πραγματοποιεί ηλεκτρονική αναγνώριση χρησιμοποιώντας παθητικούς δέκτες σε παρόμοιες αποστάσεις προσπάθησε να εντοπ0ίσει κινήσεις στην περιοχή της Λαττάκεια.», αναφέρεται στο ρωσικό δημοσίευμα.

Κατονομάζεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκης

«Eν μέσω της κρίσης με τη Ρωσία από το σκάνδαλο των απελάσεων του περασμένου Ιουλίου των δύο Ρώσων διπλωματών (κατόπιν πιέσεων και από την Ουάσιγκτον), όπως και η επιθυμία του Έλληνα Α./ΓΕΕΘΑ να παραχωρήσει βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα η συμμετοχή του ελληνικού EMB-145H στυην επιτήρηση της διαδικασίας άφιξης των συστημάτων S-300 στη Συρία δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Κρεμλίνο.

Άλλωστε η Ελλάδα «αγοράστηκε» από τον Λευκό Οίκο από το 2016 κιόλας με την τότε επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.
crashonline.gr