BREAKING NEWS

[getBreaking results="25" label="recent"]

Συνέντευξη του Υποψηφίου Προέδρου ΔΣ ΕΑΑΑ Αντιπτεράρχου (Μ) εα Γεώργιου Βορρόπουλου
Έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα κοντά μας στο enoplos.gr έναν Αξιόλογο Άνθρωπο και Αξιωματικό τον Αντιπτέραρχο (Μ) εα Γιώργο Βορρόπουλο Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή ο οποίος είναι υποψήφιος για την θέση του Πρόεδρου  ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)

ΕΝΟΠΛΟΣ: Κύριε Πτέραρχε σας καλωσορίζουμε στο enoplos.gr . Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε να θέσετε τον εαυτό σας ως υποψήφιο  για την προεδρία της ΕΑΑΑ

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η συγκεκριμένη θέση είναι άμισθη, άρα δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος. Επί της ουσίας, πιστεύω ότι κάθε ένας που συμμετέχει σε ένα οργανισμό πρέπει να είναι ενεργός και να προσφέρει ότι μπορεί στον οργανισμό που συμμετέχει. Με αυτή την βασική αρχή και πιστεύοντας ότι με τις γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που απέκτησα στη σχεδόν 38χρονη ενεργή μου υπηρεσία στις τάξεις της ΠΑ αποφάσισα να καταθέσω την υποψηφιότητά μου ώστε αν εκλεγώ να συνεισφέρω ανιδιοτελώς και αποτελεσματικά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ΕΑΑΑ. Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη και σε αυτή συνετέλεσαν αρκετοί συνάδελφοι που με προέτρεψαν τους οποίους και ευχαριστώ για τη τιμή που μου έκαναν. 

ΕΝΟΠΛΟΣ: Ποια πιστεύετε κατά την γνώμη σας ότι είναι τα κακώς κείμενα και χρόνια προβλήματα που πρέπει να αλλάξουν ως προς την λειτουργία της ΕΑΑΑ και των παραρτημάτων της.

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Προσωπικά μου αρέσει να σχεδιάζω για το μέλλον και όχι να κάνω ανασκοπήσεις του παρελθόντος ή κριτική μιας κατάστασης. Επίσης καθώς σχεδόν όλα τα μέλη του παρόντος ΔΣ είναι υποψήφιοι για τις επικείμενες εκλογές δεν θεωρώ πρέπον να προχωρήσω σε μια ανάλυση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν καθώς έμμεσα θα κρίνω και αυτούς.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΕΑΑΑ χρειάζεται δομικές αλλαγές στη συνολική λειτουργία της, να αυξηθεί η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μελών της και  να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων και σύγκλιση των όποιων απόψεων ώστε να ξεφύγουμε από εσωστρεφείς και συντεχνιακές τάσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς. Ειδικά για το τελευταίο, πρέπει να κατανοηθεί και εμπεδωθεί από όλους ότι η Ένωση ανήκει σε όλους, ανεξάρτητα ειδικότητας, προέλευσης, τρόπου κατάταξης ή πολιτικής τοποθέτησης. Διαρκής επιδίωξη θα πρέπει να αποτελεί η υπέρβαση, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών ειδικά στο τομέα της πληροφορικής, η ενότητα των μελών, η ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η διεκδίκηση της επίλυσης θεμάτων που απασχολούν την οικογένεια των αποστράτων, ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των Παραρτημάτων, πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστούν, να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης απόφασης και να επιλυθεί το θέμα με την εκλογή των Δ.Σ τους, ώστε να σταματήσει το «τρυκ» των σφυγμομετρήσεων για το οποίο δεν υπάρχει ουδεμία νομική ή θεσμική πρόβλεψη και ουδεμία δέσμευση από το ΔΣ για ορισμό τους βάσει αυτών. Πρέπει κατά την άποψή μου για αυτό το θέμα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις άλλες δυο ενώσεις, καθώς απαιτείται  η τροποποίηση του ΝΔ 1171/72,  ώστε να υπάρξουν εκλεγμένες διοικήσεις. 

ΕΝΟΠΛΟΣ: Πως σκέφτεστε να ενθαρρύνετε τους απόστρατους αξιωματικούς της ΠΑ ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στην Ένωση

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Το κλειδί είναι η αφενός η αποδοχή της αναγκαιότητας ύπαρξης της Ένωσης και αφετέρου η εμπιστοσύνη του κάθε μέλους σε αυτή. Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά στη παρούσα περίοδο έχουν διαταραχθεί. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και δεν θα επεκταθώ αναλυτικά. Θα σταθώ όμως στην εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η Ένωση είναι για έκδοση ταυτοτήτων , για προγραμματισμό παραθερισμού και να εκδίδει μια εφημερίδα. Μόνο και μόνο αυτή η εντύπωση την απαξιώνει στα μέλη της αλλά και σε τρίτους. Αν δε προσθέσουμε σε αυτή την εντύπωση, την εσωστρέφεια αλλά και τις συντεχνιακές τάσεις, ακόμα και προσωπικές επιδιώξεις κάποιων που παρατηρούνται κατά καιρούς, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί ο απόστρατος απομακρύνθηκε η απομακρύνεται από την Ένωση.
Στόχος μου είναι η ανατροπή αυτών που περιέγραψα, το οποίο δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Οι θέσεις που έχω καταθέσει αλλά και ο σχεδιασμός που έχω είναι προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε σύντομα όλοι οι απόστρατοι να ξαναγυρίσουν στην ένωση και να συσπειρωθούν γύρω από αυτή. Τα «όπλα» μου σε αυτή τη προσπάθεια, η το προσωπικό μου στοίχημα αν θέλετε, θα είναι η ειλικρίνεια , η διαφάνεια στη διαχείριση, η τήρηση των νόμων, η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, η καλλιέργεια πνεύματος ομάδας, η ισότιμη συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και ότι άλλο χρειαστεί για να εκπληρωθεί το «εν τη ενώσει η ισχύς». 

ΕΝΟΠΛΟΣ: Πείτε μας αν έχετε στο πρόγραμμα και στη σκέψη σας να προβείτε σε κάποιες ενέργειες ώστε να εμβαθύνετε την συνεργασία μεταξύ ΠΑ και ΕΑΑΑ

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Στις θέσεις μου ως υποψηφίου Πρόεδρου, αναφέρω ως μια από τις ενέργειές μου αυτό που ρωτάτε. Αυτή η εμβάθυνση θα έχει ως σκοπό την αύξηση των δεσμών της μεγάλης Αεροπορικής οικογένειας, που συστατικά της είναι οι εν ενεργεία συνάδελφοι, οι εν αποστρατεία και οι οικογένειες των συναδέλφων που δεν είναι πια μαζί μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς σχέσεις με την Ηγεσία της ΠΑ και να ξεκαθαριστεί ότι η ΕΑΑΑ δεν αποτελεί Μονάδα της ΠΑ αλλά ισότιμο συστατικό της αεροπορικής οικογένειας που περιέγραψα. Από τη μια πλευρά η ΠΑ θα πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις προς την ΕΑΑΑ και τα μέλη της και να μην ξεχνά ότι όλα τα εν ενεργεία στελέχη νομοτελειακά κάποια στιγμή θα είναι μέλη της ΕΑΑΑ. Από την άλλη πλευρά η ΕΑΑΑ μπορεί να αποτελέσει ένα think tank που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ΠΑ. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων που χάνεται η αναλώνεται σε ανούσια αρθρογραφία στα διάφορα ΜΜΕ και ΜΚΔ.ΕΝΟΠΛΟΣ: Πείτε μας για τις τυχόν δράσεις που σκέφτεστε να αναλάβετε αν εκλεγείτε Πρόεδρος της ΕΑΑΑ για τις περικοπές των συντάξεων και των μερισμάτων.

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Για το θέμα των συντάξεων, κατά αρχάς υπάρχουν δυο διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων οι παλιοί και οι νέοι. Αυτοί δηλαδή που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και αυτοί μετά την εφαρμογή του νόμου. Και για τις δυο περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού. Για να μπορέσω όμως να έχω πλήρη εικόνα για το ποιο είναι το σημερινό status με τις διεκδικήσεις που έχουν δρομολογηθεί θα πρέπει να γνωρίζω ποια ακριβώς ένδικα μέσα είναι ήδη σε εξέλιξη. Δυστυχώς όμως τη μόνη πληροφόρηση που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει δημοσιοποιηθεί μέσω των ΜΜΕ και ΜΚΔ. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι μετά την εξέταση αυτών ότι χρειαστεί θα γίνει με αντίστοιχες ενέργειες και παρεμβάσεις..
Πέραν αυτών, εκεί που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή είναι στο θέμα που έχει προκύψει με το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016, αναφέρομαι στις συντάξεις χηρείας. Σκοπεύω για αυτό το θέμα να συνεργαστώ προσωπικά με τον σύλλογο ΑΞΙΑ και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας , ώστε να ανατραπεί αυτή η διάταξη του νόμου
Όσον αφορά τα μερίσματα, κατά αρχάς θα πρέπει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων και οι όποιες «ορέξεις» υπάρχουν να σταματήσουν άμεσα. Επί της ουσίας, για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο μέρισμα θα πρέπει να υπάρχει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας. Προσωπικά σκοπεύω σε συνεχή συνεργασία με το ΜΤΑ για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις από κοινού η και να διαμορφωθούν προτάσεις για την αύξηση των εσόδων του ταμείου. 

ΕΝΟΠΛΟΣ: Αν εκλεγείτε πρόεδρος της ΕΑΑΑ ποιες θα είναι οι πρώτες σας πράξεις ;

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Στις θέσεις μου αναφέρω ρητά ότι η δέσμη ενεργειών που έχω προτείνει στο εκλογικό σώμα  και οι όποιες τροποποιήσεις προκύψουν κατά το διάλογο που γίνεται στη προεκλογική περίοδο είτε με συνάδελφους, είτε με συλλόγους, είτε με άλλους φορείς θα έρθουν ως εισήγηση στο ΔΣ για έγκριση και ιεράρχηση, ώστε να αποτελέσουν τον οδηγό ενεργειών της επόμενης τριετίας, έναν οδηγό που θα αποτελέσει στο τέλος της θητείας του νέου ΔΣ το κριτήριο για να αξιολογηθεί η απόδοση και το έργο του.
Επίσης, θα ζητήσω ειδικά από όσους συνάδελφους δεν εκλεγούν να συστρατευθούν με το νέο ΔΣ ώστε να βοηθήσουν με τις απόψεις και θέσεις που προβάλλουν στη προεκλογική περίοδο προς το στόχο, πιστεύω όλων, για την αναβάθμιση του ρόλου της ένωσης. Ειδικά γι΄ αυτό θέλω να τονίσω ότι αν δεν εκλεγώ θα είμαι ο πρώτος που θα θέσω εαυτόν εις διάθεση του νέου ΔΣ για να με χρησιμοποιήσει σε ότι χρειαστεί.
Όμως, μέχρι να φθάσουμε στη πρώτη σύγκλιση του νέου ΔΣ θα ζητήσω πέραν της τυπικής  υποβολής έκθεσης πεπραγμένων, να εφαρμοσθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για πλήρη  οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης της απελθούσας διοίκησής από ανεξάρτητη αρχή, την εξέταση των ισολογισμών και απολογισμών των  τελευταίων ετών καθώς και να γίνει συνολική απογραφή της περιουσίας της Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά. 
Πέραν όμως αυτών, προετοιμάζομαι ήδη για την επόμενη ημέρα των εκλογών με στοχευμένες συναντήσεις και συζητήσεις με φορείς με τους οποίους θα συνεργαστώ, ώστε να υπάρχει πλήρης σχεδιασμός για την αποτελεσματική διοίκηση της ένωσης σύμφωνα με τις εκφρασμένες θέσεις μου από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξης μου ως υποψήφιου, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χρονική περίοδος χάριτος.

ΕΝΟΠΛΟΣ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε αυτή τη στιγμή στο εκλογικό σώμα;

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες και πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα τις έχει μελετήσει. και θα με εμπιστευτεί.. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι το εκλογικό σώμα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες και με τη ψήφο του να δώσει δύναμη στο νέο ΔΣ που θα προκύψει. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή τόσο πιο δυνατή και ενωμένη θα βγει η ένωση μετά από αυτές τις εκλογές. Αν το θέλετε και σε μορφή συνθήματος θα μπορούσα να το εκφράσω ως : « Συμμετέχω – Ψηφίζω – Καθορίζω το μέλλον της Ένωσης »


ΕΝΟΠΛΟΣ: Κύριε Πτέραρχε σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκληση μας και απαντήσατε στις ερωτήσεις μας, σας ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα σας.

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ με την σειρά μου το enoplos.gr για την πρόσκλησή του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο ταξίδι του στον ωκεανό του διαδικτύου.