«Πόρτα» από τη Λιβύη στην Τουρκία: «Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ελληνικές ΕΔ» – Παταγώδης αποτυχία Ακάρ-Ερντογάν στην Τρίπολη


Μπαίνει τέλος στη στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Λιβύης, καθώς όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες Ακάρ-Ερντογάν να προσεγγίσουν το Ισλαμιστικό κομμάτι των Λίβυων απέτυχαν, καθώς οι συνομιλίες γίνονταν με τη μειοψηφία.

Η Τουρκία, είχε ενεργοποιήσει κάθε διπλωματικό χαρτί για να μην επέλθει συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη. Όπως φαίνεται όμως, ανώτατος αξιωματούχος επισημαίνει πως η κυβέρνηση της Λιβύης γνωρίζει τις σκοπιμότητες του Ερντογάν και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.

«Μπορεί η Λιβύη και η Τουρκία να είναι ομόθρησκοι λαοί, όμως οι Λίβυοι ξέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και μόνο την εκμετάλλευσή τους για να δημιουργήσει την εμπλοκή που επιδιώκει στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ανώτατος Αξιωματικός από το Ελληνικό πεντάγωνο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα επιπλέον στοιχείο της απομόνωσης στην οποία έχει τεθεί τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και οι Αξιωματούχοι της χώρας του με τις πολιτικές που προσπάθησαν να χαράξουν στην περιοχή, επιχειρώντας να αυτοαναγορευτούν ως οι εξουσιαστές στη Μεσόγειο.Η προσπάθεια που επιδίωξε η Άγκυρα, με απλά λόγια και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι να μεθοδεύσει εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη γι’ αυτό και βρέθηκε στην χώρα της Μεσογείου το πρώην «γεράκι» της Τουρκίας και νυν υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, εξηγούν πως η κατάσταση η οποία επικρατεί στη Λιβύη αυτή τη στιγμή με κάτι περισσότερο από δυο διαφορετικά στρατόπεδα που ερίζουν για την κυβέρνηση στη χώρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τις όποιες συνομιλίες ενώ ο επηρεασμός της Άγκυρας που έχει ως δικούς της συνομιλητές τη μειοψηφία, αποτυγχάνει.
pentapostagma.gr