Αμερικανικό «χτύπημα» κατά Τουρκίας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία των Αρμενίων» – «Οι Οθωμανοί έσφαξαν 1,5 εκατ. ανθρώπους»
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν να «πονέσουν» βαθιά τον Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε με μια δήλωση Τραμπ σαφώς υπέρ των Αρμενίων, είτε ακόμη και με την πρόθεση αναγνώρισης της αιματηρής γενοκτονίας 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915, μετά από πιέσεις Αμερικανών γερουσιαστών.

Το θέμα είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει ωριμάσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ειδικά μετά το σόου των Τούρκων σωματοφυλάκων κατά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας για το θέμα αυτό: «Έχουμε μια ιστορική πραγματικότητα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Αυτό είναι γενοκτονία. Και όμως, στέλνουμε ένα πρέσβη στην χώρα, που ενώ πάει στο μνημείο του ολοκαυτώματος των Αρμενίων δεν θα είναι σε θέση να το ονομάσει γενοκτονία και αυτό είναι αρκετά ειρωνικό».

«Ήρθε η ώρα για εμάς να ξυπνήσουμε και να το ονομάσουμε αυτό που ήταν [Γενοκτονία]. Αυτό μας βοηθά να έχουμε αξιοπιστία στο μέλλον», δήλωσε ο έτερος γερουσιαστής Ed Markey .

Η Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με επικεφαλής τους γερουσιαστές Bob Menendez και Ed Markey, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκαναν πρόταση στον Πρόεδρο Τραμπ να δώσει εντολή στην πρέσβειρα  στην Αρμενία, Lynne Tracy, να πράξει το αυτονόητο σχετικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο γερουσιαστής Markey τόνισε για το θέμα αυτό: «Ήρθε η ώρα για εμάς να σηκωθούμε  και να το ονομάσουμε ως αυτό που ήταν, δηλαδή γενοκτονία».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να  εξάρουν την πολιτική μετάβαση της Αρμενίας, να ενθαρρύνουν τους πολιτικούς και να  λάβουν  συγκεκριμένα μέτρα για να αναθερμανθεί η σχέση ΗΠΑ-Αρμενίας, ξεκινώντας με μια διμερή φορολογική συνθήκη, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

«Η κυβέρνηση Τραμπ  αναγνωρίζει προσωπικά τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις μαζικές δολοφονίες, τις αναγκαστικές απελάσεις και τις θανατηφόρες  πορείες που στοίχισαν την ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ζωές Αρμενίων», κατέληξε η Αρμενική  Επιτροπή .

Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού για τις ΗΠΑ, το οποίο λόγω των κάκιστων σχέσεων Άγκυρας και Ουάσιγκτον, θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» πιθανόν από τον Τραμπ, κατά των βλέψεων και των επιδιώξεων του Ερντογάν.

Κυρίως όμως θα αποτελέσει μια σαφή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις κινήσεις της που αφορούν την σύμπραξη της με τον άξονα Τεχεράνη-Μόσχα-Πεκίνο, το οποίο αντιστρατεύονται σφόδρα οι ΗΠΑ.
pentapostagma.gr