“ Το αλαλούμ με τις κρίσεις των αξιωματικών συνεχίζεται “


Είμαστε θεατές των σχολίων των πολιτικών κομμάτων ,  σχετικών  με τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρατηρούμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  κατηγορούν  την κυβέρνηση για την αποστρατεία ικανών αξιωματικών για την προώθηση των ημετέρων. Φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει τα δικά τους  κατορθώματα . 

Τι το περίεργο ; Περίμεναν να αλλάξει κάτι ; Πως κάνετε έτσι ; Εσείς  δεν είστε οι δάσκαλοί τους ; Εσείς τους διδάξατε αυτή την λογική  . Μην βιάζεστε  ,   λίγο υπομονή και θα έρθει πάλι η σειρά σας να αποστρατεύσεται  αυτούς και να τοποθετήσετε τους δικούς σας , που περιμένουν στην γωνία ,  για  να ζήσουμε την αντιστροφή των ρόλων και   το “αλαλούμ” να συνεχίζεται .

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις “ μπάρμπα στην κορώνη “ δεν υπάρχει μέλλον όσο ικανός αξιωματικός  και να είσαι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων  . Το έργο αυτό το γνωρίζουμε , το ζήσαμε  , και αν δεν αλλάξουμε μυαλά η αρρώστια αυτή θα εξαπλώνεται και οι Ένοπλες Δυνάμεις  θα αποδυναμώνονται λειτουργικά . Ας  σοβαρευτούμε , να αφήσουμε τα “κροκοδείλια δάκρυα” και ας φροντίσουμε ως Πολιτεία  να θεσπίσουμε αξιοκρατικά θεσμικά  κριτήρια που να έχει λόγο και η βουλή ,  έστω  συμβουλευτικού χαρακτήρα ,   για την επιλογή των ικανότερων σε συνάρτηση με το όραμα των υποψηφίων   στελεχών  , για τις κρίσεις  τουλάχιστον των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων  .    

Οι αξιωματικοί είναι άτομα με αξίες , δεν παύουν όμως  να έχουν την ιδεολογία τους αφού ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία , είναι υποχρεωμένοι όμως να την κρατήσουν  για τον εαυατό τους και να την ασκήσουν  στην εκλογική διαδικασία.  

Συνεπώς  τα κόμματα οφείλουν να τους σεβαστούν με έργα  , και να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις ήσυχες να κάνουν την δουλειά τους  , αφού όλα τα κόμματα  ,  είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν να έχουν αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις ,  που θα εξασφαλίζουν  τα εθνικά μας συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

Γιώργος Τσιτσιλιάνος 
Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας στο “Ποτάμι”