BREAKING NEWS

[getBreaking results="25" label="recent"]

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ UAV-UMVs ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι κούρδοι έχουν κατασκευάσει UAV το οποίο έμφορτο με εκρηκτικά, το κατευθύνουν κατά τουρκικών στόχων προκαλώντας εκ του ασφαλούς απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και υλικές καταστροφές. Σημειωτέον ότι οι στόχοι δύναται να είναι στρατιωτικοί αλλά και μη στρατιωτικοί. Στα πλαίσια αυτά την πρωτοχρονιά του νέου έτους, οι κούρδοι τις πρωινές ώρες κάνοντας χρήση UAV με εκρηκτικά, προσέβαλαν με επιτυχία στρατιωτικούς στόχους στη ΝΑ Τουρκία στο Hakkari στη ΖΕ τουρκικού  Συντάγματος  που εδρεύει στην περιοχή του Semdinli.  Για το θέμα και τη δυνατότητα των κούρδων να εξαπολύουν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά των ΤΕΔ, είχε αναφερθεί σε ανάλυσή του πρίν από λίγο χρονικό διάστημα ο ο Μ. Ρούμπιν, Αμερικανός αμυντικός αναλυτής στο   American Enterprise Institute.

Ωστόσο και οι τούρκοι αντιλαμβανόμενοι την αξία στο πεδίο της μάχης που θα έχει ένα UAV  καμικάζι, προέβη στην παραγωγή του. Το τουρκικό UAV «καμικάζι» έχει την ονομασία ALPAGU,και  είναι έτοιμο για παραγωγή όπως αποκάλυψε ο ισχυρός άνδρας της SSM Ismael Demir.Το ALPAGU παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF-17. Ο ρόλος του είναι η πρόσκρουση σε στόχο και η εξουδετέρωσή του με την έκρηξη της πολεμικής κεφαλής που φέρει. Για τον έλεγχο του ALPAGU συχνά απαιτείται μόνο ένας στρατιώτης. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι

Βεληνεκές 5 χιλιομετρα

Μέγιστο ύψος 400 μέτρα

Βαρος 3.700 γραμμαρια

Διαστάσεις 125 mm x 65 cm

Στην ίδια κατηγορία η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει δύο UAV, τα KARGU και TOGAN. Το TOGAN προβλέπεται να χρησιμοποιεί κυρίως για τη συλλογή πληροφορίων. Το KARGU θα χρησιμοποιείται στον ίδιο ρόλο με το ALPAGU.


Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι κούρδοι και τούρκοι έχουν αντιληφθεί και έχουν εντάξει στο οπλοστάσιό τους τα UAV  καμικάζι. Εμείς;

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον  πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλαικής άμυνας ως χειριστές τους-μαχητές  κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο. Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες. Αλήθεια  για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο,  εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να  σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων  πεζοναυτών ή καταδρομέων , και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα; Επίσης κρίνεται επιτακτικό  η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θάλασσια UAV δηλαδή unmanned marine vehicles  τα λεγόμενα UMVs .

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές  ενός νησιού μας ,εκτοξευθούν μαζικά UAV και UMVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων. Τελειώνοντας πρέπει να επισημάνουμε  ότι τα παραπάνω UAV – UMVs  μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του  βεληνεκούς  τους, να προσβάλουμε στόχους  στρατιωτικούς και μη , τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο  και στο εσωτερικό της Τουρκίας . Κλείνοντας θα επισημαίναμε  ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει κατασκευάσει antidrone όπλο. Αξίζει όμως να σημειωθούν επ’ αυτού τα εξής:

Ο Αϊτεκίν Γκιουτσλού , που παράγει το πρώτο ηλεκτρομαγνητικό όπλα στην Τουρκία το ¨Αντί-Drone¨, δήλωσε πρό μηνών  πως ενίοτε φτάνουν κυκλοφορίες πως σε κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις θα γίνουν ¨βομβιστικές επιθέσεις με drone¨ και ότι για αυτό υπάρχει αυξημένη ζήτηση από υπηρεσίες πληροφοριών. Επίσης δήλωσε  ότι ¨Τα όπλα ¨αντί ΜΕΑ¨ 4ης έκδοσης που έχουμε παραδώσει για χρήση στην συνοριακή γραμμή ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι αποτελεσματικά ενάντια σε όλα τα γνωστά ΜΕΑ. Επίσης δήλωσε πως έλαβε πρόσκληση από την Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), ώστε το ¨αντί ΜΕΑ¨  να ενταχθεί στον κατάλογο με τα βιομηχανικά προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Γκιουτσλού ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει θετικά στις εξαγωγές του προϊόντος και ότι μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων προετοιμασιών το προϊόν Harpe Arge θα ενταχθεί στον κατάλογο της SSM. Επίσης είπε : ¨Σχεδιάζονται σταθεροί  αντι-ΜΕΑ σταθμοί  οι οποίοι θα δύνανται να εξουδετερώσουν τα ΜΕΑ από απόσταση 15 χλμ, θα έχουν κινητήρα δύο αξόνων και θα έχουν την στήριξη ηλεκτροοπτικών και θερμικών καμερών.

Η εταιρία μας έστω και αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, κάνει εργασίες ώστε να αξιοποιεί όλα τα αιτήματα που έρχονται από το στρατιωτικό προσωπικό μας που αποτελεί και την επιχειρησιακή μας δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε για τις ειδικές δυνάμεις το σχέδιο αντίληψης ερχόμενων τρομοκρατών ονόματι  Χ. Οι πρώτες δοκιμές γίνονται στο Σέμντινλι. Στην κατεύθυνση των αιτημάτων, προστίθεται υποδομή λογισμικού  κινητού τηλεφώνου και μικρο-ραντάρ, κάτι που θα αυξήσει  την ισχύ των ομάδων κρούσης μας στο πεδίο της μάχης . Ένα άλλο σχέδιο που αναπτύσσει η εταιρία μας είναι ένα μη επανδρωμένο όχημα στεριάς με 8 ρόδες και βάρους 500 κιλών που θα υποστηρίζει  τα θωρακισμένα οχήματα. Μέχρι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της υποδομής του λογισμικού που θα χρησιμοποιείται στο ρομπότ αυτό. Σχεδιάζουμε να αρχίσουμε δοκιμές επί του πεδίου στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.  Το σχέδιο μας θα κάνει αξιολόγηση των απειλών σε μια απόσταση 5 χλμ γύρω από τα θωρακισμένα οχήματα  και αν χρειαστεί θα δύναται να απαντά με πυρά κατά του εχθρού. ¨

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι τούρκοι είναι πολύ μακριά ακόμη από το να τεθεί σε εφαρμογή το antidrone πρόγραμμά τους , αφού στην περιοχή του Semdinli όπου το δοκιμάζουν, οι κούρδοι τους χτύπησαν με drones καμικάζι όπως προανέφερα. Επίσης κάθε όπλο που αναχαιτίζει άλλο οπλικό σύστημα  έχει ένα «σημείο κορεσμού», το οποίο αν ο επιτιθέμενος το περάσει , τότε δεν μπορεί ο αμυνόμενος να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά. Συνεπώς και αν ακόμη οι τούρκοι κατασκευάσουν και χρησιμοποιούν το antidrone όπλο τους, σε ένα κορεσμένο  περιβάλλον  στο Αιγαίο από ελληνικά  UAV και UMVs καμικάζι, θα έχουν πολλές  και δυσαναπλήρωτες απώλειες τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε ηθικό και υποδομές

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (εα) –Αναλυτής-Συγγραφέας