BREAKING NEWS

[getBreaking results="20" label="recent"]

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΑΒΔΑ :Η Βαγδάτη, δεν είναι ήρεμη: Ο Τραμπ σέρνει το Ιράκ σε πόλεμο.


Η Μόσχα φοβάται ότι μετά την αποχώρηση του συνδικάτου από τη Συρία, η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει την επικράτεια του Ιράκ για να διεξάγει επιχειρήσεις στη χώρα αυτή. Η Βαγδάτη λέει ότι δεν θα το επιτρέψει. Το Ιράκ έχει κυριαρχία;

Έχει υποβληθεί νομοσχέδιο στο ιρακινό κοινοβούλιο, το οποίο αναφέρει ότι θα τερματίσει τη συμφωνία ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Κυριακή ο πρώτος αντιπρόεδρος ομιλητής της Βουλής, Χασάν Karim Kaabi, αναφέρθηκε από την εφημερίδα ιρακινό- κουρδικού Rudaw. Ο Καάμπι ήταν δυσαρεστημένος

με το σχόλιο του Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ προκειμένου να μπορέσουν να «ακολουθήσουν το Ιράν». Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το δήλωσε αυτό την Κυριακή σε συνέντευξη στο CBS ,στο «Face the Nation»
Ο κ. Καάμπι ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι «μια κραυγαλέα παραβίαση της κυριαρχίας και της εθνικής θέλησης». Υποσχέθηκε ότι κατά την επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, οι νομοθέτες θα περάσουν έναν νόμο για να τερματίσουν «την συμφωνία ασφαλείας με την Αμερική, εκτός από την παύση της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και ξένων συμβούλων στο ιρακινό έδαφος». Το Rudaw σημειώνει ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ ολοκλήρωσε τη σύνοδο στα τέλη Ιανουαρίου. Αναμένεται να συνεχιστεί το Μάρτιο μετά το διάλειμμα.Η εκτελεστική εξουσία εξέφρασε επίσης οργή στο Tραμπ. Ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαράχ Σαλίχ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ζήτησε από το Ιράκ να του επιτραπεί να έχει αμερικανικά στρατεύματα για να «παρακολουθήσει το Ιράν », γράφει ο Αλιαζίρα. Ο ιρακινός ηγέτης, μιλώντας σε φόρουμ στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα αυτή βρίσκονται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών με συγκεκριμένο καθήκον για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και ότι όλες οι ενέργειες που πραγματοποιούνται εκτός αυτού του πλαισίου είναι «απαράδεκτες».

«Μην υπερφορτώνετε το Ιράκ με τα προβλήματά σας», δήλωσε ο Salih. «Για το Ιράκ, έχει θεμελιώδες ενδιαφέρον να έχουμε καλές σχέσεις με το Ιράν» και άλλες γειτονικές χώρες, πρόσθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενέργειες του Tραμπ έχουν εξοργίσει το ιρακινό κατεστημένο. Μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανικού προέδρου στην αεροπορική βάση al-Asad στο δυτικό Ιράκ τον Δεκέμβριο, υποχρέωσε τον ιρακινό πρωθυπουργό, Adilla Abdul Mahdi ,να τον κατηγορήσει ότι παραβίασε τους όρους που έθεσε η Βαγδάτη. Υπενθύμισε στο Τραμπ ερήμην ότι οι στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ είναι ιρακινές βάσεις και οι ξένοι είναι μόνο σαν «καλεσμένοι». «Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στο Ιράκ», είπε. «Υπάρχουν μόνο ιρακινές βάσεις όπου υπάρχουν αμερικανοί και μη αμερικανοί στρατιώτες».

Όπως είπε, στη «Pravda.Ru» ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών της Franklin Roosevelt, στο MSU, Γιούρι Rogulov « ένα σημαντικό τμήμα της ιρακινής κοινωνίας απαιτεί την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν τέτοια συναισθήματα στο εγχειρίδιο.» «Δεν πρόκειται μόνο για συμβούλους, αλλά για περίπου 10.000 στρατιωτικούς του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας. Αλλά δεν είναι σίγουρος ότι αυτός ο λογαριασμός θα συνεχιστεί. «Το Ιράκ παίζει το παιχνίδι του, προσπαθώντας τώρα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και μάλιστα προτιμά να αγοράσει όπλα στη Ρωσία αλλά οι Ιρακινοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση «, δήλωσε ο Γιούρι Ρογκούλεφ.» Όταν οι ιτινόβιτς πλησίαζαν στη Βαγδάτη και κατέλαβαν την επικράτεια της χώρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας. Δεν νομίζω ότι μετά από αυτό θα σπάσουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «, κατέληξε ο πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου σε συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του, Μουχάμαντ Αλί αλ-Χακίμ, ότι η Μόσχα ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιλύσουν «γεωπολιτικά καθήκοντα» στο Ιράκ. «Φυσικά, αναμένουμε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα εκπληρώσει τους δηλωμένους στόχους, δηλαδή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βοήθεια της ιρακινής κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και να μην λύσει καθόλου τα γεωπολιτικά καθήκοντα στην περιοχή αυτή με Αμερικανικούς μονομερείς στόχους «, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η Μόσχα εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί από το Ιράκ θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Συρία με αερομεταφορές και μπορούν επίσης να σχηματίσουν ζώνη χωρίς πτήσεις για πιθανή τουρκική απομόνωση στο βορρά.

https://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/04-02-2019/1406239-bagdad-0/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΑΒΔΑ : Corfiatiko.blogspot.com