BREAKING NEWS

[getBreaking results="20" label="recent"]

Eντατικές συνεκπαιδεύσεις ελληνικών ΕΔ και αμερικανικών δυνάμεων – Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα ελληνοτουρκικά


Εντατικές συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρέθηκαν επί ελληνικού εδάφους είχαμε τον Ιανουάριο λόγω επικείμενων «θερμών» εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Πιο αναλυτικά, το διάστημα 6-12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και την ηπειρωτική Μαγνησία με τη συμμετοχή μονάδων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (22 ΜEU) των ΗΠΑ.

Μια μέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η αρχική φάση με διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας δυνάμεων της 22 MEU από το αποβατικό πλοίο USS «ARLIGTON» (LPD-24) στον Παγασητικό Κόλπο. Στην ακτή της Νέας Αγχιάλου αποβιβάστηκαν πρώτοι 170 Αμερικανοί πεζοναύτες με 9 τεθωρακισμένα LAV-25 και οχήματα HUMVEE ενώ στις 6 Ιανουαρίου εκτελέστηκε απόβαση 23 τεθωρακισμένων αμφίβιων AAV-7A1 και 273 Αμερικανών Πεζοναυτών.

Ακολούθως Έλληνες και Αμερικανοί Πεζοναύτες αναπτύχθηκαν με τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών όπου και πραγματοποιήθηκε σειρά δραστηριοτήτων όπως:

– Σενάριο Έρευνας Διάσωσης χειριστή που έχει καταρριφθεί.

– Εκπαίδευση σε διαδικασίες κίνησης τεθωρακισμένων σε χιονοσκεπείς περιοχές.

– Βολές Α/Κ πυροβόλων Μ109 των 155 mm.

– Εκπαίδευση στοιχείων ελεύθερων σκοπευτών.

– Εκπαίδευση σε διαδικασίες αίτησης παροχής Εγγύς Υποστήριξης (JTAC)  σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ και AH-64D της Αεροπορίας Στρατού,

– Παροχή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS) από μαχητικά F-16 της ΠΑ και AV-8B Harrier των Πεζοναυτών.

– Βολές με το σύνολο του φορητού οπλισμού.

– Βολές με Α/Τ όπλα.

– Βολές αρμάτων μάχης Leopard 1A5.

– Βολές πυροβόλου των 25mm (LAV -25) και πολυβόλων 0,50in (Μ113).

– Βολές όλμων των 4,2 in και 81 mm.

Το σενάριο της τελικής φάσης αφορούσε την εξουδετέρωση εχθρικής δύναμης μεγέθους λόχου από συνδυασμένη δύναμη δύο Μηχανοκίνητων Λόχων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 22 MEU αντίστοιχα, με υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων και πυρών πυροβολικού.

Στις 24 Ιανουαρίου, το προσωπικό της 4ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (4th Combat Aviation Brigade), της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, και ο Ελληνικός Στρατός  πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, ως μέρος μιας άσκησης συνδυασμένων όπλων στο Λιτόχωρο Πιερίας.Η τελική φάση της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολών Λιτοχώρου Πιερίας, όπου υπό τη μορφή ασκήσεως τα αμερικανικά Apache μαζί με τα Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά.

Το σενάριο αφορούσε τη διάσωση φίλιου χειριστή που είχε καταρριφθεί. Συμμετείχαν επίσης δύο CH-47F Chinook καθώς και ένα ειδικά διασκευασμένο νοσοκομειακό UH-60L Blackhawk.

Όπως δήλωσε ο Λοχαγός του αμερικανικού Στρατού Mitchell McKearn, που ήταν ο σχεδιαστής και υπεύθυνος αξιωματικός των βολών με πραγματικά πυρά (CALFEX):

«Η αποστολή μας εδώ,  ως Μονάδα εναλλαγής της  Atlantic Resolve, είναι να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας και να φέρουμε σε πέρας τις αποστολές που μας έχουν ανατεθεί , να είμαστε έτοιμοι για την αποτροπή πιθανών απειλών και να υποστηρίξουμε την άμυνα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, με την ενίσχυση της πολυεθνικής διαλειτουργικότητος. Η χώρα αυτή (σ.μ η Ελλάδα)  παρέχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία για ιδιαίτερη εκπαίδευση, με την Ελληνική Αεροπορία Στρατού και του Έλληνες Πεζοναύτες, με την εκτέλεση επιχειρήσεων πάνω από θάλασσα, σε ορεινά  περιβάλλοντα μεγάλων υψομέτρων, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες πτήσεως»

O Διοικητής του 505 Τάγματος ΠΝ Ταγματάρχης Γεώργιος Μανώλης του Ελληνικού Στρατού:

«Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ασκήσεις θα φέρουν πολλά οφέλη στο προσωπικό των ΝΑΤΟικών συμμαχικών δυνάμεων. Μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε από συναδέλφους που έχουν αναπτυχθεί σε όλον τον κόσμο και χρησιμοποιούν τεχνολογίες, καινούργιες για μας».

Οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, Αμερικανοί χειριστές μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, ξεκίνησαν δοκιμές στα  RQ-7Bv2 στο Στεφανοδίκειο στη Βάση της 1ης ΤΑΞΑΣ.

pentapostagma.gr/