Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως


Οι περισσότερες αναφορές για τις διεθνείς πωλήσεις όπλων επικεντρώνονται στους μεγαλύτερους πωλητές. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην αναπτυσσόμενη αγορά. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρχουν πωλήσεις χωρίς αγοραστές και αυτή η πλευρά της εξίσωσης επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής αγοράζουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων όπλων. Ο μεγαλύτερος πελάτης όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά στον κόσμο, είναι η Σαουδική Αραβία, όπου οι αγορές αυξήθηκαν κατά 192% σε διάστημα πέντε ετών.

Με την ντροπή του ατέρμονου πολέμου στην Υεμένη να συνεχίζεται, και πάντα αναζητώντας έναν πόλεμο με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία έχει δει τις στρατιωτικές της δαπάνες να φτάνουν στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατες εκτιμήσεις έχουν θέσει τη Σαουδική Αραβία στον τρίτο πιο δαπανηρό στρατό στη Γη, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και μπροστά στη Ρωσία.

«Όπλα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία είναι σε μεγάλη ζήτηση στον Κόλπο, όπου οι συγκρούσεις και οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο. Η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία αύξησαν δραματικά τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο τα τελευταία πέντε χρόνια » λέει ακόμη η έρευνα.

Αντίθετα από τις ΗΠΑ, την Κίνα ή τη Ρωσία, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει ένα τεράστιο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα δεκαετιών για να παράγει όλα τα όπλα του πολέμου. Αντ ‘αυτού, οι Σαουδάραβες αναλώνονται σε συμβάσεις στο εξωτερικό, αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες όπλων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.Οι Σαουδάραβες δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης σε αυτό, αλλά δεν είναι σαφές πόσο βιώσιμο είναι και αυτό.


Ο Jeff Abramson, ένας μελετητής της Ομάδας Ελέγχου των Όπλων, μιας ομάδας υπεράσπισης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της υπεύθυνης συμπεριφοράς, αντί να ενθαρρύνουν το εμπόριο σε κατασταλτικά και ανεύθυνα καθεστώτα, όπως στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ», τόνισε.

Ήδη, τα εγκλήματα πολέμου στη Σαουδική Αραβία τροφοδοτούν πολλές εκκλήσεις για να επανεξετάσουν οι πωλητές τις πωλήσεις όπλων σε αυτούς. Εκτός αυτού, οι Σαουδάραβες δαπανούν το 10% του ετήσιου ΑΕΠ τους σε εισαγόμενο στρατό ως επί το πλείστον, γεγονός που αποτελεί βαρύ φορτίο για την οικονομία τους.

Στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες έχουν εγκρίνει ψηφίσματα για να τερματίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δεσμεύθηκε να ασκήσει βέτο στο έγγραφο εάν φτάσει στο γραφείο του.
pronews.gr