Πολεμώντας τα τουρκικά Leopard-2A4 στη Μεγαλόνησο: Ανάκτηση ποιοτικής υπεροχής


Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της Κύπρου να προμηθευτεί μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης Leopard-2A4, προκειμένου να αντισταθμίσει την επιθετική κίνηση της Τουρκίας να ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις με τουλάχιστον μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης Leopard-2A4 και με αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χιλιοστών.

Γράφουν οι Γιάννης Νικήτας & Ευθύμιος Λάζος

Η Εθνική Φρουρά συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) περιλαμβάνει 13.000 άνδρες και γυναίκες, σε ένα Σώμα Στρατού, με δύο Μεραρχίες Πεζικού (ΠΖ), με μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘ), μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/Κ) της ΕΛΔΥΚ και 2 Ταξιαρχίες ΠΖ. Τέλος, όσον αφορά τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων υπάρχει ένα Σύνταγμα Καταδρομών συν την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Φυσικά, η βασική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς είναι η μεγάλη δεξαμενή των εφέδρων αλλά και η ελληνική υποστήριξη. Ας ελπίσουμε πως δεν θα βρεθεί ένας ακόμα πολιτικός ηγέτης να αναφερθεί στην περίφημη φραση «Η Κύπρος κείται μακράν». Από την άλλη μεριά, οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής διαθέτουν προσωπικό 41.000 ατόμων υπαγόμενοι σε ένα Σώμα Στρατού, με δύο μεραρχίες ΠΖ, 1 ΤΘ ταξιαρχία, 2 Μ/Κ ταξιαρχίες με την μια εκ των δύο να είναι της Τουρκικής Δύναμης Κύπρου και εν κατακλείδι αναφορικά με τις ειδικές επιχειρήσεις εδρεύουν τρία τάγματα Καταδρομών και ένα τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αδιαμφισβήτα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Εθνικής Φρουράς απορρέει σε αυτόν τον τομέα. Η πρόσφατη απόκτηση των 41 μεταχειρισμένων 41 T-80U/UK προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες επιχειρησιακές ικανότητες στην Εθνική Φρουρά. Συνολικά, συγκροτείται ένα αρματικό δυναμικό της τάξης των 82 σύγχρονων αρμάτων μάχης με πυροβόλο 125 χλστ. και δυνατότητα μάχης ημέρα και νύχτα.

Η Κύπρος αγόρασε τα πρώτα Τ-80 τον Οκτώβρη του 1996 έναντι 174 εκατ. δολαρίων ενω τον Οκτώβριο του 2009 προμηθεύτηκε άλλα 41 έναντι κόστους 115 εκατ. δολαρίων. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Το Τ-80 διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα επαναγεμίσεως βλημάτων σε δύο παρτίδες των 28 βλημάτων με ελάχιστη γέμιση τα 7,5 δευτερόλεπτα και μέγιστη τα 19,1, το πυροβόλο του δύναται να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 5.000 μέτρων την ημέρα και 2600 μέτρα την νύχτα απόρροια του θερμικού σκοπευτικού Agava, ενω η θωράκιση του άρματος περιλαμβάνει....