Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστροφής της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο Δημόσιο


Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο Δημόσιο μέσω των συντάξεων.

Τα αναδρομικά από την περικοπή των δώρων και των συντάξεων λόγω του νόμου Κατρούγκαλου προβληματίζουν την κυβέρνηση η οποία όπως όλα δείχνουν είναι διατεθειμένη να καταβάλλει κάποια ποσά μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετάει λύσεις ώστε να είναι έτοιμο μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει ανακοινώσεις καθώς το ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο την πιέζει ακόμη περισσότερο.

Στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση είναι για τον δημόσιο τομέα η επιστροφή της 13ης σύνταξης και 13ου μισθού ενώ μελετάται και σενάριο επιστροφής κάποιων ποσών μέσω των συντάξεων λόγω της μείωσης που υπέστησαν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Κάποιοι στην κυβέρνηση σε πηγαδάκια κάνουν λόγο για την επιστροφή των αναδρομικών σε πολλές δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Η απόφαση αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εν ενεργεία υπαλλήλους που περιμένουν τις εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσουν διαφορές, το κόστος των οποίων μπορεί να αγγίξει και τα 15 δισ. ευρώ.Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν αγωγές εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019.

Επίσης για τις συντάξεις το κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών –σε περίπτωση που επιστρέφονταν σε όλους– ανέρχεται σε περίπου 175 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς τα δώρα, αλλά μόνον οι περικοπές του 2012, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ν. 4051 και 4093).

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr - Αλεξάνδρα Κλειδαρά


Loading...