BREAKING NEWS

[getBreaking results="20" label="recent"]

Αρχιλοχίας Θεόδωρος Μητρόπουλος: Με τα Μάτια των Παιδιών βλέπουμε καλύτερα.


Διοργανωτές: Ελένη Λουαράση και Θεόδωρος Μητρόπουλος 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η επικοινωνία της τέχνης, ως μέσω του πολιτισμού, καθώς οι άνθρωποι έχουμε κοινά χαρακτηριστικά σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η Θεσσαλονίκη ως μια πολυπολιτισμική πόλη, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και διαμορφώνει μια κοινωνία με θετική αναγνώριση, είναι πόλη ανθρώπινη, είναι πόλη φιλόξενη. Όραμά μας είναι να γίνει μια πόλη υπεύθυνη για τα παιδιά της, την κληρονομιά της και το μέλλον της! 

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, γνωστό σε όλους με την αγγλική λέξη "bullying", με τον όρο ρητορική του μίσους στα ελληνικά, είναι μια κατάσταση που πρέπει να μας προβληματίζει όλους ώστε να δημιουργήσουμε νέες προδιαγραφές και διαφορετικές μεθόδους διάδρασης για την ενημέρωση και προστασία των νέων. 

Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνίσταται σε όλες της μορφές έκφρασης που διαδίδουν, προτρέπουν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών".Η 7η τέχνη έχει καταθέσει πολλές δημιουργίες σχετικού προβληματισμού ανά την ιστορία της, ταινίες είτε μυθοπλασίας είτε τεκμηρίωσης. Η επιλογή μας για την ημέρα αυτή, είναι ενός δημιουργού που σέβεται το παιδί, όπως ο ίδιος ο Γουές Άντερσον μας επικοινωνεί πάντα έναν ολόκληρο κόσμο μέσα από την κάθε του κίνηση. Η ταινία The Moonrise Kingdom- Ο Έρωτας του Φεγγαριού, ήταν η ταινίας έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Καννών.

Με αφοπλιστικά φυσικό τρόπο, και με παιχνιδιάρικη διάθεση ο Γουές Άντερσον κινηματογραφεί τον αθώο, κεραυνοβόλο έρωτα των δύο ηρώων του, οι οποίοι στο κατώφλι της εφηβείας τους, βιώνουν το ξύπνημα της σεξουαλικότητας. Την απρόσμενη ευτυχία του Σαμ και της Σούζυ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λόγια του τραγουδιού της Françoise Hardy, «C’est le temps de l’amour, le temps des copains et des aventures». Ο σκηνοθέτης με πρόσχημα αυτήν την περιπέτεια θέτει ξανά το ζήτημα της σχέσης παιδιών και γονιών ή καλύτερα του νεανικού-εφηβικού κόσμου και του κόσμου των ενηλίκων. Η κατασκήνωση, στα πλαίσια της οποίας ξεκινά η δράση, με τους αυστηρούς κανόνες της δεν μπορεί να μην παραπέμψει στην προγραμματισμένη ζωή των μεγάλων, που καταντούν νευρωτικοί ασφυκτιώντας κάτω από τα δεσμά της.

Αντίθετα, τα παιδιά απελευθερωμένα, χαίρονται την απλότητα και την ομορφιά της ζωής «βγάζοντάς τα πέρα» χωρίς πολλές δυσκολίες. Στο τέλος, θα λέγαμε ότι αντιστρέφονται οι όροι και οι τρελοί δεν είναι τα παιδιά που έχουν αποδράσει αλλά όλοι οι υπόλοιποι.

Αντί χρηματικού ποσού , Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας ,φαρμάκων & ειδών πρώτης ανάγκης  ως συμβολή στο έργο της Κοινωνίας Αγάπης και προσφοράς «Γέροντας Παΐσιος»


Loading...