BREAKING NEWS

[getBreaking results="20" label="recent"]

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα: Ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες η συνεδρίαση της ΠΓ – Το BLOOMBERG Βλέπει συντριβή
Τα «μαχαίρια» βγήκαν και επίσημα στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας, κατά την συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου 4,5 ώρες μετα- δύο ημέρες μετά το σοκ των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης- και αρκετά στελέχη, κυρίως των «53», έχουν βάλει στο στόχαστρο το πρωθυπουργικό περιβάλλον και το επικοινωνιακό του επιτελείο, κατηγορώντας συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη, κεντρικό θέμα ήταν η καμπάνια και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι βρέθηκε η χαραξη στρατηγικου σχεδιασμού, μετά το «χαστούκι» που έδωσε, κυρίως, η μεσαία τάξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το μήνυμα που θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εν όψει των εθνικων εκλογών.

Όλα τα στελέχη ανέδειξαν θέμα επικοινωνίας και στο τέλος αποφασίστηκε ότι θα αλλάξει η επικοινωνιακή ομάδα, καθώς και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.

Το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ήταν στο τραπέζι, με τα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, να τάσσονται υπέρ, χωρίς να εκφράζονται διαφωνίες.

«Πολλές από τις επιλογές, αλλά και το ύφος κάποιων στο Μαξίμου δεν αρμόζει στο ήθος Αριστεράς» έλεγαν έντονα στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάσε τη Δευτέρα, τονίζοντας πως έστειλαν πολλούς εκτός του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν να αναδείξουν από ένα αρνητικό, το οποίο κατά την άποψή τους έπαιξε ρόλο στην ήττα αυτή.

Σε ό, τι αφορά το θέμα της διεύρυνσης, αρκετά στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτό το άνοιγμα βοήθησε ενόψει ευρωεκλογών, κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως χρήσιμοι, αλλά ως στελέχη τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε «αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών», έλεγαν χαρακτηριστικά στο κυβερνών κόμμα, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ

Στην παραδοχή πως είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Υποστήκαμε μεγάλη φθορά από το 2015 και μετά» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ακόμα και ως μια «πρώτη στρατηγική νίκη που έχει επιτευχθεί» εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ « θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά».

Ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε παράλληλα ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν τις ευρωεκλογές ενώ όπως είπε δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε όλα τα στοιχεία και ότι ο ίδιος τον απομόνωσε.

«Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος που τον απομονώνει;» διερωτήθηκε τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο των συντρόφων του, οι οποίοι του επιρρίπτουν ευθύνες για την τακτική που ακολουθήθηκε.

ΤΟ BLOOMBERG ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι αγορές προεξοφλούν ήδη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σύμφωνα δε με το Bloomberg, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους, καθιστώντας μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου αστάθειας με αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

Σχετικά με την επίτευξη αυτοδυναμίας, το Bloomberg σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στην ελληνική βουλή και εκτιμά ότι μπορεί να είναι 6 ή και 7 κόμματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Γ. Βαρουφάκη, το ΜεΡΑ25.

Παράλληλα, το Bloomberg επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «τα πράγματα δεν φαίνονται κατά για τον 44χρονο Τσίπρα», καθώς ο «προσανατολισμένος προς τις αγορές και φιλικός προς την επιχειρηματικότητα» Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Η τετραετής θητεία του ΣΥΡΙΖΑ επίσημα δεν θα έληγε μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη «σφυροκόπησε» τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή κερδίζοντας τις ευρωεκλογές κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που δεν άφησε άλλο περιθώριο στον Τσίπρα, παρά να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές», υπογραμμίζει το οικονομικό πρακτορείο.