Ένδειξη κλιμάκωσης από την Τουρκία - Τι έγινε σήμερα στο Αιγαίο


Περίπου στις 10 το πρωί ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έσπευσαν στην περιοχή του Αη Στράτη για να αναχαιτίσουν αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, αναφέρει το militaire.gr . Ο Τούρκος χειριστής αντέδρασε κάνοντας άφεση αερόφυλλων (flares) κίνηση που αποτελεί οπωσδήποτε ένδειξη κλιμάκωσης, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός και γι΄ αυτό το λόγο αμέσως αναφέρθηκε στον Α/ΓΕΑ που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο συνέδριο της ΠΑ στην Σχολή Ικάρων στο Τατόϊ.


Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αμφισβήτηση των Τούρκων θα παραμείνει σε φραστικό επίπεδο ή εάν θα δοκιμάσει κάποιου είδους τετελεσμένο στέλνοντας εκεί κάποιο ερευνητικό σκάφος ή ακόμη και γεωτρύπανο. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Την πιο πρόσφατη φορά όταν η Τουρκία δοκίμασε να στείλει το ερευνητικό σκάφος ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το ερευνητικό σκάφος Barbaros κινήθηκε στα όρια ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Η Ελλάδα απέστειλε τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και παρότι η Τουρκία υποστήριξε ότι το τουρκικό σκάφος παρενοχλήθηκε από το ελληνικό, το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε.

Το ερώτημα είναι εάν τώρα θα δοκιμάσει η Τουρκία μια πιο μεγάλη και σαφή αμφισβήτηση.
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr/