NEWSROOM

[getBreaking results="20" label="recent"]

Η ΕΛ. ΑΣ. θωρακίζει περιοχές με εγκληματικότητα στο κόκκινο - Ποιες είναι αυτές


Σχέδιο της ΕΛ. ΑΣ. να θωρακίσει περιοχές με εγκληματικότητα που βαράει στο κόκκινο ετοιμάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πιο αναλυτικά, σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αττική με "χαρτογράφηση" των "κόκκινων" σημείων ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές και την καθοδήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η ενίσχυση της "εμφανούς αστυνόμευσης" στις γειτονιές και η αύξηση των συλλήψεων είναι ο στόχος.

Εκτός από την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, υπάρχουν ρητές εντολές να ενισχυθεί άμεσα και η ΟΠΚΕ που μπορεί να συμμετάσχει σε καταδιώξεις ληστών αλλά και σε επικίνδυνες επιχειρήσεις.

"Όλες οι περιοχές της Αθήνας χρειάζονται αστυνόμευση. Η καθεμία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ωστόσο για εμάς είναι σημαντικό να δοθεί βαρύτητα παντού χωρίς διακρίσεις" σχολίασε πηγή από του υπουργείο στην εφημερίδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εγκληματικότητα εντοπίζεται στη Δυτική Αττική και στις περιοχές Μενίδι, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια.

Αυξημένη εγκληματικότητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται και στα νότια προάστια, με διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό.

Το προαναφερθέν σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχει κάποιο «σταθερό» χρονοδιάγραμμα, έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά για τις «ειδικές δράσεις» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο «άβατο» της πρωτεύουσας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί, παρατηρείται, κυρίως, στη Δυτική Αττική και στις εξής περιοχές: Μενίδι, Ζεφύρι και Ανω Λιόσια. Οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι επιθέσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ η παραβατικότητα έχει φτάσει στα ύψη.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως πριν από λίγα χρόνια ένας μαθητής, ο Μάριος Σουλούκος, έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μέσα στο σχολείο του. Εχουν περάσει δύο χρόνια και έως σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, παρά τις εκτεταμένες έρευνες της Ασφάλειας, που «κόλλησαν» στην έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων για να στοιχειοθετηθεί κάποια κατηγορία και να εντοπιστεί ο δράστης, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα. Στην περιοχή παρατηρείται επιπρόσθετα και εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και εγκληματικότητα ανηλίκων…

Αυξημένη εγκληματικότητα, κυρίως με διαρρήκτες που έχουν προτίμηση στις… υπερπολυτελείς κατοικίες, παρατηρείται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στα νότια προάστια και σε περιοχές όπως είναι η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό. Οι σπείρες, κατά βάση Γεωργιανών αλλά και Αλβανών σε συνεργασία με Ελληνες, συνήθως παρακολουθούν τα θύματά τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν». Ορισμένοι δεν διστάζουν να σημαδέψουν τα σπίτια, ενώ τις περισσότερες φορές κινούνται με κλεμμένα οχήματα ή αυτοκίνητα με παραποιημένες πινακίδες.

Αντίστοιχες σπείρες δρουν στα βόρεια προάστια σχεδόν όλο τον χρόνο, με το πρόβλημα και στα δύο σημεία να μην έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις διαρκείς και μεγάλες επιχειρήσεις και εξαρθρώσεις συμμοριών από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Αρκετές φορές οι δράστες χρησιμοποιούν… ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις κινήσεις των αστυνομικών, ενώ είναι ιδιαίτερα επιθετικοί με τα θύματά τους.

Το άλλο «φλέγον» θέμα που απασχολεί είναι αυτό της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα τουριστικά σημεία. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η αύξηση της μικροεγκληματικότητας, με τα συμβάντα των ληστειών ακόμη και για λίγα ευρώ να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Τα παραπάνω φαινόμενα αναμένεται να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση των περιπολιών, ενώ έχουν ήδη «πιάσει δουλειά» και οι Μαύροι Πάνθηρες της ΕΛ.ΑΣ., με διαρκείς υπηρεσίες σε τουριστικά σημεία της Αθήνας.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας συνεχίζουν τη δουλειά τους σε σταθμούς του μετρό, όπου παρατηρούνται κλοπές κινητών τηλεφώνων και πορτοφολιών των επιβατών. Σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα υπάρχει και στα Εξάρχεια, με τις κλοπές οχημάτων αλλά και τις ληστείες που γίνονται στον δρόμο να είναι σχεδόν καθημερινές.

Ενίσχυση της ΟΠΚΕ

Η συγκεκριμένη αστυνομική υπηρεσία συγκαταλέγεται στις πιο μάχιμες της ΕΛ.ΑΣ. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ωστόσο, και επί των ημερών των πρώην υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, αλλά και Ολγας Γεροβασίλη, οι «μάχιμοι» έκαναν μέχρι και… σκοπιές σε σταθερούς στόχους, σε εκδηλώσεις… κυβερνητικών στελεχών, ακόμη και στο σπίτι του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Φλαμπουράρη στα… Εξάρχεια. Πλέον αυτό έχει σταματήσει και οι ομάδες έχουν επιστρέψει στην κανονική τους δουλειά: Στη μάχη κατά της σκληρής εγκληματικότητας και στην καταστολή της δράσης επικίνδυνων κακοποιών που κυκλοφορούν… ελεύθεροι και ωραίοι. Επιθυμία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου, είναι να ενισχυθούν οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας από τη «δεξαμενή» των 1.500 ειδικών φρουρών, οι οποίοι πρόκειται να προσληφθούν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον Νοέμβριο.