Αιφνιδιαστικά άσκηση «Πυρπολητής»: Ενεργοποιήθηκε η «Δύναμη Δέλτα» – Σενάριο ανακατάληψης νησιού


Οι στιγμές είναι κρίσιμες το τελευταίο διάστημα στη περιοχή μας. Η Άγκυρα διεκδικεί πλέον τα πάντα, όμως γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, καθώς απέναντί της έχει τις Ελληνικές ΕΔ, οι οποίες πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μάλιστα στέλνοντας ένα εντυπωσιακό μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε πριν λίγα 24ωρα 38 μαχητικά της από διάφορες βάσεις της με αποτέλεσμα οι τούρκοι χειριστές να βρεθούν ακόμα και περικυκλωμένοι.

Όπως ειπώθηκε από στρατιωτική πηγή, υπήρξαν περιπτώσεις που ένα ή δύο τουρκικά μαχητικά βρήκαν απέναντί τους και γύρω τους ακόμα και τέσσερα ελληνικά.

Οι έλληνες χειριστές με απόλυτο επαγγελματισμό κέρδισαν σε όλες τις περιπτώσεις το τακτικό πλεονέκτημα και όλα δείχνουν πως «δεν έδειξαν έλεος» καθώς όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «τους γλεντήσαμε».

Ταυτόχρονα η πατρίδα μας ισχυροποιεί και τις συμμαχίες της, καθώς σε μια κίνηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας προχώρησε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, με την υπογραφή μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υπενθυμίζουμε, αποτελούν βασικό σύμμαχο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη μάχη για την Τρίπολη.

Έτσι λοιπόν, αιφνιδιαστικά έβγαλε στο Αρχιπέλαγος την «ατσάλινη γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ενεργοποίησε τη «Δύναμη Δέλτα» με σκοπό την εκτέλεση άσκησης ανακατάληψης νήσου ελέγχοντας τα αντανακλαστικά της και στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας και ισχύος.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πλωτά και εναέρια μέσα με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων κινήθηκαν με ταχύτητα και ακρίβεια μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους αντίδρασης εκτελώντας άμεσα τη διαταγή ανακατάληψης μικρής ακατοίκητης νήσου στην «καρδιά» του Αιγαίου, αναφέρει ο Κ. Σαρικάς για το newpost.gr

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε μικρό νησί του Κεντρικού Αιγαίου.

Φρεγάτες και πυραυλάκατοι, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μαχητικά f-16, ελικόπτερα Chinook με τμήματα της Ζ ΜΑΚ από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, έλαβαν διαταγή ανακατάληψης Εθνικού Εδάφους.

Αθόρυβα και αποτελεσματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα η πιο ισχυρή Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων των ΕΔ εκτέλεσε την άσκηση χθες τα χαράματα με απόλυτη επιτυχία. Έως νωρίς το απόγευμα όλες οι δυνάμεις είχαν επιστρέψει πίσω στις βάσεις τους.

Η «Δύναμη Δέλτα» αποτελεί Διακλαδική Δύναμη ειδικής σύνθεσης με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων.

Τόσο η δομή όσο και η δύναμή της μεταβάλλονται ανάλογα με τις τακτικές απαιτήσεις της επιχείρησης όπως κρίνει το ΓΕΕΘΑ στο οποίο υπάγεται απευθείας.

Στη «Δύναμη Δέλτα» ανήκουν:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Βασική αποστολή της είναι η ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)το οποίο αποτελεί την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων. Αποστολή του μεταξύ άλλων είναι η συλλογή πληροφορίων και αναγνώριση μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Η ΜΥΚ(Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) οι περιβόητοι ΟΎΚαδες άριστα εκπαιδευμένοι στις καταστροφές και στην αναγνώριση ακτών.

Η 31 ΜΕΕΔ(Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης) με υψηλή εκπαίδευση σε αποστολές διάσωσης ιπτάμενων αλλά και κρούσης σε εχθρικό έδαφος.

Επιπλέον η «Δύναμη Δέλτα» μπορεί να ενισχυθεί αν απαιτηθεί από Πεζοναύτες,Καταδρομείς και Αλεξιπτωτιστές.

ΠΗΓΗ