Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, μιας και όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η ώρα της τελικής όπως την έχει ονομάσει ο στρατάρχης Χαφτάρ– μάχης για τον έλεγχο της Τρίπολης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχο Φαράζ αλ Μαχντάουι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, ο κος Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας παράλληλα, ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει τη συμφωνία με την Τουρκία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού και διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και δη απέναντι σε παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια οι δυνάμεις του Χαφτάρ
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατάρχη Αχμέτ αλ Μισμάρι που πρόσκειται στον Χαφτάρ, οι δυνάμεις τους έχουν φτάσει 300 μ. από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης και ετοιμάζονται για τη «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
«Είμαστε 330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης», δήλωσε εκ μέρους του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ο Αχμέτ αλ Μισμάρι.

Κι ενώ όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της Λιβυκής πρωτεύουσας, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράζ να έχει αποχωρήσει από την πρωτεύουσα -ενδεχομένως και από την χώρα.

Νωρίτερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι την Παρασκευή οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Μυρίζει μπαρούτι…

Βλέποντας ότι είναι -μάλλον- θέμα ωρών να ξεκινήσει η μάχη για τον έλεγχο της Τρίπολης, ο Τούρκος πρόεδρος, επισπεύδει τις διαδικασίες για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση Σάρατζ.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο, μπορεί να σημάνει πολύ αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή.
Σύμφωνα την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRΤ), έχει αποσταλεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:
«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Την Πέμπτη, μόλις δύο 24ωρα πριν, είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Έχει προηγηθεί το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης για τουρκικές ενισχύσεις, ένα αίτημα στο οποίο η Αγκυρα έσπευσε να ανταποκριθεί.

ΠΗΓΗ