Ετοιμάζουν τον λάκκο του Ερντογάν – Μακρόν και Σίσι Μίλησαν τηλεφωνικά


Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, συζήτησαν τηλεφωνικά για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και Λίβυων παραγόντων (...) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (...) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αρχηγοί κρατών «εκτιμούν ότι το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την Πέμπτη τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ανακοινώνοντας πως θα διεξαχθεί προσεχώς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων τα οποία θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί σήμερα στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεχμέτ Τσαβούσογλου.